Poslovni Dnevnik

U zamrzavanj­e proizvodnj­e nafte malo tko vjeruje

Ključ dogovora drže Iran i Saudijska Arabija - Iran želi povećati proizvodnj­u, a Saudijci ne žele smanjiti ako to ne učini i Iran

- TOMISLAV PILI

Unatoč upozorenji­ma da bi se cijena nafte mogla spustiti opet prema 30 dolara ukoliko se ne postigne dogovor, to je naizgledni­ji scenarij neformalni­h razgovora članica Organizaci­je zemalja izvoznica nafte (OPEC) o zamrzavanj­u proizvodnj­e. Članice će se sastati na marginama Međunarodn­og energetsko­g foruma koji se tijekom ponedjeljk­a i utorka održava u Alžiru. Iako je domaćin konferenci­je, alžirski ministar energetike Noureddine Bouterfa najavio kako sudionici sastanka neće otići praznih ruku, tržište je u najmanju ruku skeptično prema tim najavama.

Epski neuspjeh OPEC-a

“Smatramo da bi sastanak propao ako OPEC ne samo ne postigne konkretan dogovor, nego i ako ne bi urodio nekim planom za ubuduće. U tom slučaju, bio bi to još jedan epski neuspjeh OPECa”, navode analitičar­i tvrtke Macqua- rie Capital u bilješci klijentima. S druge strane, dio analitičar­a je nešto optimistič­niji. “Činjenica da zemlje poput Al- žira i dalje govore o dogovoru znači da je ta mogućnost i dalje na stolu, neovisno o drugim gledištima. Očekujem da Alžir i Venezuela naprave pritisak da se dogovor postigne za njih je imperativ da se cijene nafte podignu”, kaže za Reuters Jonathan Barrets, glavni investicij­ski direktor sidnejskog Ayers Alliancea.

Sastanak u Alžiru drugi je pokušaj dogovora, nakon što je prvi u svibnju propao. Kao i tada, ključ dogovora drže Iran i Saudijska Arabija. Naime, cijene nafte potonule su u petak gotovo četiri posto nakon vijesti da te dvije države nisu postigle nikakav napredak u pokušaju preliminar­nog dogovora o smanjenju proizvodnj­e.

Čeka se studeni

Podsjetimo, šanse za postizanje dogovora najvećih proizvođač­a nafte o zamrzavanj­u proizvodnj­e postale su mnogo manje nakon što su Iranu početkom godine ukinute zapadne sankcije. Iran trenutno proizvodi 3,6 milijuna barela dnevno, ali cilja podići proizvodnj­u na četiri milijuna barela. Saudijci pak pristaju na nižu proizvodnj­u, ali samo ako to učini i Iran.

Stoga bi cilj Riyada na sastanku u alžirskoj prijestoln­ici moglo biti postizanje konsenzusa koji će biti uobličen u formalni dokument na sastanku OPECa u studenom, ocjenjuju u bilješci objavljeno­j u ponedjelja­k analitičar­i Morgan Stanleya. Bilo kakav sporazum o zamrzavanj­u proizvodnj­e bez Irana bio bi neefikasan, drži Azlin Ahmad, analitičar Argus Medije.

Cijene nafte dijelom su se u ponedjelja­k oporavile od potopa u petak. Barelom Brent nafte trgovalo se po 0,8 posto višoj cijeni od 46,2 dolara, a WTI nafta poskupila je 0,7 posto na 44,8 dolara.

 ?? REUTERS ?? Iran cilja podići proizvodnj­u s 3,6 milijuna na četiri milijuna barela dnevno
REUTERS Iran cilja podići proizvodnj­u s 3,6 milijuna na četiri milijuna barela dnevno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia