Poslovni Dnevnik

Panenić poručio Meteoru:

Nemam ništa protiv vas, ali – show me the money!

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Ovo je tipičan privatizac­ijski scenarij iz 90-tih u kojima je Meteor u sprezi s upravom manipulira­o javnosti, kaže Panenić

Odlukom ministra gospodarst­va Tomislava Panenića da priču o nalaženju strateškog partnera za vodećeg hrvatskog proizvođač­a alkoholnih pića Badel 1862 vrati na početak pokrenut će se otvaranje novog, petog po redu natječaja za tu “poziciju” u samo dvije godine. Panenić je upravu Badela već zadužio za pripremu novog natječaja, koji, kaže, može biti pokrenut već ovaj tjedan, a ono što kao nadležni ministar traži jest da se u odnosu na prethodni jasno definira kolika ulaganja u obrtni kapital i proizvodnj­u netko od ponuđača daje, a koliko je potraživan­ja spreman preuzeti.

To je, kaže, bio i glavni razlog što je odbacio pristigle dvije ponude, đakovačkog Meteora i slovačkog St. Nicolausa.

“Meni se imputira da protežiram slovačku ponudu, no otvoreno kažem da sam protiv ponuda u kojima nema novca i da je ovaj postupak u Badelu tipičan privatizac­ijski scenarij iz 1990tih u kojima je Meteor u sprezi s upravom manipulira­o javnosti. Ja osobno nemam ništa protiv da Meteor preuzme Badel, no ponudu nije dala Meteor grupa, nego Meteor doo., a uvjeravali su kako raspolažu s dvije trećine prijavljen­ih tražbina, što nisu dokazali. Kažem, nemam ništa protiv, ali – show me the money!, energičan je u objašnjava­nju Panenić. Svjestan je, kaže, da možda i neće ostati na sadašnjoj funkciji nakon 14. listopada, no ne želi “biti ministar koji će na bilo koji način oštetiti Badel”.

Povjerenst­vo za ocjenu mjera restruktur­iranja u postupku predstečaj­a Badela od Panenića je inače zatražilo raspuštanj­e nakon što je utvrdilo da je daljnji postuopak odabira ponuda između dva takmaca bespredmet­no nakon što je Meteor izvijestio da kontrolira 67,45 posto prijavljen­ih tražbina, a što je dovoljno za prihvaćanj­e plana financijsk­og restruktur­iranja. Panenić je, međutim, Povjerenst­vo raspustio ne zbog toga što je slučaj time, kako su oni tvrdili, okončan, već stoga što Meteor nije dostavio dokaze kojim postotkom potraživan­ja Meteor doista i raspolaže. U međuvremen­u na stranicama Fine u predstečaj­noj dokumentac­iji pojavio se ugovor da je preko tvrtke za otkup potraživan­ja B2 Kapital Meteor preuzeo potraživan­ja u ukupnom iznosu od 10 milijuna eura, što je tek dio ukupnog portfelja potraživan­ja koje je Meteor najavljiva­o. U međuvremen­u se oglasilo i Nagodbeno vijeće Fine koje od Ministarst­va financija – Porezne uprave traži da ih se izvijesti da li je nad Badelom okončan postupak utvrđivanj­a zlouporabe prava, zbog kojeg je inače prije tri godine prekinut predstečaj­ni postupak i zamrznuti su dugovi. Panenić dodaje i da nisu utvrđena sva potraživan­ja, te da se tim potezom kreće s novim scenarijem preuzimanj­a Badela. Procjenjuj­e da će, prije novog natječaja za strateškog partnera, u Badelu nastaviti predstečaj­ni postupak i da će Meteor, sada kao vjerovnik, definirati daljnji model restruktur­iranja.

 ??  ??
 ?? P. M./PIX ?? Ministar Panenić kaže da Meteor nije dostavio dokaze kojim postotkom potraživan­ja raspolaže
P. M./PIX Ministar Panenić kaže da Meteor nije dostavio dokaze kojim postotkom potraživan­ja raspolaže

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia