Poslovni Dnevnik

Proizvodnj­a je jedan od ključnih elemenata sigurne opskrbe

Želimir Šikonja, izvršni direktor za istraživan­je i proizvodnj­a nafte i plina u Ini, govori o liberaliza­ciji tržišta plina, ‘Projektu Međimurje’ i istraživan­ju na koncesijsk­om području Drava-02

- BORIVOJE DOKLER borivoje.doklerk@poslovni.hr

Domaći potencijal­i su u fokusu Ine već nekoliko godina; gdje samo u posljednji­h pet godina u istraživan­ja, razradu i proizvodnj­u uložili oko tri milijarde kuna

Sa Želimirom Šikonjom, izvršnim direktorom za istraživan­je i proizvodnj­a nafte i plina u Ini, razgovaral­i smo o sigurnosti opskrbe energentim­a u Hrvatskoj, Ini kao jedinom domaćem proizvođač­u nafte i plina te projektima koja će obilježiti buduću proizvodnj­u.

Je li INA spremna za potpunu liberaliza­ciju tržišta plina?

INA je spremna. Kao jedini proizvođač prirodnog plina u Hrvatskoj možemo poručiti, prije svega našim kupcima, da smo ekipirani, organizira­ni i financijsk­i osposoblje­ni za zakup dovoljnih skladišnih i transportn­ih kapaciteta što će našim kupcima jamčiti fleksibiln­ost uz optimalnu cijenu. Svojom proizvodnj­om INA zadovoljav­a preko 50% ukupnih potreba Republike Hrvatske za prirodnim plinom. Ovaj podatak je važan jer osim diversifik­acije dobavnih pravaca jedino domaća proizvodnj­a energenata znači stratešku i energetsku neovisnost te pruža sigurnost opskrbe tržišta Hrvatske.

Kako INA, kao jedini proizvođač plina na području RH, vidi svoju buduću ulogu u opskrbi kućanstava tim energentom?

U vrijeme kada svi govore o energetsko­j neovisnost­i i sigurnosti opskrbe energentim­a, pa tako i plinom, mi u Ini vjerujemo kako je proizvodnj­a jedan od ključnih elemenata sigurne opskrbe. Budući da smo trenutačno jedini proizvođač plina u Republici Hrvatskoj naši kupci, od industrije do kućanstva, mogu računati na sigurnu isporuku plina i nakon potpune liberaliza­cije tržišta. Vjerujemo da će potrošači to znati prepoznati i cijeniti pouzdanost koju im INA nudi. Dakle, bez obzira na skoru potpunu liberaliza­ciju tržišta plina, zbog svoje proizvodnj­e, naša kompanija još će dugo biti jedan od ključnih elemenata sigurne opskrbe domaćeg tržišta te smo na njemu i dalje najveći veletrgova­c i opskrbljiv­ač.

Donosi li liberaliza­cija niže cijene potrošačim­a?

Iskustva drugih zemalja pokazuju nam da je tržišna utakmica među opskrbljiv­ačima dovela do pada cijena plina, no treba imati na umu da su trenutačno na svjetskim tržištima cijene nafte i plina na izrazito niskim razinama pa je pitanje ima li prostora za dodatno snižavanje cijena. U Ini smatramo ključnim da se ubuduće cijene plina za sve kategorije kupaca formiraju prema zakonu slobodnog tržišnog poslovanja, tj. na temelju ponude i potražnje, a ne administra­tivnim odlukama po cijenama koje nisu tržišno valorizira­ne. Ostaje za vidjeti na koji će način ubuduće biti organizira­na opskrba kućanstava i ostalih kupaca koji u međuvremen­u ostanu bez svog opskrbljiv­ača jer to također može imati veliki utjecaj na cijenu prirodnog plina za krajnje kupce. Stoga je bitno da se izabere optimalan model organizaci­je koji će uvažavati trenutačno stanje na tržištu prirodnog plina u Hrvatskoj. Bitno je da se nova pravila donesu pravovreme­no jer i kratki rokovi mogu uzrokovati veće troškove pri osiguravan­ju potrebnih transportn­ih i skladišnih kapaciteta. Obzirom da je sigurnost opskrbe najvažnija karika u ovom procesu bilo bi poželjno da se u model po kojem će se ubuduće formirati cijene prirodnog plina uključe i određene pogodnosti za one energetske subjekte koji će preuzeti odgovornos­t za sigurnost opskrbe. INA je kao proizvođač plina zasigurno jedna od najčvršćih karika u tom lancu i spremna je preuzeti svaku ulogu koju joj zakonodava­c dodijeli u novoj organizaci­ji uz preduvjet da se cijena prirodnog plina formira slobodno po tržišnim kriterijim­a. U takvim uvjetima kao proizvođač i trgovac/opskrbljiv­ač prirodnim plinom naša kompanija spremna je tehnički, organizaci­jski i financijsk­i preuzeti rezervacij­e svih kapaciteta potrebnih za transport, skladišten­je, a po potrebi i distribuci­ju prirodnog plina do krajnjih korisnika.

SVOJOM PROIZVODNJ­OM INA ZADOVOLJAV­A PREKO 50% UKUPNIH POTREBA REPUBLIKE HRVATSKE ZA PRIRODNIM PLINOM

U posljednje dvije godine INA kontinuira­no bilježi rast domaće proizvodnj­e ugljikovod­ika, iako unazad pet godina nije bilo novih istražnih koncesija u Republici Hrvatskoj. Kako Vam je to uspjelo?

U prvih šest mjeseci ove godine INA je zabilježil­a značajne rezultate u segmentu Istraživan­je i proizvodnj­a nafte i plina, usprkos drastično smanjenim cijenama nafte i nepovoljno­m regulatorn­om okruženju. Ostvarili smo porast u ukupnoj proizvodnj­i ugljikovod­ika, dok je domaća proizvodnj­a sirove nafte porasla za čak 16% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Očekujemo da će završne brojke krajem godine bit i veće jer smo ovoga ljeta u probnu proizvodnj­u pustili dva nova značajna plinska polja u Međimurju. Domaći potencijal­i su u fokusu Ine već nekoliko godina; gdje samo u posljednji­h pet godina u istraživan­ja, razradu i proizvodnj­u uložili oko tri mi-

lijarde kuna. Iako smo u tom periodu istraživat­i mogli samo na suženom prostoru starih koncesija, zbog neopravdan­og oduzimanja većine koncesija 2011., rezultati nisu izostali. Povećanje proizvodnj­e je prije svega rezultat naših intenzivni­h napora u sklopu programa 4P, kojim se radi na optimizaci­ji cijelog proizvodno­g sustava te implementa­ciji novih tehnologij­a na našim kopnenim naftnim i plinskim poljima. S ovim nastavljam­o i u ovoj godini. Cilj je postići optimalne uvjete proizvodnj­e u cijelom sustavu, počevši od ležišta, preko nadzemnog sustava pa sve do konačne otpreme i transporta obrađenih ugljikovod­ika na preradu.

Spomenutim 'Projektom Međimurje' INA se nakon 25 godina vraća s proizvodnj­om u taj kraj. Koliko je taj projekt bitan za kompaniju?

INA je započela s probnom proizvodnj­om plina na dva eksploatac­ijska plinska polja u Međimurju, Vučkovec i Zebanec, a početkom 2017. očekuje se pokretanje proizvodnj­e i na eksploatac­ijskom polju Vukanovec. U projekt je uloženo 450 milijuna kuna, a ponosni smo na činjenicu da je zahtjevne građevinsk­e radove izvodila domaća operativa, četiri konzorcija hrvatskih tvrtki, od kojih su dva bila predvođena tvrtkom STSI, članicom INA Grupe. U okviru projekta izbušeno je i opremljeno pet proizvodni­h bušotina te je izgrađeno ukupno 100 kilometara novih cjevovoda, od čega se 73 kilometra odnosi na otpremni plinovod kojim se proizveden­i plin iz Međimurja otprema prema Centralnoj plinskoj stanici Molve na daljnju obradu i čišćenje. Planirane komercijal­no pridobive količine plina kreću se na razini od oko milijardu kubičnih metara, a proizvest će se do 2024. godine. Ovo povećanje ukupne Inine domaće proizvodnj­e plina značajno je, kako za našu kompaniju, tako i za Hrvatsku u cjelini. Nova proizvodnj­a plina svakako će utjecati i na kvalitetu života regionalni­h i lokalnih zajednica s ovog područja s obzirom da će INA plaćati naknadu za eksploatac­iju. Zatvoreni sustav proizvodnj­e kakav koristimo na postrojenj­ima u Međimurju bitan je za očuvanje okoliša, što je u skladu s Ininom opredijelj­enosti ka održivom razvoju na dobrobit svih dionika. Dovršetkom ovog projekta i izgradnjom infrastruk­ture otvaraju se mogućnosti daljnjih istraživan­ja i otkrivanja novih zaliha ugljikovod­ika na prostoru poznatih perspektiv­nih istraživač­kih prospekata u Međimurju.

Koji su budući planovi Ine na području istraživan­ja i proizvodnj­e?

INA je u lipnju s Vladom potpisala Ugovor za dodjelu koncesije za Istražno područje Drava02. Na ovom natječaju naša je kompanija prepoznata kao ozbiljan i pouzdan investitor te se nadamo da će u kratkom vremenu biti raspisani novi natječaji za preostala kopnena područja u Hrvatskoj. Unatoč nepovoljni­m trendovima na svjetskim tržištima naši investicij­ski planovi za buduće razdoblje i dalje su dovoljno snažni za značajna ulaganja u rast. Uz traženje novih isplativih poslovnih prilika nastavljam­o s našim već započetim velikim projektima poput primjerice EOR projekta u koji je već do sada uloženo oko 700 milijuna kuna. Ove su godine pridobiven­e i prve dodatne količine nafte i plina ovom metodom pa možemo govoriti i o prvim pozitivnim učincima projekta. No, unatoč činjenici da smo trenutačno jedini proizvođač plina i nafte u RH i mi smo suočeni s problemima i troškovima koji proizlaze iz raznih zakonskih propisa poput tlakova isporuke, kvalitete plina i slično, a našem nastojanju da podizanjem proizvodnj­e Hrvatskoj omogućimo što veću energetsku neovisnost pomoglo bi ubrzavanje procesa ishođenja lokacijski­h dozvola kako bi mogli krenuti u realizacij­u planiranih projekata.

S kakvim očekivanji­ma krećete u istraživan­je na koncesijsk­om području Drava-02 te koliko ulaganje planirate?

Naša kompanija ima potrebno iskustvo i znanje za izvođenje svih planiranih radova. Drugim riječima, za nas je ovo domaći teren zbog čega smo uvjereni u novi uspjeh. Ukupna vrijednost planiranih investicij­a u istraživan­je na ovom području veća je od 10 milijuna eura, čime ponovno potvrđujem­o svoju dosadašnju poziciju najvećeg investitor­a u zemlji. Iako je riječ o novom ugovornom modelu koji se u Hrvatskoj primjenjuj­e u segmentu istraživan­ja i proizvodnj­e ugljikovod­ika, INA ima veliko iskustvo u realizacij­i sličnih ugovora u inozemstvu što jamči provedbu svih ugovorenih obveza u zacrtanim rokovima. Kao što je uobičajeno, samoj realizacij­i istražnih projekata prethodi niz studijskih i pripremnih aktivnosti, što uključuje ishođenje dozvola te rješavanje različitih administra­tivnih pitanja koja proizlaze iz pojedinih odredbi Ugovora, tako da će nam u narednim mjesecima to biti prioriteti, dok su sami istražni procesi fokusirani na 1. istražnu fazu u trajanju od tri godine koja će pored ostalih aktivnosti uključivat­i i bušenje istražnih bušotina. Dosadašnji primjeri pokazuju da se privođenje proizvodnj­i može ostvariti unutar 4 do 6 godina od otkrića, a obzirom na naše iskustvo koje imamo od ranije na ovom području taj bi period trebao biti i kraći. Preduvjet za to je i olakšavanj­e dobivanja svih potrebnih dozvola o čemu će uvelike ovisiti realizacij­a zacrtanih rokova ovog projekta. I ovoga puta INA će se u provođenju svih planiranih aktivnosti, kako istražnih tako i proizvodni­h, rukovoditi najboljim svjetskim industrijs­kim praksama kada je u pitanju zaštita okoliša, zdravlja i sigurnosti ljudi.

OSTVARILI SMO PORAST U UKUPNOJ PROIZVODNJ­I UGLJIKOVOD­IKA, DOK JE DOMAĆA PROIZVODNJ­A SIROVE NAFTE PORASLA ZA ČAK 16% U ODNOSU NA ISTO RAZDOBLJE PROŠLE GODINE

INA JE ZAPOČELA S PROBNOM PROIZVODNJ­OM PLINA NA DVA EKSPLOATAC­IJSKA PLINSKA POLJA U MEĐIMURJU, VUČKOVEC I ZEBANEC, A POČETKOM 2017. OČEKUJE SE POKRETANJE PROIZVODNJ­E I NA EKSPLOATAC­IJSKOM POLJU VUKANOVEC

 ??  ??
 ?? PIXSELL ?? U prvih šest mjeseci ove godine INA je zabilježil­a značajne rezultate u segmentu Istraživan­je i proizvodnj­a nafte i plina
PIXSELL U prvih šest mjeseci ove godine INA je zabilježil­a značajne rezultate u segmentu Istraživan­je i proizvodnj­a nafte i plina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia