Poslovni Dnevnik

OTP leasing u lovu na kupce Suzuki vozila

Konačno rast Tržište leasinga poraslo 34 posto

- ANA BLAŠKOVIĆ

ta Pondeljak. OTP leasing iz tržišnih preslagiva­nja je izašao kao četvrta tvrtka nakon Erste&Steiermärk­ische Sleasinga, UniCredita i Porschea. Posljednje­g dana lipnja OTP leasing bilježi 1958 novosklopl­jenih ugovora, gotovo 700 više više nego u istom razdoblju lani. Vrijednost novih ugovora istodobno porasla je za 114 posto na 51,2 milijuna eura. Usko ispreplete­no s ekonomskom aktivnošću, tržište leasinga prije krize dosezala je pet posto vriednosti ukupne financijsk­e industrije u Hrvatskoj, da bi u prvoj godini recesije pala za polovicu, a naredne godine za još trećinu. Oporavak u 2016. prvi je primjetni uzlazni trend, no on bi mogao biti dugotrajan budući da je prodaja automobila, koji se najviše financiraj­u tim instrument­om, danas na polovice razina iz 2008.

Zakonska ograničenj­a

Potencijal­a za brži rast i ekspanziju ima, no tome su i dalje prepreka nedorečeni zakoni, posebno onaj o porezu na dodanu vrijednost koji je za leasing kuće među ključnim propisima. Jedan u nizu problema je što regulativa leasing kuće malo tretira kao trgovce, a malo kao financijsk­e institucij­e. Tako se kod isteka trajanja ugovora prilikom povrata, primjerice osobnog automobila, javlja problem ponovnog naplate PDVa kad je kupac fizička osoba.

Nejasnoća je niz, od primjerice, tretiranja poreza na motorna vozila do toga da država traži da sam leasing uplati trošarine na gorivo ako korisnik financiran­ja bude uhvaćen u nelegalnom ‘točenju’ plavog dizela jer Zakon o trošarinam­a nije usklađen sa krovim propisom o funkcionir­anju leasing društava. Upravo se zato na relaciji Udruge leasing društava i Ministarst­vo financija, intenzivno radi na tome da se propisi međusobno usklade, a nejasnoće otklone. Dogodi li se to, leasing za fizičke osobe bi mogao postati jednostavn­iji i pristupačn­iji jer bi se otklonio dio trenutnih rizika za društva, nada se Pondeljak.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia