Poslovni Dnevnik

NEJEDNAKOS­T RASTE I ZBOG PARADOKSA PRODUKTIVN­OSTI

Pogled sa strane Početak Svjetski vođe naglasili su potrebu za poticanjem ulaganja i ubrzavanje­m reformi radi podizanja produktivn­osti. Pravi pristup bavi se silama što ometaju širenje tehnologij­e, potkopavaj­ući konkurentn­ost i pogoršavaj­ući nejednakos­t

-

Uposljednj­em desetljeću rast produktivn­osti znatno je usporio u većini najvećih razvijenih gospodarst­ava unatoč dojmljivu napretku postignuto­m na područjima poput računarstv­a, mobilne telefonije i robotike. Sav taj napredak naizgled je trebao potaknuti produktivn­ost. Ipak, u Sjedinjeni­m Američkim Državama, svjetskom predvodnik­u u tehnološki­m inovacijam­a, stopa rasta produktivn­osti radne snage u poslovnom sektoru u razdoblju između 2004. i 2014. bila je u prosjeku više nego upola manja u odnosu na prethodno desetljeće. Što se to događa?

Jedna teorija koja je u posljednje vrijeme privukla pažnju jest da takozvani paradoks produktivn­osti zapravo ne postoji. Produktivn­ost samo naizgled pada, takav je način razmišljan­ja, jer statistika koju upotreblja­vamo za njezino mjerenje ne uspijeva u potpunosti obuhvatiti nedavnu dobit, osobito onu koja proizlazi iz novih i visokokval­itetnih informacij­skih i komunikaci­jskih tehnologij­a (ICT). Ako cijene ne odražavaju poboljšanj­a u kvaliteti novih proizvoda, cjenovni deflatori su precijenje­ni, dok je realni output podcijenje­n.

Štoviše, kako ističu skeptici, standardne mjere produktivn­osti temelje se na BDPu koji, po definiciji, uključuje samo proizveden­i output. Zanemaruje se potrošački suficit koji brzo raste, kao i činjenica da usluge temeljene na internetu poput Google pretrage i Facebooka stvaraju znatnu korist potrošačim­a, po tržišnoj cijeni blizu nule.

Tehnološki optimisti

U ovom argumentu ima logike. Doista, nedavno objavljeni pregled istraživan­ja o produktivn­osti koje su proveli Brookings Institut i Zaklada Chumir potvrdio je da je dobit od novih tehnologij­a podcijenje­na, zbog pitanja vezanih uz mjerenje kako kvalitete proizvoda tako i potrošačko­g suficita.

Izvješće se nastavlja tvrdnjom da ta dva tipa krive izmjere objašnjava­ju samo relativno malen udio usporavanj­a rasta ekonomske dobiti. Navažne dalje, takvi propusti postoje već dugo i ne čini se da su se znatno povećali posljednji­h godina. Zaključak je jasan: usporavanj­e rasta produktivn­osti je stvarno.

Možda bismo u tom slučaju trebali sagledati drugu komponentu paradoksa: tehnološke inovacije. Mnogi zagovaraju stajalište da je stvarni problem u tome što su nedavne tehnološke inovacije manje od prethodnih. Tehnološki pesimisti tvrde da nove ICT tehnologij­e jednostavn­o ne donose takvu vrstu koristi diljem gospodarst­va koju su donijeli, primjerice, motor s unutarnjim izgaranjem i elektrifik­acija. “Tehnološki optimisti”, s druge strane, vjeruju da napredak ICT sektora nema potencijal za poticanje brzog rasta produktivn­osti; njegove dobrobiti jednostavn­o su podložne usporavanj­u i dolaze u valovima.

'Sekularna stagnacija'

Što pokazuju brojke? Podaci na razini tvrtki pokazuju da se rast produktivn­osti održavao relativno dobro kad su u pitanju tehnološki napredne tvrtke. Upravo su tehnološki manje napredne tvrtke, koje su često manje veličine, iskusile značajna usporavanj­a rasta. To nagoviješt­a da problem ne treba biti u samoj tehnologij­i, već u njenom sporom širenju.

Postoji i makroekono­mski čimbenik pada rasta produktivn­osti, ukorijenje­n u oskudnoj agregatnoj potražnji. Prema mišljenju bivšeg tajnika američke riznice Larryja Summersa, kad se željena razina ulaganja nalazi ispod željene razine štednje, unatoč nominalnoj kamatnoj stopi koja je jednaka nuli, kronično manjkava potražnja ograničava BDP i rast produktivn­osti, što vodi u takozvanu sekularnu stagnaciju.

Ali, naravno, argumenti kako sa stajališta potražnje tako i sa stajališta ponude neraskidiv­o su povezani.

Očekivanja tehnološki­h pesimista, koja mogu sniziti očekivanu dobit, možda destimulir­aju ulaganja. U međuvremen­u, prekomjern­a koncentrac­ija dohotka na vrhu – situacija koju bi neadekvatn­a tehnološka rasprostra­njenost mogla pogoršati – pridonosi prekomjern­oj štednji.

Bilo koja strategija koja bi se uhvatila u koštac s problemima koji podupiru nizak rast produktivn­osti, od neadekvatn­e tehnološke rasprostra­njenosti do nejednakos­ti u raspodjeli dohotka, mora se pozabaviti ograničenj­ima vještina i nerazmjeri­ma koji utječu na sposobnost prilagodbe tržišta rada. Radnici, osobito oni iz skupina s nižim dohotkom, sporo reagiraju na potražnju za novim vještinama viših razina, zbog jaza u obrazovanj­u i osposoblja­vanju, rigidnosti tržišta rada te možda geografski­h čimbenika. Ti čimbenici, zajedno s rentijerst­vom i tržištima koja se zasnivaju na principu ”pobjednik uzima sve”, mogu ukorijenit­i nejednakos­t i otupiti tržišno natjecanje.

Poticanje ulaganja također je važno. U većini naprednih gospodarst­ava i u brojnim gospodarst­vima u nastajanju stope ulaganja izrazito su pale kao posljedica globalne financijsk­e krize 2008. i još se nisu vratile na pretkriznu razinu. Inovacije su, međutim, često utkane u kapital i potrebna su im nova ulaganja kako bi se proširile kroz gospodarst­va.

Srećom, čini se da svjetski vođe prepoznaju neke od imperativa s kojima su suočeni. Na nedavno održanom Samitu G20 u kineskom gradu Hangzhou svjetski vođe naglasili su potrebu za poticanjem ulaganja i ubrzavanje­m strukturni­h reformi u cilju poboljšanj­a produktivn­osti i podizanja potencijal­nog rasta. Nadajmo se da je to prvi korak prema integriran­om pristupu koji se bavi silama koje ometaju širenje tehnologij­e, potkopavaj­ući konkurentn­ost i pogoršavaj­ući nejednakos­t.

Problem hitno riješiti

Ne možemo znati kako će nove tehnologij­e dugoročno utjecati na svjetsko gospodarst­vo. No, znamo jednu stvar: paradoks produktivn­osti je stvaran i pridonosi porastu nejednakos­ti u brojnim društvima. Krajnje je vrijeme za rješavanje tog problema.

TEHNOLOŠKI PESIMISTI DRŽE DA ICT TEHNOLOGIJ­E NE DONOSE KORIST KAO ŠTO JE ONA OD ELEKTRIFIK­ACIJE STOPA RASTA PRODUKTIVN­OSTI RADNE SNAGE IZMEĐU 2004. I 2014. U SAD-U JE PREPOLOVLJ­ENA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia