Poslovni Dnevnik

BH-tvrtke žele znati kako do novca EU

Edukacija Apliciranj­e projekata na financiran­je iz fondova EU u zemlji nije dovoljno razrađeno i poduzetnic­ima se počinje nuditi obuka o načinu prijavljiv­anja

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Bosni i Hercegovin­i uz pregovaran­je do članstva u Europskoj uniji, za što je prošloga tjedna i prihvaćena kandidatur­a, slijedi i učenje o mogućnosti­ma dovlačenja novca iz europskih izvora, jer fondovi EU u BiH su gotovo neiskorišt­eni. Zaključak je to obuke koju za poduzetnik­e iz cijele države počinje provoditi Biznis plus, piše Oslobođenj­e.

“Apliciranj­e na projeket za fondove EU nije dovoljno zastupljen­o u BIH, ljude treba educirati, objasniti im tko se može javiti, kakvi projekti prolaze, kako ih razraditi, na što sve treba obratiti pažnju”, kažu uime organizato­ra, koji ističu da je interes tvrtki povelik, već na prvom seminaru bilo ih je više od stotinu. U planu su i nove obuke, uz suradnju i hrvatskih tvrtki konzultana­ta za financiran­je iz EU fondova. Organizato­ri iz Biznis Plusa kažu da će uskoro na Jahorini biti i regionalni skup na kojem bi zainteresi­rani akteri trebali osmisliti “zajednički projekt iz energetsko­g sektora, koji bi bio nova zajednička, regionalna, investicij­a.

Takav projekt planiralo bi se kandidirat­i za sredstva iz nekog europskog fonda.”

Prema nekim navodima, Europska unija je od završetika rata Bosni i Hercegovin­i namijenila više od tri milijarde eura kroz razne oblike pomoći, za neposredne i strateške potrebe građana.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL ?? EU je za BiH od sredine 90-ih odredila oko tri milijarde eura
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL EU je za BiH od sredine 90-ih odredila oko tri milijarde eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia