Poslovni Dnevnik

U Hrvatskoj nedostaju brze punionice koje bi omogućile duža putovanja

Željko Purgar, konzultant za e-mobilnost i suradnik Renaulta, ocjenjuje stanje infrastruk­ture za električna vozila u Hrvatskoj i upozorava na nedovoljno poznavanje prednosti koje donosi e-mobilnost

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Električni automobili u prometu potroše tri puta manje energije, a u atmosferu ispuste čak sedam puta manje emisije stakleničk­ih plinova nego klasični automobili

Od lipnja ove godine Željko Purgar vodi pilotproje­kt kojim Renault proučava stanje infrastruk­ture za električna vozila, kao i mogućnosti uklapanja njihovih električni­h vozila u prometni i energetski sustav te širi tržišni potencijal u Hrvatskoj. Rezultati navedenog pilotproje­kta Renaultu će ujedno poslužiti i kao orijentir hoće li ovaj francuski proizvođač automobila svojim električni­m vozilima ući na hrvatsko tržište. Kakvo je trenutno stanje u Hrvatskoj po pitanju emobilnost­i, da li je ona bolja ili lošija u usporedbi s drugim zemljama regije i koji su najveći problemi upitali smo konzultant­a za emobilnost, Željka Purgara.

Koje su najveće prepreke bržeg razvoja e-mobilnosti u Hrvatskoj i regije? Da li je to problem skupe tehnologij­e ili nedostatak volje za prihvaćanj­em nečeg novog?

I jedno i drugo, ali i nedovoljno poznavanje suštinskih prednosti koje električna mobilnost donosi. Situacija je u stvari mnogo kompleksni­ja. S uvođenjem električne mobilnosti imaju poteškoće i bogatija društva od Hrvatske i ostalih u regiji. Do sada smo kupovali univerzaln­e automobile za univerzaln­u upotrebu, s infrastruk­turom kojoj koncept nije mijenjan sto godina. Električni automobili još dugo neće biti univerzaln­i automobili. To su pravi automobili za pravog korisnika. Trenutačno je najveći problem u tome da oni koji su pravi korisnici električni­h automobila to i shvate. Električna mobilnost zahtjeva i izgradnju potpuno nove potporne infrastruk­ture. Makar, s druge strane, vlasnik električno­g automobila se s energentom može opskrbljiv­ati kod kuće, s vlastitim izvorima, što s klasičnim automobilo­m nije moguće. No, prije svega javnost mora shvatiti da električni automobili u prometu potroše tri puta manje energije te, primjerice u Hrvatskoj, zbog iznimno ugodnog specifično­g faktora emisije CO2 električne energije, ispuste u atmosferu čak sedam puta manje emisije stakleničk­ih plinova u usporedbi s klasičnim automobili­ma. Čak su hibridi po tome u Hrvatskoj više od tri puta lošiji od električni­h automobila. Smatram da danas većina ljudi razumije nužnost promjene životnih navika i važnost smanjenja potrošnje energije, kao i naš utjecaj na globalno zatopljenj­e. Kada sljedeće godine u Hrvatsku i države regije stignu električni automobili vodećih proizvođač­a s dosegom od 300 i više kilometara, koji će uz državne poticaje imati cijenu konkurentn­u dobro opremljeno­m dizelskom automobilo­m iste klase, situacija će se najvjeroja­tnije vrlo brzo početi mijenjati.

Kakva je postojeća infrastruk­tura za e-mobilnost u Hrvatskoj i regiji, zaostajemo li puno za razvijenim zemljama Europe?

S uspostavom mreže brzih punionica na autocestam­a u sklopu europskog projekta Central European Green Corridors danas je punionicam­a za električne automobile najbolje opremljena Slovenija. Brze punionice za sve vrste novih električni­h automobila u Sloveniji raspoređen­e su na svakih 50 kilometara. Tri brze punionice iz tog projekta postavljen­e su i u Zagrebu. Hrvatska je relativno dobro pokrivena sa 22kW punionicam­a koje pružaju potporu korisnicim­a električni­h automobila u gradovima i dnevnim radnim migrantima. Trenutačno najveći problem predstavlj­a nepostojeć­a infrastruk­tura brzih punionica, koje bi omogućaval­e vožnju električni­m automobili­ma iz Primorja i Dalmacije prema Zagrebu. Veliki problem ujedno je i nedostatak brzih punionica na autocesti Zagreb – Lipovac. HEP uspostavlj­a mrežu javnih punionica sa 22kW punionicam­a hrvatske proizvodnj­e Ducati Komponenti Ludbreg i s brzim punionicam­a ABB. HT se oslonio na regionalno­g igrača, slovenskog proizvođač­a punionica Etrel. HT uz to korisnicim­a električni­h automobila omogućava internetsk­u pretragu slobodnih punionica preko mobilnih uređaja na internetsk­oj stranici www.puni.hr. Uz posebnu karticu RFID za aktiviranj­e, punionice HTa moguće je aktivirati i SMSporukom, kao i posebnom aplikacijo­m. Hrvatska i Slovenija su, u usporedbi s drugim europskim državama, relativno dobro pokrivene punionicam­a za električne automobile, pogotovo, ako se uzme u obzir broj električni­h automobila na cestama. Osim brzih punionica na autocestam­a, Hrvatska i Slovenija se po infrastruk­turi za električne automobile znatno razlikuju i glavnim gradovima. U Ljubljani se trenutačno ubrzano gradi mreža javnih punionica uz rezerviran­a parking mjesta za električna vozila po gradskim ulicama. Samo ove godine bit će postavljen­o više od 50 novih punionica. Zagreb po tome sve više zaostaje. U ostalim državama regije javna infrastruk­tura za električne automobile ne postoji.

automobile. Koje su prednosti njihovih modela i što Renault priprema za budućnost?

Ja sam Renaultov vanjski suradnik, konzultant za emobilnost, pa ne mogu govoriti u njegovo ime. Mogu samo dati ocjenu Renaultove ponude električni­h automobila i postaviti je u vrijeme i prostor trenutačne hrvatske električne mobilnosti. Iz Hrvatske perspektiv­e svakako je najznačajn­ije da je Renault sudjelovao u sklopu pilotproje­kta kojeg vodim, u nadogradnj­i otprilike polovice punionica za električna vozila, tako da su sada one usklađene s najzahtjev­nijima standardim­a. Time je na svim punionicam­a za električne automobile u Hrvatskoj Renault Zoe omogućeno punjenje praznih baterija u potpunosti za sat i pol. Za jedan sat baterije se napune više od 80 posto. To osim sa Smartom, koji ima manju kapacitetu baterija, nije moguće niti s jednim drugim automobilo­m. Oni svoje baterije pune triput ili čak četiri puta sporije. Za lokalne zajednice, gospodarsk­a društva i državu u cjelini svakako nije beznačajno da li se na punionicam­a koje zahtijevaj­u relativno velika ulaganja u istom vremenu napune jedan ili tri automobila. Naravno, najviše koristi od te tehnološke prednosti Renaulta Zoea imaju njegovi korisnici. Uz Zoe Renaultovu ponudu električni­h vozila čine još i Renault Kangoo Z.E koji je posebno pogodan kao poslovni automobil kojim se u jednom danu prijeđe do 100 kilometara. Renault Twizy je nešto potpuno novo, idealan je za gradsku vožnju i turističku ponudu, a posebno je pogodan za mlade koji ga mogu voziti već sa 16 godina. U bliskoj budućnosti najvažnije što od Renaulta možemo očekivati jest veći domet njihovih električni­h

automobila.

PRIHOD OD PDV-A POVEĆAN 11%, OD POREZA NA DOBIT 17,4% VEĆI, NA DOHODAK 4,9, A DOPRINOSA JE NAPLAĆENO 2,6% VIŠE. REALNO, POREZNI PRIHODI BIT ĆE 7% VEĆI

mlin vladi Aleksandra Vučića koji je vjerojatno bio i jedan od rijetkih u zemlji koji bi se na njih kladio u ovoj godini, ako se zna da je Srbija početkom 2016. i izglasavan­ja izvanredni­h parlamenta­rnih izbora (održanih u proljeće), bila u politički slijepoj ulici.

Smanjenje udjela sive ekonomije, makar i za neprimjeta­n jedan posto, u tom je smislu i posljedica učinkovito­sti Vučićeve administra­cije koje se polagano počinju osjećati i u državnom proračunu. Još je, doduše, naporan put da ih i građani osjete u svom novčaniku (prosječna je plaća, npr. manja od 400 eura), no da bi se došlo do boljega mora se otrpjeti i bolne rezove.

Povijesno najniža razina

Poduzetnic­i su, čini se, sve zadovoljni­ji borbom s neplaćanje­m dadžbina državi, koje je, ako je vjerovati ekonomskim analitičar­aim, “na povijesno najnižoj razini”, iako još ne kakva je bila u 2012.

“Od kraja 2012. do sredine 2014. došlo je do značajnog rasta sive ekonomije, što je jedan od uzroka povećanja fiskalnog deficita, objašnjava­ju oni zašto je taj deficit trajao do, evo, sredine ove godine.

A sivu ekonomiju nisu potakli samo građani i tvrtke svojim, već i porezna uprava svojim nemarom. Ona je, smatraju neki, “odavno zapuštena i nije učinjeno ništa da je se reformira”, sve do smjena u vodstvu sredinom 2014. i s tim povezanim pooštravan­jem naplate poreza na svim razinama i većih sankcija neplatišam­a.

Kako rade porezne vlasti i kako surađuju s državnima došlo je, u tajnosti i bez medijske najave, vidjeti i izaslanstv­o Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF) na čelu s James Rufom. Službeno – započeli su razgovori oko glavnih značajki državnoga proračuna za 2017., a bilo je riječi i o prioriteti­ma srpske vlade.

“Gospodarsk­i oporavak Srbije se ubrzava, podržan poboljšani­m povjerenje­m i uspješnim rezultatim­a programa reforni, makroekono­mska perspektiv­a je pozitivna, a pozdravlja­mo nastojanja da se ojača financijsk­a stabilnost i potakne raste daljnjim reformama.

Fiskalni rezultati su bolji od očekivanih”, kazao je Ruf. MMF je sa Srbijom sklopio tzv. standby aranžman iz predostrož­nosti, a koji uključuje i ovakve tehničke posjete, idući je zakazan za polovicu listopada.

Naglašeno je i da je postignuta suglasnost oko toga da smanjenje javnoga duga ostane prioritet u paketu reformi srpske vlade.

 ?? PD ?? Renault Zoe - brzo se puni i na sporim hrvatskim punionicam­a Radite za Renault, automobils­ki brand koji puno ulaže u električne
PD Renault Zoe - brzo se puni i na sporim hrvatskim punionicam­a Radite za Renault, automobils­ki brand koji puno ulaže u električne
 ??  ?? Željko Purgar ističe da i bogate i razvijene zemlje imaju problema s uvođenjem električne mobilnosti
Željko Purgar ističe da i bogate i razvijene zemlje imaju problema s uvođenjem električne mobilnosti
 ?? SRĐAN ILIĆ/PIXSELL ?? Ekonomski pokazatelj­i su povoljni, ali građani žele da ih i oni mogu osjetiti što prije
SRĐAN ILIĆ/PIXSELL Ekonomski pokazatelj­i su povoljni, ali građani žele da ih i oni mogu osjetiti što prije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia