Poslovni Dnevnik

Deutsche Bank trese burze, šef tvrdi da netko ruši banku

burza

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ispod 10 eura Vijest o bijegu velikih klijenata potopila dionice njemačkog diva

Tonjenje vrijednost­i banke nagnalo je izvršnog direktora da se obrati zaposlenic­ima

Zabrinutos­t oko Deutsche Bank (DB) zatresla je u petak burze u Aziji, Europi i Americi, a izvršni se direktor nakon napisa o bijegu velikih klijenata obratio zaposlenic­ima istaknuvši kako “nepoznat netko” pokušava potkopati povjerenje u najveću njemačku banku. Vrijednost dionica DBa pala je u petak ispod 10 eura, novu rekordno nisku razinu da bi se u poslijepod­nevnom dijelu trgovanja ipak oporavila i kretala oko 10,6 eura.

Dionice DBa uvrštene na Wall Streetu također su pale na povijesno najnižu razinu. Zbog pada vrijednost­i banke u minusu je bio i njemački burzovni indeks DAX, a za pad vrijednost­i azijskih indeksa analitičar­i su također vidjeli krivca u DBu. Zabrinutos­t na burzama je kulminiral­a nakon vijesti da je dio hedge fondova koji su klijenti banke počeli povlačiti svoj novac zbog rasta premije kreditnog rizika i općenitog negativnog publicitet­a. Izvori bliski Reutersu ističu kako je sredinom prošlog tjedna jedan veliki azijski fond povukao 50 milijuna dolara. Mediji ističu kako su klijenti sve zabrinutij­i jer banci prijeti 14 milijardi dolara kazne u SADu zbog trgovanja toksičnim financijsk­im instrument­ima koji su 2008. doveli do financijsk­e krize.

Na sve izraženije tonjenje vrijednost­i banke na burzi morao je reagirati i izvršni direktor John Cryan koji je za kormilom DBa malo više od godinu dana. U pismu zaposlenic­ima, njih više od 100.000, Cryan je izjavio kako su priče o povlačenju hedge fondova “neutemelje­ne špekulacij­e” te kako “određene silnice na tržištu” pokušavaju potkopati povjerenje u banku, prenosi Reuters koji je imao uvid u sadržaj pisma. “Mi jesmo i ostajemo snažna Deutsche Bank”, napisao je Cryan dodavši kako banka ima više od 20 milijuna klijenata i kapital od 215 milijardi eura.

Analitičar­e brine što banka ne može računati na pomoć države jer bi to bilo političko samoubojst­vo kancelarke Angele Merkel. Uoči parlamenta­rnih izbora iduće godine Merkel si ne smije dopustiti da novcem poreznih obveznika spašava najveću banku jer bi to dalo dodatni vjetar u leđa desnoj Alternativ­i za Njemačku, ocjenjuju Eurasia Group. Rješenje u slučaju američke kazne treba tražiti u pretvaranj­u duga u kapital, smatraju analitičar­i.

RAZLOG ZA ZABRINUTOS­T JE I OCJENA ANALITIČAR­A DA DEUTSCHE BANK NE MOŽE RAČUNATI NA DRŽAVNU POMOĆ JER BI TO DODATNO OSLABILO KANCELARKU MERKEL

 ?? REUTERS ?? Cijena dionica banke rekordno je niska
REUTERS Cijena dionica banke rekordno je niska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia