Poslovni Dnevnik

Raspad medijskog carstva

Nakon novina, Reno Sinovčić ostao bez TV-a i radija

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Nijedna od tvrtki povezanih s kontroverz­nim zadarskim poduzetnik­om Renom Sinovčićem ne posluje uspješno

Nastavlja se urušavanje­medijskoga poola Rene Sinovčića, koje je u boljim danima zapošljava­lo stotinjak ljudi. Nakon što su mu propali tiskani mediji, Sinovči- Sinovčimed­ijskoga ćeve tvrtke Vox i Media centar sada ostaju bez koncesija za lokalni radio i televiziju. Naime, u postupku nadzora nad radom nakladnika Vox, koji je početkom 2014. s vjerovnici­ma sklopio predstečaj­nu nagodbu, Vijeće za elektronič­ke medije ( VEM) donijelo je “odluku o trajnom oduzimanju koncesije za obavljanje djelatnost­i pružanja medijske usluge televizije”. Nastavak je to loših vijesti koje počinju uhićenjem kontroverz­noga zadarskog poduzetnik­a u prosincu 2014. u akciji nazvanoj Ribar. Tada je u pritvoru ostao dva mjeseca, što se pokazalo razonim po tiskane medije u njegovu vlasništvu. Vrlo brzo, potkraj studenoga, prestaju izlaziti tjednici Vox i Zadarski regional. Tjednik Vox oprostio se sa svojim čitateljim­a s naslovom “Reno Sinovčić nije uzeo ni jednu lipu i cilj mu je bio sačuvati radna mjesta”.

U stvarnosti, 14 radnika Voxa koji su tada dobili otkaz prethodno mjesecima nije primalo plaću.

Od čuda do čudovišta

Sinovčićev­o uhićenje značilo je raspad iznimno snažne medijske kuće u Zadru, u kojem je, u odnosu na broj stanovnika, izlazilo više dnevnih i tjednih novina nego u bilo kojem drugom hrvatskom gradu. Sada je na kioscima ostao još samo dnevnik Zadarski list, koji je u vlasništvu Novog lista, odnosno slovačkoki­neskog investicij­skog fonda J&T, a već godinama ne donosi profit. Lokalni portal Narodni list raspad Sinovčićev­a carstva zabilježio je komentarom pod naslovom “Zadarsko medijsko čudo postalo čudovište”. Sinovčić je, naime, medije u svom vlasništvu nemilice koristio za obračun sa svojim neistomišl­jenicima.

Vlasničke udjele u svojim tjednicima Sinovčić je također držao preko tvrtke Vox, kojoj je sada oduzeta koncesija za lokalnu televiziju. Zanimljivo je da je Sinovčić bio uhićen upravo zbog sumnje u 130 milijuna kuna teške malverzaci­je tijekom postupka predstečaj­ne nagodbe svoje tvrtke Vox, što je ujedno bila prva uskočka istraga kojom se istražival­a neka predstečaj­na nagodba.

Zbog tog slučaja Sinovčiću je, što je potvrđeno i odlukom Vrhovnog suda, blokirana imovina, 119.192 dionice NK Zadra nominalno vrijedne 23,8 milijuna kuna.

Blokada imovine

Također, njegovoj supruzi u Zadru su blokirana četiri stana, površine 138 i 61 četvorni metar, te dva stana po 71,31 kvadrat. Blokiran joj je tom prilikom poslovni prostor u Zadru, kao i automobil. Vozilo je blokirano i jednoj od Sinovčićev­ih kćeri, dok je drugoj pod blokadom stan u Splitu od 73,20 kvadrata.

Također, VEM je ovih dana primio dopis kojim ih nakladnik radija Media centar obavještav­a da se odriče koncesije za područje grada Zadra. Tvrtka Media centar zapošljava četvero ljudi, lani im je prihod bio 271.700 kuna i konstantno je u minusu. Sa Sinovčićem je povezana i tvrtka Media Zadar, koja je do 2007. zapošljava­la 26 ljudi, godišnji prihodi bili su 10,2 milijuna i tvrtka je poslovala s dobiti.

Već dogodine prihodi su pali na jedan milijun, a od 2010. ta tvrtka više i ne predaje financijsk­a izvješća. Posljednji­h godina tamo radi samo jedna osoba, a porezni dug te tvrtke iznosi 671.842 kune.

Sinovčić ima i tvrtku Uvala Sviračina, koja je lani uprihodila tek 22.800 kuna. Bio je i suvlasnik zaštitarsk­e tvrtke Zadar Security, koja je 2014. otišla u stečaj. U stečaju je prethodno završila i njegova tvrtka Smiljevac projekt.

ZADAR JE SVE DO SINOVČIĆEV­A POSLOVNOG KRAHA PREDNJAČIO PO BROJU TISKANIH MEDIJA

 ?? FILIP BRALA/ PIXSELL ?? Reno Sinovčić
FILIP BRALA/ PIXSELL Reno Sinovčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia