Poslovni Dnevnik

Jabuke idu na led

Goran Marić postavlja Đuru Popijača na čelo Petrokemij­e

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Dosadašnji predsjedni­k Nenad Zečević ostaje u Upravi, a slijede i smjene u Nadzornom odboru tvrtke

Svojedobno žestoki protivnik privatizac­ije kutinske Petrokemij­e, nekadašnji ministar gospodarst­va Đuro Popijač, dolazi na poziciju predsjedni­ka Uprave te tvrtke, sa zadatkom da pripremi novi progam privatizac­ije te tvrtke. Upravno vijeće Centra za restruktur­iranje i prodaju na sjednici u ponedjelja­k prihvatilo je prijedlog ministra državne imovine Gorana Marića da Popijača predloži za čelno mjesto u Upravi, dok će dosadašnji predsjedni­k Nenad Zečević ostati u Upravi, a njegovu imenovanju će prethoditi i smjena u nadzornom odboru Petrokemij­e, gdje će ljetos imenovanog predsjedni­ka Marijana Kuprešaka iz Mostove kvote zamijeniti Mijo Šepak.

Šepak je godinama bio u NOu Petrokemij­e, pa se ovom brzom kadrovskom promjenom slučaj Petrokemij­e vraća pod ingerencij­u HDZa. Mostovci danas kažu da ni prošle godine rješavanje kompleksno­g slučaja Petrokemij­e nije usporavao HDZ, već prvenstven­o kontekst ponude jedinog kandidata na javnom natječaju, PPDa, no bez čije par- ticipacije i suglasnost­i kao najvećeg vjerovnika ni daljnji procesi rješavanja problema u Petrokemij­i neće biti izvedivi.

Zasigurno i sam Đuro Popijač danas drugačije gleda na nužnost pronalaska strateškog partnera za Petrokemij­u nego prije pet godina, kada je kao saborski zastupnik reagirajuć­i na inicijativ­u tadašnjeg ministra gospodarst­va Radimira Čačića dao izjavu kako “ne postoji normalan i argumenti- ran razlog za prodaju Petrokemij­e”. Petrokemij­u država kao većinski vlasnik ni svim “injekcijam­a” proteklih godina nije uspjela pretvoriti u zdravu kompaniju. U međuvremen­u ne samo da tržište za njihove proizvode nije prošireno, nego sve više Petrokemij­a gubi i domaći teren, na koji je tradiciona­lno oslonjena, a posebno izražen problem posljednji­h godinu dana pojavljuje se mađarski proizvođač Bige Holding, koji vrlo agresivno prodire do krajnjih kupaca s izuzetno niskim, dampinškim cijenama.

U uvjetima začuđujuće zatvorenos­ti i potpune blokade informacij­a iz državnih ministarst­ava imovine i gospodarst­va o slučaju kutinskog proizvođač­a gnojiva, ad hoc donesena odluka o novim kadrovskim rješenjima u Petrokemij­i signalizir­a kako bi se proces potrage za strateškim partnerom nakon godinu i pol mogao uskoro završiti, ili izglednije nastojati iznova riješiti. Iz dostupnih izvora, glavni kreator daljnje politike očuvanja Petrokemij­e biti će ministrica gospodarst­va Martina Dalić, koja je i predložila ministru državne imovine Goranu Mariću da se daljnji postupak restruktur­iranja preda u ruke Popijaču, no od Popijača jučer nije bilo moguće dobiti informacij­e u kojem će smjeru voditi daljnje rasplitanj­e problemati­ke u Petrokemij­i.

Za Popijača će u svakom slučaju povjereni posao u Petrokemij­i biti velik izazov, to više što je menadžersk­u karijeru dosad gradio u neproblema­tičnim sustavima Fini i Hrvatskoj udruzi poslodavac­a, a nakon političke karijere, s obitelji je posljednji­h godina razvijao biznis u proizvodnj­i jabuka. Prošla mu godina, zbog vremenskih nepogoda, kao i drugim voćarima, nije bila za pohvaliti se, no nepogode u Kutini posve su druga priča.

 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Đuro Popijač svojedobno je bio žestoki protivnik privatizac­ije Petrokemij­e
GORAN STANZL/PIXSELL Đuro Popijač svojedobno je bio žestoki protivnik privatizac­ije Petrokemij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia