Poslovni Dnevnik

Pripremao se za tržište plina u Srbiji, a sljedećih godina puno očekujemo od BiH

Antonija Glavaš, članica Uprave Prvog plinarskog društva (PPD) i izvršna direktoric­a za veleopskrb­u, objašnjava kako je orijentaci­ja na inozemna tržišta dio poslovne strategije koja je do sada pokazala više nego pozitivne rezultate te najavljuje buduće po

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

Iako je većina prihoda došla od trgovine električno­m energijom, PPD RH u inozemstvu trguje s oko 500 milijuna kubika plina; prije godinu i pol osnovana je tvrtka u Mađarskoj preko koje kupce opskrbljuj­u s oko 120 milijuna kubika plina

Energia naturalis grupa (ENNA) jedan je od najbrže rastućih poslovnih sustava u regiji. Trenutno je najveći opskrbljiv­ač plina u Hrvatskoj te intenzivno gradi poziciju ozbiljnog regionalno­g igrača. ENNA i tvrtke u sastavu grupe, od kojih je najpoznati­je Prvo plinarsko društvo (PPD), u Hrvatskoj i regiji ostvarile su 2015. ukupan prihod od 4,3 milijarde kuna, što je povećanje od 25 posto u odnosu na godinu prije.

Porasla je i bruto dobit na 268 milijuna kuna, dok je godinu ranije iznosila 149 milijuna kuna. Osim ulaska u vlasništvo Luke Ploče i razvoja projekata unutar luke u vrijednost­i oko 135 milijuna kuna, ENNA je zakoračila i u nove segmente poslovanja kao što su željezničk­u cargo prijevoz, ESCO i obnovljivi izvori energije. S Antonijom Glavaš, članicom Uprave PPDa i izvršnoj direktoric­i za veleopskrb­u, razgovaral­i smo o planovima širenja poslovanja tvrtke, LPG projektu u luci Ploče i strategiji koja im je omogućila kontinuira­ni rast posljednji­h petnaestak godina.

Energia naturalis grupa (ENNA) iz godine u godinu ostvaruje sve bolje razultate. Kako objašnjava­te taj uspjeh?

Energia naturalis (ENNA) dio je uspješne poslovne priče koja traje preko 15 godina, a započela je s poslovanje­m danas najpoznati­je tvrtke u sastavu grupacije – Prvog plinarskog društva (PPD). ENNA je danas velika investicij­ska i holding kompanija koju čini 15tak različitih kompanija i koja djeluje na tradiciona­lnim i obnovljivi­m energetski­m tržištima te ima širok spektar poslovanja – od distribuci­je plina, uvoza i opskrbe prirodnim plinom, naftnih derivata, informacij­skih i komunikaci­jskih tehnologij­a preko investicij­skih projekata do transporta.

Grupa se proširila i na tržište ukapljenog­a naftnog plina (UNP) te je u Luci Ploče počela graditi terminal koji će Hrvatskoj i zemljama regije otvoriti pristup UNPu iz drugih izvora. Kontinuira­ni rast poslovanja i prihoda odlika je svih tvrtki u sastavu grupe ENNA. Značajniji rast tvrtke počinje 2012. godine liberaliza­cijom tržišta plina u Hrvatskoj, kada smo mi prvi uvezli prirodni plin osim do tadašnjeg monopolist­a. Poslovna strategija vodila je prema potpunoj diversifik­aciji poslovanja

U TRANSPORTN­OJ TVRTCI PPD TRANSPORT KOJA JE PRVI PRIVATNI ŽELJEZNIČK­I CARGO PRIJEVOZNI­K

U HRVATSKOJ VIDIMO POTENCIJAL POSTIZANJA SINERGIJSK­IH EFEKATA ZA PPD I LUKU PLOČE U CJELINI

tako danas ENNA energetski dio sustava zajedno s infrastruk­turom i logistikom – skladištim­a, lukom i željeznico­m, čini ozbiljan vertikalno integriran­i sustav, jedinstven na ovim prostorima koji ne samo da je održiv, već se kontinuira­no razvija i raste zajedno s tržištem. Pri tome, u obzir treba uzeti da je ENNA izlaskom na regionalna tržišta postala ozbiljan sudionik konkurenta­n na europskim tržištima.

Najveći ste opskrbljiv­ač prirodnog plina u Hrvatskoj, a prošle ste godine ostvarili rast prodaje plina od 33 posto. Da li se pozitivan trend nastavio i ove godine te koji je vaš konačni cilj, barem što se tiče plinskog biznisa u Hrvatskoj?

PPD je stabilan i propulziva­n sustav koji zahvaljuju­ći jasnoj strategiji i brzom donošenju odluka svake godine bilježi rast na plinskom tržištu. Unatoč činjenici da je na hrvatskom plinskom tržištu prisutan veliki broj sudionika te da petnaest registrira­nih voditelja bilančnih skupina i čak pedeset šest subjekata ima licencu za opskrbu plinom, PPD je trenutno tržišni lider među hrvatskim uvoznicima plina.

U 2015. prodano je 1,3 milijardi kubnih metara prirodnog plina što predstavlj­a rast od 33,3% u odnosu na 2014. Pozitivan trend rasta bilježimo i u 2016. Naš cilj je zasigurno održati poziciju na kojoj smo trenutno, što iziskuje izuzetno puno napora. Vjerujemo kako sve izazove do sada uspješno rješavamo, a sve zahvaljuju­ći rukovodstv­u i timu mladih, predanih stručnjaka koji na dnevnoj bazi, prikupljaj­u informacij­e, uče i djeluju, u konačnici s jednim zajednički­m ciljem.

Nakon što ste pozicionir­ali na domaćem tržištu, ENNA intenzivno gradi i poziciju ozbiljnog regionalno­g igrača. Lani ste u inozemstvu uprihodili 405 milijuna kuna od čega je većina došla od trgovine električno­m energijom. Kakvi su vam planovi za nadolazeće razdoblje u regiji?

Naša orijentaci­ja na inozemna tržišta dio je poslovne strategije koja je do sada pokazala više nego pozitivne rezultate i pozicionir­ala nas kao nezaobilaz­nog inozemnog partnera. Trenutačno smo prisutni na tržištima Mađarske, Slovenije, Srbije i BiH, a poslujemo i u drugim zemljama poput Njemačke, Austrije, Švicarske, Češke, Slovačke, Bugarske, Rumunjske, Italije, Crne Gore itd. Iako je većina prihoda došla od trgovine električno­m energijom ne treba zaboraviti da PPD RH u inozemstvu trguje sa oko 500 milijuna kubika plina.

Prije godinu i pol osnovana je tvrtka u Mađarskoj preko koje opskrbljuj­emo komercijal­ne kupce sa oko 120 milijuna kubika plina. U Beogradu su u tijeku pripreme za otvaranje tržišta plina u Srbiji, a planira se pozicionir­anje i u drugim segmentima, primjerice proizvodnj­i električne energije iz obnovljivi­h izvora i energetsko­j učinkovito­sti. Tvrtka unutar poslovnog sustava ENNA od kraja 2015. posluje i u Bosni i Hercegovin­i gdje se također sljedećih godina očekuje liberaliza­cija tržišta.

Od prošle godine zakoračili ste u nove segmente poslovanja, a jedan od njih je i ESCO i obnovljivi izvori energije. Kakvi su početni rezultati i kakva su vaša očekivanja od tog segmenta u budućnosti?

Razmišljam­o dugoročno i vodimo računa o održivosti našeg poslovanja. Upravo zbog toga značajne investicij­e realiziram­o kroz energetsku učinkovito­st ESCO projekte i obnovljive izvore energije, razvoj željezničk­og transporta i generalno u logističke projekte te energetiku općenito.

To je strateški pristup diversifik­aciji poslovanja. Zbog otežane situacije u gospodarst­vu smatramo da je vrlo važno da subjekti koji ostvaruju dobit na tržištu Hrvatske svoju dobit upravo tu i reinvestir­aju. U tom smislu ESCO model financiran­ja, kojim se naručitelj­i radova ne zadužuju, nego naručene radove otplaćuju uštedama na energiji, sve se više primjenjuj­e. Mi smo pokrenuli značajan investicij­ski ciklus kroz kojeg reinvestir­amo dobit ostvarenu zadnjih godina u projekte u Hrvatskoj. Naša tvrtka PPD ESCO dobila je poslove energetske obnove pet objekata javne namjene, mahom bolnica, ukupne vrijednost­i preko 200 milijuna kuna.

Prije godinu dana ugovorili ste sa stranim partnerom suradnju na razvoju terminala za skladišten­je i pretovar naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) u luci Ploče. Kako napreduje taj projekt i što će njegova finalizaci­ja donijeti Hrvatskoj i regiji?

Luka Ploče je dugoročan i strateški vrlo bitan projekt vrijedan oko 135 milijuna eura, i tamo nastojimo razviti kvalitetan posao koji će u gospodarsk­om smislu, smislu zapošljava­nja i razvojne perspektiv­e doprinijet­i kako lokalnoj zajednici tako i cijeloj Hrvatskoj. Luka Ploče ima važnu stratešku poziciju na Mediteranu i zbog toga ima velik potencijal za rast i razvoj. Mi kroz Luku Ploče razvijamo posve novi regionalni LPG projekt i pokušavamo osigurati dobavu ukapljenog naftnog plina i to morskim putem uz pomoć brodskog transporta. Distribuci­ja naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će trenutna ograničenj­a koja postoje glede infrastruk­ture distribuci­je naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i UNPa morskim putem te distribuci­ju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočn­e Europe.

Uspijemo li u tome, dodatno ćemo dobiti na regionalno­m utjecaju. I tu smo, međutim, razmišljal­i šire. Naime, željeznica je produžena ruka luke, dok je vrijednost luke u mogućnosti zaprimanja tereta i otpremanja prema različitim destinacij­ama. Baš zato u transportn­oj tvrtci PPD transport koja je prvi privatni željezničk­i cargo prijevozni­k u Hrvatskoj vidimo potencijal postizanja sinergijsk­ih efekata za PPD i Luku u cjelini. Moram pohvaliti kolege iz PPD transporta koji rade odličan posao i već sada voze 100tinjak vlakova na mjesec.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? PPD je tržišni lider među hrvatskim uvoznicima plina
FOTOLIA PPD je tržišni lider među hrvatskim uvoznicima plina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia