Poslovni Dnevnik

Deutsche Bank na najnižoj cijeni od 1992. zbog Merkel

Potop Najveća njemačka banka izazvala novi val rasprodaje bankovnih dionica

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Potop Najveća njemačka banka izazvala novi val rasprodaje bankovnih dionica

Dionice DB-a a pale su sedam posto nakon napisa da vlada ne namjeravaa spašavati kapitalno uzdrmanudr­manu banku

Dionicee najnjek najveće njem a č k e banke Deutsche che Bank potonule ule su u ponedjelja­k ena najnižu - razinu u 24 godine nakon medijskih napisa kako vla- da nije sklona spašavanju te kapitalno uzdrmane banke. Pad cijena bančinih dionica za gotovo sedam posto izazvao je još jedan val rasprodaje dioni- dioninapis­a ca i drugih europskih banaka povukavši bankovni Euro Stoxx indeks gotovo dva posto u minus. Od ostalih banaka, najviše su stradale dionice Santandera i Barclaysa, za oko tri posto.

Cijena dionice Deutsche Bank spustila se na 10,83 eura po objavi teksta u tjedniku Fo- cus u petak u kojem je stajalo da je kancelarka Angela Merkel kategoričk­i odbila mogućnost da vlada pomogne banci u sporu s američkim vlastima. Podsjetimo, nedavno je ministarst­vo pravosuđa SADa predložilo da Deutsche Bank plati 14 milijardi dolara kazne u sklopu istrage o prodaji vrijednosn­ica povezanih s toksičnim hipotekarn­im kreditima prije financijsk­e krize 2008. godine.

Prema tvrdnjama upućenih, ali neimenovan­ih izvora Focusa, kancelarka je to pitanje jasno raspravila s izvršnim direktorom banke Johnom Cryanom. Direktor komunikaci­ja Deutsche Bank Jörg Eigendorf poručio je u ponedjelja­k medijima kako John Cryan ni u

BERLIN IPAK NEĆE OSTAVITI BANKU NA CJEDILU, SMATRAJU ANALITIČAR­I JER OZBILJAN PROBLEM U DEUTSCHE BANKU ZNAČI I OZBILJAN PROBLEM ZA CIJELI SUSTAV

jednom trenutku od kancelarke nije zatražio vladinu intervenci­ju. Glasnogovo­rnik banke je dodao i kako Deutsche Bank problem s američkim vlastima pokušava riješiti samostalno. “Pitanje povećanja kapitala trenutno nije u našoj agendi jer udovoljava­mo svim regulatorn­im zahtjevima”, izjavio je Eigendorf, a prenosi Financial Times.

Iako je to točno, potencijal­nih 14 milijardi dolara udarac je koji bi Deutsche Bank teško podnijela s obzirom da je kazna nešto manja od tržišne kapitaliza­cije od 18 milijardi eura. Samo tijekom ove godine banci je na burzi prepolovlj­ena vrijednost. Prema izračunu analitičar­a, isplata 14 milijarŠIM­A di eura snizila bi adekvatnos­t kapitala tik iznad regulatorn­og zahtjeva od 10 posto. Međutim, analitičar­i ne vjeruju da će Berlin ostaviti banku na cjedilu.

“Deutsche Bank i dalje je velika institucij­a. Neovisno o tome što je rekla kancelarka Merkel, mišljenje je tržišta da će vlada čvrsto stajati uz banku, kako zbog nacionalni­h razloga tako i zbog činjenice da bi ozbiljni problemi za Deutsche Bank izazvali ozbiljan problem i za cijeli sustav”, kaže Chris Wheeler, analitičar Atlantic Equitiesa. Za to vrijeme investitor­i se sve više klade u pad cijene dionica. Trenutno je za kratku prodaju posuđeno 3,07 posto dionica Deutsche Bank.

 ?? REUTERS ?? Kancelarka Angela Merkel kategoričk­i je odbila spašavanje, piše Focus
REUTERS Kancelarka Angela Merkel kategoričk­i je odbila spašavanje, piše Focus
 ?? REUTERS ?? Iz banke su poručili kako problem s američkim vlastima rješavaju samostalno
REUTERS Iz banke su poručili kako problem s američkim vlastima rješavaju samostalno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia