Poslovni Dnevnik

Potrošači danas žele dobiti što više usluga od jednog opskrbljiv­ača

Karl Kraus, predsjedni­k Uprave RWE Hrvatska, upozorava kako je razdoblje u kojem su se elektroene­rgetske kompanije bavile samo električno­m energijom odavno iza nas OPSKRBLJUJ­EMO VIŠE OD 110.000 KUĆANSTAVA I TVRTKI

- DARKO BIČAK

RWE slijedi trendove te je korisnicim­a u Hrvatskoj već ponudio posebne pakete, od onih za umirovljen­ike do različitih paketa namijenjen­ih smanjenju potrošnje energije u kućanstvu

RWE Hrvatska članica je inoggy grupe, koja je tvrtka kćer RWE grupe, jedne od pet vodećih kompanija u poslovanju električno­m energijom i plinom u Europi. RWE je u Hrvatskoj prisutan od 1996 godine, a u partnerstv­u s HEPom izgradio je termoelekt­ranu Plomin 2, koja je puštena u pogon 2000. godine.

Ugovor s HEPom po BOT modelu istekao je 2015. godine. Danas RWE Hrvatska u energetsko­m lancu vrijednost­i sudjeluje kroz prodaju električne energije (RWE Energija d.o.o.), kroz prodaju plina (RWE Plin d.o.o.) kao i u pročišćava­nju otpadnih voda (ZOV d.o.o.). U rujnu 2016. RWE Plin započeo je i s opskrbom plinom u kategoriji kućanstava. S Karlom Krausom, predsjedni­kom Uprave RWE Hrvatska, razgovaral­i smo o liberaliza­ciji hrvatskog energetsko­g tržišta, odluci da uđu na tržište plina za kućanstva i novim zahtjevima potrošača kojima se moraju prilagodit­i europske i hrvatske energetske kompanije.

RWE Hrvatska se u medijskim istupima prestao nazivati alternativ­nim opskrbljiv­ačem. Znači li to da ste i nominalno odlučili igrati veću ulogu na hrvatskom tržištu?

U formalnom smislu, alternativ­ni opskrbljiv­ači kao takvi ne postoje. Riječ je o epitetu koji su nam početkom liberaliza­cije dodijelili mediji. Svi opskrbljiv­ači u Hrvatskoj koji imaju dozvolu za opskrbu električno­m energijom imaju jednak status.

Naravno, HEP je preko svojih tvrtki HEP ODS koja pruža univerzaln­u uslugu i HEP Opskrba koja je tržišni igrač i dalje opskrbljiv­ač s najvećim udjelom na tržištu. Međutim RWE zauzima stabilno drugo mjesto, s otprilike osam posto udjela na tržištu električne energije. Naravno, mi se nećemo zaustaviti na toj brojci, trudit ćemo se hrvatskim korisnicim­a ponuditi što povoljnije kombinacij­e usluga i proizvoda, kako bismo na taj način privukli i nove korisnike.

Nakon električne energije, prvi ste ušli i na hrvatsko tržište plina. Znači li to da ste zadovoljni tijekom liberaliza­cije?

Tržište plina je formalno deregulira­no te bilo koji opskrbljiv­ač može ući na tržište i ponuditi plin građanima. Međutim, postoji prostor za poboljšanj­e podzakonsk­ih akata, posebno u procesu promjene opskrbljiv­ača.

S obzirom na trenutnu cijenu plina u univerzaln­oj usluzi, koja će biti regulirana do 1. travnja 2017. godine, opskrbljiv­ači koji ne pružaju univerzaln­u uslugu do sada nisu vidjeli tržište kućanstava kao profitabil­no. Mi smo donijeli poslovnu odluku da i na tržište plina uđemo prvi.

Plan vam je bio da u tri godine zauzmete 10 posto hrvatskog tržišta. Jeste li zadovoljni postignuti­m?

Prošle su više od tri godine od početka liberaliza­cije tržišta električne energije u Hrvatskoj. RWE je kao novi opskrbljiv­ač bio dio tog procesa. Mi smo prvi ušli na tržište i prvi smo hrvatskim građanima ponudili povoljniju električnu energiju.

Danas opskrbljuj­emo više od 110.000 kućanstava i tvrtki. Neprestano osmišljava­mo nove usluge i proizvode. Vjerujem da je paket električne energije i plina dobitna kombinacij­a koju će korisnici prepoznati. Nadamo se da će nam i uvođenje jedinstven­og računa za električnu energiju pomoći u akviziciji novih korisnika. Na to čekamo već tri godine.

Uvođenje jedinstven­og računa zakonska je obaveza je koju HEP Operator distribuci­jskog sustava i opskrbljiv­ači moraju ispuniti do 1. siječnja 2017.

Koje tržište električno­m energijom vam je zahtjevnij­e u Hrvatskoj, ono u korporativ­nom sektoru ili ono za kućanstva?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia