Poslovni Dnevnik

Bušenje nafte u Crnoj Gori povećava interes za Hrvatsku

- MARINA ŠUNJERGA/VL marina.sunjerga@vecernji.net

Pozitivna nula za južno-jadranska polja bila bi oko 80 dolara po barelu pa je stoga američki Marathon Oil odustao od ulaganja u Hrvatsku

Crna Gora je nedavno zaključila ugovore o istraživan­jima i eksploatac­iji nafte u Jadranu, a očekuje se da će u iduće tri godine imati i prve naftne bušotine. Ako se na crnogorski­m poljima pronađe nafta povećat će se zamrli interes i za hrvatska naftna polja na južnom Jadranu. Naime, crnogorska polja su plića pa će se bušenje vršiti već i na dubini od 100 metara, dok je u Hrvatskoj dubina oko 1000 metara što značajno povećava troškove bušenja.

Cijena nafte niska za ulaganja

Zbog dubine ulaganja u južna polja bila bi višestruko veća nego u Crnoj Gori, a time i rizik da se ulaganje neće isplatiti. S druge strane južni Jadran jedinstven­o je geološko područje pa bi pronalazak nafte u Crnoj Gori bio signal da se, unatoč niskoj cijeni nafte, isplati ulagati i u Hrvatsku.

Cijena nafte na svjetskim tržištima kreće se oko 50 dolara po barelu, a nema naznaka da će se značajnije penjati u kraćem razdoblju. Pozitivna nula za južnojadra­nska polja bila bi oko 80 dolara po barelu pa je stoga američki Marathon Oil odustao od ulaganja u Hrvatsku. Zanimljivi­ja su im kontinenta­lna polja, kažu nam u Agenciji za ugljikovod­ike, iz koje saznajemo da postoje brojni upiti o tome kada će se otvoriti druga faza natječaja za kopnena polja u Slavoniji i Lici. More ostaje aktualno tek na sjevernom Jadranu na kojem se nalaze plinska polja.

Poštuju se EU ekostandar­di

I Crna Gora, kao i Hrvatska, suočava se s otporima ekoloških udruga prema projektu međutim politička volja za nastavkom projekta u Crnoj Gori je prevladala dok je u Hrvatskoj nedostatak iste poljuljao projekt koji je mogao donijeti milijarde eura ulaganja u Hrvatsku. Snažni argument koji se koristio u Hrvatskoj jest da ako buše Crna Gora, Albanija i Italija odustajanj­e od istog u Hrvatskoj neće donijeti zaštitu od potencijal­nog zagađenja.

Time se vode i naši južni susjedi pa je tako predsjedni­k crnogorsko­g turističko­g udruženja Žarko Radulović jučer izjavio da bi ukoliko dođe do ekoloških problema zbog smjera morske struje više stradala Hrvatska stradala nego Crna Gora, koja to ne bi ni osjetila.

U ministarst­vu gospodarst­va Crne Gore pak uvjeravaju da su investitor­i Eni i Novatek ugovorima i bankarskim garancijam­a preuzeli, kao uvjet poslovanja, sve štete na okoliš na sebe, ali i obvezu implementa­cije europskih standarda.

 ?? DUŠKO MARUŠIČ/PIXSELL ?? Trenutno se u Jadranu vadi samo plin
DUŠKO MARUŠIČ/PIXSELL Trenutno se u Jadranu vadi samo plin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia