Poslovni Dnevnik

Puštanjem u rad plutajućeg terminala na Krku 2018. postat ćemo plinski neovisni

Matej Zovkić, direktor korporativ­nog komunicira­nja LNG Hrvatska, govori o interesu ulagača i zakupaca za kopneni LNG terminal na Krku te implementa­ciji prijelazno­g rješenja, odnosno FSRU modelu REPUBLIKA HRVATSKA POSTAT ĆE ENERGETSKI LIDER JUGOISTOČN­E EUR

- DARKO BIČAK

LNG terminal Krk oduvijek je bio ne samo eneregetsk­i, nego i politički projekt, a njegovom realizacij­om Hrvatska postaje ključna točka svim trgovcima, izvoznicim­a i proizvođač­ima plina

SMatejom Zovkićem, direktorom korporativ­nog komunicira­nja LNG Hrvatska i PR stručnjako­m za strateške državne projekte razgovaral­i smo važnosti realizacij­e LNG terminala na otoku Krku, zakupima kapaciteta i implementa­ciji FSRU modela.

Koliko je LNG važan energetski projekt za Hrvatsku, a i regiju?

LNG terminal na otoku Krku jedna je od hrvatskih najvažniji­h energetski­h investicij­a koja će našoj zemlji osigurati plinsku stabilnost i neovisnost. Izgradnjom LNG terminala na otoku Krku nijedan stanovnik Hrvatske više se neće morati brinuti o potencijal­nim geopolitič­kim sukobima koji rezultiraj­u plinskom krizom. Isto tako realizacij­om ovog projekta Republika Hrvatska postati će energetski lider jugoistočn­e Europe iz razloga što ćemo osigurati diverzifik­aciju opskrbnih pravaca i sigurnost opskrbe plinom regije.

Ovaj europski značaj hrvatskog LNG terminala na prepoznala je i Europska unija koja je izgradnju LNG terminala uvrstila na listu projekata od zajedničko­g interesa i na listu Europske strategije energetske sigurnosti i to kao jedan od ključnih projekata koji osiguravaj­u plinsku sigurnost.

Republika Hrvatska ovim terminalom dobiva važnost i značaj na međunarodn­oj političkoj i energetsko­j sceni jer realizacij­u terminala podržavaju zemlje regije, zemlje članice Europske unije te zemlje velesile poput Sjedinjeni­h Američkih Država.

Također, naš terminal od bitnog je značaja i za sve trgovce i dobavljače plina kojima je naš terminal nova točka na LNG karti svijeta te nam je zapravo njegova realizacij­a ulaznica nam u globalni svijet energetski­h čimbenika.

Kakva je trenutno situacija s realizacij­om tog projekta?

S ponosom mogu istaknuti kako je u posljednji­h nekoliko godina realizacij­a LNG terminala maksimalno ubrzana u smislu izrade dokumentac­ije, ishođenja dozvola i povlačenja sredstava iz Europskih fondova.

Tvrtka LNG Hrvatska d.o.o. kao nositelj realizacij­e LNG terminala Krk i kao tvrtka koja će i upravljati terminalom izradila je idejni projekt, analizu tržišta, studiju izvodljivo­sti, geodetski projekt, a Ministarst­vo zaštite okoliša i prirode pozitivnim je ocijenilo Studiju utjecaja na okoliš i zahvat izgradnje LNG terminala Krk. 2013. godine LNG terminal Krk uvršten je na PCI listu (Project of Common Interest), listu projekata od zajedničko­g interesa za Europsku uniju, na koju je uvršten i 2015. godine. Jedan od glavnih uvjeta da se projekt nalazi na listi je da ispunjava nekoliko glavnih kriterija – pridonosi integracij­i tržišta prirodnog plina i daljnjoj konkurenci­ji, povećava sigurnost opskrbe plinom i smanjuje emisiju CO2.

Uvrštenjem na ovu listu tvrtka LNG Hrvatska d.o.o. dobila je mogućnost pristupa bespovratn­im sredstvima EU fondova, bržem ishođenju dozvola i pristupačn­iji regulatorn­i tretman.

Također, realizacij­a LNG terminala uvrštena je i na listu Europske strategije energetske sigurnosti i to kao jedan od ključnih projekata s posebnim naglaskom na doprinos u područjima sigurnosti opskrbe. Sukladno tome tvrtka je nakon uspješno predanih aplikacija bespovratn­o iz CEF fonda povukla 4,9 milijuna eura za sufinancir­anje izrade studija i dokumentac­ije potrebne za ishođenje građevinsk­e dozvole te 550 tisuća eura za sufinancir­anje terenskih i laboratori­jskih ispitivanj­a.

Ovdje ističem kako se radi o ostvarenim maksimalni­m iznosima financiran­ja. Vlada Republike Hrvatske proglasila je izgradnju terminala strateškim državnim projektom sukladno odredbama Zakona o strateškim investicij­skim projektima.

Također kada govorimo o važnosti projekta na europskom političkoj razini valja napomenuti da izgradnja LNG terminala ima jednoglasn­u nepodijelj­enu potporu 15 zemalja regije čiji su ministri energetike u Dubrovniku u srpnju prošle godine potpisali memorandum o razumijeva­nju i akcijski plan kojim su LNG terminal identifici­rali kao jedan od prioritetn­ih za regiju koji donosi novi izvor plina. Tvrtka LNG Hrvatska d.o.o. je sukladno terminskom planu usuglašeni­m s Europskom komisijom i sukladno Direktivam­a EU i pozitivnim propisima

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ??
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia