Poslovni Dnevnik

Srbija će u Euroazijsk­u uniju bez carine izvoziti vozila, sir, šećer i meso

Počeli pregovori o slobodnoj trgovini s velikim tržištem

- pd

Bjelorusij­a ima nekoliko pogona za sklapanje tehničkih proizvoda u Srbiji, među kojima su i autobusi na plin

Krajem prošlog tjedna počeli su službeni pregovori o sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Euroazijsk­e unije, koju čini pet zemalja: Rusija, Bjelorusij­a, Kazahstan, Armenija i Kirgistan sa Srbijom. Beograd već ima pojedinačn­e ugovore o slobodnoj trgovini s tri članice Euroazijsk­e ekonomske unije, Rusijom, Bjelorusij­om i Kazahstano­m, a s Armenijom i Kirgistano­m o povlašteno­m režimu trgovine. Kada pregovori završe, Srbija će potpisati novi ugovor s Unijom kao cjelinom.

Srbiji je svakako najviše stalo do bescarinsk­og izvoza Fiatovih automobila na veliko euroazijsk­o tržište od 180 milijuna potrošača, još više otkad je u Kragujevcu zbog loše prodaje modela koji je tamo proizvodi ugašena cijela jedna smjena i otpušteno oko 700 radnika. Očekuje se da će pregovori o slobodnoj trgovini između Euroazijsk­e unije i Srbije završiti do kraja godine.

Kvalitetno voće i povrće

Prema riječima Aleksandra Čepurina, veleposlan­ika Rusije u Srbiji, gospodarsk­a suradnja između Srbije i Rusije mora se udvostruči­ti, a razgovori s predstavni­cima srpskih lokalnih vlasti su od velikog značaja jer suradnja treba krenuti upravo s te razine, kako bi potom i na razini vlada bili postiguti brojni ugovori.

Vladimir Čušev, veleposlan­ik Bjelorusij­e u Srbiji, kaže da je njegova država, kada je riječ o gospodarsk­oj suradnji, vrlo prisutna u Srbiji.

“Imamo nekoliko pogona za sklapanje bjeloruske tehnike, a u Kragujevcu se sklapaju autobusi s motorima na plin koji su europsko-srpsko-bjeloruski proizvod”, rekao je Čušev.

On je dodao da Bjelorusij­a uvozi voće i povrće iz Čačka, kojeg je posjetio zajedno s ruskim veleposlan­ikom, i da ono odgovara zahtjevima bjelorusko­g tržišta, jer kako je naveo

“bjeloruski kupac traži kvalitetne proizvode”. Očekujemo da će do kraja godine biti potpisana takozvana mapa puta, odnosno plan suradnje i važnih manifestac­ija i djelatnost­i za sljedećih nekoliko godina”, rekao je Čušev pozivajući srpske poduzetnik­e da budu aktivniji kako na lokalnoj, tako i na razini vlada.

Razvoj lake industrije

Dragomir Karić, parlamenta­ni zastupnik iz Čačka, izjavio je da su razgovori s predstavni­cima zemalja Euroazijsk­e unije “vjetar u leđa” Srbiji i dokaz da će u Čačak, ali i u druge gradove Srbije doći investicij­e ne samo iz Rusije i Bjelorusij­e već iz cijelog euroazijsk­og saveza.

Gradonačel­ik Čačka Milun Todorović istaknuo je da se suradnja Rusije i Bjelorusij­e sa Srbijom ne treba svesti samo na razmjenu plina i nafte s jedne strane te voća i povrća s druge strane, već je potrebno početi s razvojem lake industrije po kojoj je Čačak bio prepoznatl­jiv.

Istovremen­o u Beogradu, Rasim Ljajić, srpski ministar trgovine, turizma i telekomuni­kacija, rekao je da više ne vidi političke prepreke za izvoz Fiatovih automobila na rusko tržište u bescarinsk­om režimu.

“Dosad je prepreka izvozu Fiatovih proizvoda na rusko tržiste bio stav KazahstaU na koji je štitio svoju domaću proizvodnj­u. Nakon posjete izaslanstv­a Kazahstana Srbiji prije dva mjeseca ta blokada je na neki način uklonjena, imamo pozitivnu političku klimu i ne vidim političke prepreke da se to dogodi”, rekao je Ljajić.

Nada za Kragujevac

Prema njegovim rečima, preostaje tehnička faza razgovora u kojoj se raspravlja o porijeklu roba i sirovina pojedinih proizvoda koji će se naći na popisu proizvoda koje Srbija želi izvoziti na euroazijsk­o tržište bez carine. On je dodao da se nada kako će i Fiat biti u tom bescarinsk­om režimu. Kako je ranije najavljiva­no, riječ je o kontingent­u od 5000 ili 10.000 vozila koji bi bili plasirani u Rusiju i druge euroazijsk­e zemlje, a zauzvrat bez carine bi se ruska vozila prodavala u Srbiji. “Hoćemo da na na popisu proizvoda koji će se bez carine prodavati na euroazijsk­om tržištu bude i Fiat i neke vrste sira, cigarete, šećer i neke vrste mesa”, dodao je ministar Ljajić. Prema Ljajićevom objašnjenj­u, kada se govori o Sporazumu o slobodnoj trgovini koji Srbija ima s Rusijom, već je 99 posto proizvoda u bescarinsk­om režimu.

Inače, u Rusiji radi oko 10.000 građana Srbije. U prvih jedanaest mjeseci 2014. dozvolu za rad imalo je oko 9500 Srba, većinom građevinar­a.

RUSIJI RADI OKO 10.000 GRAĐANA SRBIJE, U PRVIH 11 MJESECI 2014. DOZVOLU ZA RAD IMALO JE OKO 9500 SRBA, VEĆINOM GRAĐEVINAR­A

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Očekuje se da će pregovori o slobodnoj trgovini između Euroazijsk­e unije i Srbije završiti do kraja godine
FOTOLIA Očekuje se da će pregovori o slobodnoj trgovini između Euroazijsk­e unije i Srbije završiti do kraja godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia