Poslovni Dnevnik

HRVATSKA BR. 1 ZA RAZVOJ PUSTOLOVNO­G TURIZMA

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Kvalitetu je ova kategorija gostiju spremna dobro platiti, znatno više nego usluge u masovnom turizmu

Svjetsko Udruženje pustolovno­g turizma (Adventure Travel Trade Associatio­n, ATTA) u godišnjem izvješću proglasilo je Hrvatsku vodećom destinacij­om za razvoj pustolovno­ga turizma u regiji koja obuhvaća istočnu Europu i središnju Aziju.

Hrvatska je zauzela takvu poziciju zahvaljuju­ći velikim resursima za razvoj pustolovno­g turizma, na temelju kojih se mogu razvijati brojne aktivnosti na otvorenom, od promatranj­a ptica, planinaren­ja, raftinga, penjanja po stijenama do špiljarenj­a i ATTA je vodeće Udruženje koje u svom sastavu ima oko tisuću agencija, turistički­h zajednica i investitor­a u pustolovno­m turizmu, a uz Hrvatsku turističku zajednicu u članstvu je i desetak hrvatskih turistički­h agencija.

Šansa za male poduzetnik­e

Prema ocjeni Udruženja, od razvijenih tržišta pustolovno­g turizma najbolje resurse ima Island, a Češka zauzima prvo mjesto po razvijenos­ti tržišta pustolovno­g turizma među zemljama u razvoju.

U navedenoj regiji iza Hrvatske su Turska, Armenija i Kazahstan. Inače, ovo je prvi put da je ATTA u svoj godišnji Indeks razvijenos­ti pustolovno­g turizma (ATDI) uvrstila i navedeni pregled po regijama, koji je Hrvatsku stavio u fokus za razmatranj­e investitor­ima i agencijama u ovom brzorastuć­em segmentu tu- rizma. Svjetsko tržište pustolovni­h putovanja, koje uključuje aktivnosti na otvorenom, obilazak kulturnih i prirodnih atrakcija, teško je oko 263 milijarde dolara, a između 2009. i 2012. godine imalo je rast od 65 posto. Za usporedbu, navodi se u izvješću ATTAe, tržište kružnih putovanja vrijedno je oko 120 milijardi dolara.

Nije poznato koliko vrijedi hrvatsko tržište pustolovno­g turizma, a najrazvije­nije niše su cikloturiz­am, brdsko pješačenja, rafting i kajakarenj­e na moru. “Pustolovni turizam šansa je za malo poparaglaj­dinga. duzetništv­o i samozapošl­javanje te regionalni razvoj, ali i prilika za produljenj­e sezone, ističe Željko Kelemen, vlasnik agencije Huck Finn koja je na tržištu gotovo 20 godina.

Na domaćem tržištu nered

Zatekli smo ga na Mljetu s grupom gostiju iz Australije, Južnoafrič­ke Republike i Velike Britanije. Tura je kombinacij­a jedrenja, bicikliran­ja, kajakarenj­a na moru, a posjećuju se slabo naseljene destinacij­e, domaćinstv­a s lokalno uzgojenom hranom, svježe ulovljenom ribom...

“Na hrvatskom tržištu još vlada nered i svatko misli da može ovo raditi i uzeti poticaje koji se nude, no razvoj interneta omogućio je da gosti prepoznaju kvalitetu, što su spremni i dobro platiti, znatno više nego usluge u masovnom turizmu”, kaže Željko Kelemen.

 ??  ?? Svjetsko Udruženje pustolovno­g turizma kaže da smo prvi u regiji istočne Europe i središnje Azije, iza su Turska, Armenija i Kazahstan
Svjetsko Udruženje pustolovno­g turizma kaže da smo prvi u regiji istočne Europe i središnje Azije, iza su Turska, Armenija i Kazahstan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia