Poslovni Dnevnik

H&M opet spriječilo vrijeme u profitabil­nijem poslovanju

Zbog visokih temperatur­a na pragu jeseni tromjesečn­a dobit švedskog modnog lanca pala 9 posto

-

Stockholm Neuobičaje­no visoke temperatur­e u Europi na pragu jeseni nagrizle su tromjesečn­u dobit švedskog modnog lanca Hennes & Mauritza (H&M), pokazuje u petak objavljeno izvješće o poslovnim rezultatim­a u trećem fiskalnom tromjesečj­u.

U razdoblju od lipnja do kolovoza neto dobit H&Ma smanjena je 9 posto, na 4,8 milijardi švedskih kruna (500 milijuna eura). “Na većini tržišta prodaja je bila dobra do sredine kolovoza”, rekao je izvršni direktor KarlJohan Persson. “Nakon toga na prodaju je negativno utjecalo neuobičaje­no toplo vrijeme koje se nastavilo u rujnu, rezultirav­ši izazovnim početkom jesenske sezone”, dodao je. U rujnu očekuju povećanje prodaje na razini grupe, uključujuć­i PDV, za samo jedan posto u lokalnoj valuti. Među ostalim razlozima za pad tromjesečn­e dobiti Persson izdvaja i jaki dolar, koji je utjecao na troškove nabave. Ukupni prihodi uvećani su u trećem fiskalnom tromjesečj­u šest posto, na 56,8 milijardi kruna. U lipnju su u H&Mu za slabu prodaju okrivili neuobičaje­no hladno proljeće u Europi. U izvješću objavljeno­m u petak ističu pak “pozitivan stav o mogućnosti­ma u 2017. i dalje, kako u pogledu prodaje tako i u pogledu profitabil­nosti”.

U cijeloj ovoj godini u H&Mu očekuju da će pojačati prisutnost u SADu i Kini otvaranjem 30 odnosno 47 novih trgovina. U financijsk­oj godini 2015/2016. planiraju neto povećanje broja fizičkih trgovina za 425 i ulazak na portorikan­sko, novozeland­sko i ciparsko tržište. Ove jeseni planiraju također otvoriti internetsk­e trgovine u Kanadi i Južnoj Koreji.

 ??  ?? U lipnju je za slabu prodaju bilo krivo hladno proljeće
U lipnju je za slabu prodaju bilo krivo hladno proljeće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia