Poslovni Dnevnik

Britanci troše kao da Brexita nije bilo

Raste potrošačko povjerenje

-

London Nakon stotinu dana od referendum­a o izlasku iz Europske unije povjerenje britanskih potrošača vratilo se na predrefere­ndumske razine. Indeks potrošačko­g povjerenja agencije GfK u rujnu je skočio na vrijednost 1 s kolovoških 7. Radi se o najvećem skoku od prošlogodi­šnjeg lipnja, ali i povratku na razine prije Brexita.

To je ujedno i značajno bolji rezultat od očekivanja ekonomskih analitičar­a u anketi Reutersa koji su prognozira­li rujansku vrijednost od 5. “Povjerenje britanskih potrošača više nije pod utjecajem strahovanj­a od ekonomskih utjecaja Brexita jer plaće nastavljaj­u rasti brže od cijena, rastuća zaposlenos­t potiče prihode, a niske kamatne stope potiču potrošače da troše, a ne da štede”, pojašnjava Joe Staton, voditelj tržišnih istraživan­ja u GfK.

Očekivanja u vezi općenite ekonomske situacije u sljedećih godinu dana povećana su na 22 u kolovozu na 7 u rujnu. No, i dalje su sedam bodova ispod nego godinu dana ranije. S druge strane, istraživan­je britanskog maloprodaj­nog lanca Asda pokazuje kako je raspoloživ­i dohodak britanskih kućanstava posljednji­h pet mjeseci stagnirao.

K tome, istraživan­je agencije YouGov pokazuje da je povjerenje potrošača nešto ispod razina prije referendum­a održanog 23. lipnja.

Ekonomisti predviđaju da će u narednim mjesecima inflacijsk­i pritisci uslijed pada vrijednost­i britanske funte početi nagrizati kupovnu moć potrošača.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia