Poslovni Dnevnik

‘Pravom pacijentu u pravo vrijeme pravi lijek’

Farmakogen­etika Nova knjiga D. Primorca i W. Höppnera

-

Knjiga prof. dr. sc. Wolfganga Höppnera i prof. dr. sc. Dragana Primorca “Farmakogen­etika u kliničkoj praksi: Iskustvo s 16 lijekova korištenih u kliničkoj praksi” u petak je predstavlj­ena u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU). Osim na hrvatskom, tiskana je i na njemačkom i engleskom, a koristit će svima koji koriste lijekove i bave se medicinom.

“Pravom pacijentu u pravo vrijeme pravi lijek, poruka je ove knjige u kojoj su kom-

Jadranka i Dragan Primorac s Wolfgangom Höpnerom na promociji u HAZU

pilirane smjernice za kliničare. Hrvatska u ovoj važnoj temi ima svoj domet i slijedi svjetske primjere”, istaknuo je Zvonko Kusić, predsjedni­k HAZU-a.

Prof. dr. sc. Nada Božina iz KBC-a Zagreb i profesoric­a Medicinsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu istaknula je da je publikacij­e poput ove potiču napredak struke i poručila kako je posrijedi tek početak te rad na tome treba nastaviti. Objasnila je kako je farmakogen­etika spoj raznih znanja i kako je upravo zbog toga velika šansa za napredak hrvatske znanosti.

“Obradili smo veliku skupinu lijekova u ovoj knjizi. Umorila me više od daleko duljih knjiga na kojima sam ranije radio jer u ovoj tematici nema mjesta za pogrešku. Nije svaki pacijent identičan i svaki se mora liječiti drukčije. Učiti u farmakogen­etici je važno jer su nove spoznaje česte u ovoj grani medicine, a naš cilj i jest učiti kolege kliničare”, zaključio je Primorac.

LUKA STANZL/ PIXSELL

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia