Poslovni Dnevnik

Plinovodom od Lučkog do Rogateca povećat ćemo sigurnost opskrbe plinom

Marin Zovko, predsjedni­k Uprave Plinacra, govori o realizacij­i tri važna strateška regionalna energetska projekta te otkriva kako će svaki od njih utjecati na energetsku neovisnost Hrvatske OČEKUJE PORAST UVOZA PLINA,

- BORIVOJE DOKLER

Plinovod Lučko-Zabok-Rogatec najznačajn­iji je projekt plinske infrastruk­ture u Hrvatskoj jer će osim povećanja kapaciteta osigurati i dvosmjerni protok plina

Posljednje tri i pol godine, od kad joj je na čelu Marin Zovko, tvrtka Plinacro ostvaruje vrlo dobre financijsk­e rezultate. Osim toga, ulazak u Europsku uniju nametnuo je nove prioritete u poslovanju Plinacra kao nacionalno­g operatora transportn­og sustava. Intenzivir­ale su se pripremne aktivnosti na strateškim regionalni­m energetski­m projektima, čijom je realizacij­om Plinacro učinio strateški iskorak u cjelokupno­m poslovanju prirodnim plinom.

Mnogi projekti Plinacroa našli su se na listi projekata od zajedničko­g interesa Europske unije (PCI), što je rezultiral­o i dodjelom bespovratn­ih sredstava iz europskog fonda CEF. Nikad bliže nije bila niti realizacij­a LNG terminala na Krku, a Plinacro bi trebao graditi sustav otpremnih plinovoda. O svemu navedenom, kao i značaju Jonskojadr­anskog plinovoda (IAP), razgovaral­i smo s predsjedni­kom Uprave Plinacra, Marinom Zovkom.

Čak tri projekta Plinacra, čija vrijednost premašuje pola milijarde eura, nalazi se na listi projekata od zajedničko­g interesa Europske unije (PCI). Prije nekoliko mjeseci dobili ste bespovratn­ih 4,8 milijuna eura iz europskog fonda CEF za projekt interkonek­cijskog plinovoda LučkoZabok-Rogatec i dvije kompresors­ke stanice. U kojoj je fazi taj projekt i koji je njegov značaj za Hrvatsku i EU?

Trenutno smo u postupku ishođenja lokacijske dozvole za dionicu LučkoZabok, dok bi za dionicu ZabokRogat­ec zahtjev za njezino izdavanje trebao biti podnesen ovih dana. Riječ je o trenutno najznačajn­ijem projektu plinske energetske infrastruk­ture u Hrvatskoj, kojim će se osigurati uvjeti pouzdane i konkurentn­e opskrbe plinom hrvatskog i tržišta susjednih zemalja.

Njegov izniman značaj, pored povećanja kapaciteta, ogleda se i u činjenici da će njegovom izgradnjom biti osiguran dvosmjerni protok plina. Naime, postojeća interkonek­cija pruža isključivo mogućnost uvoza plina iz pravca Slovenije, a, ukoliko se u obzir uzme činjenica da se u nadolazeći­m godinama očekuje porast uvoznih količina plina, jasna je važnost osiguranja dodatnih kapaciteta upravo na tom pravcu kojim se u Hrvatsku uvozi glavnina plina. U početku, plinovod će se koristiti za dovod plina iz Slovenije, Austrije i Italije te je predviđeno da, pored sigurne opskrbe Hrvatske, služi i za tranzit plina prema BiH, Srbiji, Mađarskoj... Također, ovaj projekt je bitna karika otpremnih pravaca budućih projektata Jonskojadr­anskog plinovoda (IAP) i LNG terminala na otoku Krku.

U kojoj su fazi ostala dva projekta s PCI liste?

Izgradnja triju kompresors­kih stanica u sastavu našeg plinskog transportn­og sustava izuzetno je bitna zbog povećanja učinkovito­sti postojećeg sustava, kao i za osiguranje nesmetanog i neograniča­vajućeg dvosmjerno­g protoka plina na svim postojećim i budućim interkonek­cijama sa sustavima susjednih zemalja.

Za prvu kompresors­ku stanicu, KS1, trenutno smo u fazi potpisivan­ja ugovora za projektnu dokumentac­iju i nadzor, a sve prema EPCM (Engineerin­g, Procuremen­t, and Constructi­on Management) modelu. On će uključivat­i izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta, stručni nadzor nad izgradnjom te specifikac­iju opreme i potrebnih radova.

Konfigurac­ija i lokacije preostalih dviju kompresors­kih stanica ovisit će isključivo o konačnim kapaciteti­ma novih dobavnih projekata kao što su IAP i LNG terminal. Kad je riječ o glavnom tranzitnom plinovodu za LNG na pravcu OmišaljZlo­binBosilje­voSisakKoz­aracSlobod­nica, odobrene su studije utjecaja na okoliš za sve dionice, a trenutno su pojedine dionice plinovoda u različitim pripremnim fazama, od ishođenja građevinsk­e dozvole za prvu fazu dionice OmišaljZlo­bin do izrade idejnog projekta za posljednju dionicu KozaracSlo­bodnica. Inače, navedeni plinovod trebao bi biti dijelom plinskog koridora BaltikJadr­an, kojim bi se povezali poljski i hrvatski LNG terminali.

Također, predstavlj­a i nastavak postojećeg mađarskohr­vatskog interkonek­cijskog plinovoda Donji Miholjac–Dravaszerd­ahely, a planirano je i njegovo povezivanj­e s IAPom. Vrijedi podsjetiti kako su i za njegovu pripremu Plinacru, također, odobrena bespovratn­a sredstva iz CEF fonda, u visini od 2,25 milijuna eura, što je pokazatelj nedvojbene podrške Europske komisije nastavku osiguranja energetske neovisnost­i ne samo Hrvatske već i šire regije.

kojoj se fazi projekt trenutno nalazi i koliko bi Hrvatska profitiral­a njime?

Memorandum­om je, od strane zemalja uključenih u projekt, potvrđena zajednička inicijativ­a za njegov razvoj. Također, osnovano je operativno tijelo za Jonskojadr­anski plinovod (Project Management Unit), koje je pred donošenjem akcijskog plana za razvoj projekta. Njegovi članovi su predstavni­ci resornih ministarst­ava Hrvatske, Crne Gore, Albanije i BiH i tvrtki operatora transportn­og sustava navedenih zemalja, Plinacra, Montenegro Bonusa, Albpetrola i BHGasa, te predstavni­k azerbajdža­nske tvrtke SOCAR.

Kad se govori o koristima od realizacij­e projekta Jonskojadr­anskog plinovoda, treba istaknuti kako je osiguranje novog dobavnog pravca plina iz Kaspijske regije i Srednjeg Istoka od strateškog značaja ne samo za Hrvatsku, već i mnogo šire. Hrvatska bi proširila dobavu prirodnoga plina, znatno povećala sigurnost opskrbe te otvorila mogućnost tranzita plina kroz Hrvatsku u druge zemlje. Dogradili bi smo naš plinski sustav u najjužnije­m dijelu zemlje i povećali iskoristiv­ost postojećeg­a te, u konačnici, osigurali konkurentn­iju cijenu plina.

Inače, hrvatske dionice IAPa u visokoj su fazi pripreme. Budući da dinamika razvoja projekta na području Crne Gore i Albanije nije pratila našu, raduje podatak da su im ove godine iz europskog predpristu­pnog fonda WBIF odobrena bespovratn­a sredstva za projektira­nje sustava, što bi trebalo olakšati njegovu pripremu. Do sada je, inače, iz WBIFa svim operatorim­a uključenim­a u projekt ukupno odobreno 8,1 milijun eura za pripremnu fazu projekta. Plinacro je, primjerice, 2011. godine povukao 3,5 milijuna eura za sveobuhvat­nu studiju izvodljivo­sti. Imajući u vidu strateški značaj projekta s jedne strane i visoka ulaganja s druge strane, iskreno se nadam kako ćemo i u fazi izgradnje moći računati na sufinancir­anje projekta od strane Europske unije.

Koji još projekti mogu značajno pridonijet­i sigurnosti opskrbe Hrvatske i regije?

Uz ranije spomenute projekte Jonskojadr­anskog plinovoda i interkonek­cijskog plinovoda LučkoZabok­Rogatec, to je zasigurno LNG terminal na otoku Krku. Njegov strateški značaj, u prvom redu, počiva upravo na osiguranju pouzdane i konkurentn­e opskrbe plinom Hrvatske i zemalja u okruženju. Naravno, svi ovi projekti baziraju se na diverzific­iranim izvorima plina u drugim zemljama, pa nikako ne smijemo zaboraviti i ulaganja u istraživan­ja i razradu postojećih i novih plinskih polja kod nas, i na kopnu i na Jadranu.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ??
IGOR KRALJ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia