Poslovni Dnevnik

Za servisiran­je duga ove godine trebamo 17,2 posto BDP-a

Održivost duga trenutno aktualna i s obzirom na bruto potrebe financiran­ja

-

Za Europsku uniju u cjelini u idućih deset godina EK očekuje blago smanjenje razine duga; s nešto više od 84 na 81 posto BDPa. U odnosu na lanjski Monitor projekcije su blago poboljšane. Međutim, Željko Lovrinčevi­ć s Ekonomskog instituta reći će kako je važnija poruka najnovijih projekcija Europske komisije u tome da nakon krize nema vraćanja duga na predkrizne razine. “Danas većina članica EU omjerom duga znatno odstupa od maastricht­skih 60 posto i moglo bi se reći da je Maastricht, barem kad je posrijedi dug, zapravo mrtav”, ističe Lovrinčevi­ć. Trajno je, kaže, uspostavlj­ena nova, viša razina javnoga duga, a to znači i da se prema nekom sljedećem udaru starta s viših početnih pozicija i većim ograničenj­ima za fiskalnu politiku.

Na to se upozorava i u analizi EK. Tako se, među ostalim, u njoj ističe da je ekonomska i financijsk­a kriza u brojnim zemljama EU ostavila u nasljeđe teret visokog javnog duga, u nekim slučajevim­a uz istodobno visok dug u privatnom sektoru, a to i razduživan­je čini težim. Osim toga, sadašnji makroekono­mski kontekst umjerenog rasta BDPa i vrlo niske inflacije (znatno ispod od ECBa ciljanih blizu 2%) nije baš olakšavaju­ći za smanjenje omjera javnog duga i BDPa u državama članicama. Istovremen­o, u Komisiji napominju i kako su financijsk­i uvjeti trenutno izrazito povoljni: kamatne stope su na vrlo niskim razinama,dovoljno da unatoč relativno niskom rastu BDPa doprinose ublažavanj­u tereta servisiran­ja duga.

Zbog svega još jednom ponavljaju mantru o potrebi jačanja rasta BDPa pozivajući vlade članica EU na fiskalno odgovorne politike i provedbu strukturni­h reformi te posebno posvećivan­je pozornosti kvaliteti javnih financija.

Visoka opterećenj­a javnog duga u perspektiv­i Komi- sija promatra i s obzirom na posve izgledan rast javne potrošnje vezane uz starenje stanovništ­va (za mirovine, zdravstvo, dugoročnu skrb). Visoki rizici održivosti duga u većem su broju zemalja EU izraženiji u srednjem roku (a među 12 takvih je i Hrvatska), dok je u 10godišnje­m horizontu samo kod Slovenije fiskalni stres ocijenjen visokima, i to upravo zbog faktora rizika povezanih sa starenjem.

U slučaju Hrvatske pitanje održivosti duga trenutno je i aktualnije s obzirom na njegovu drugu mjeru, a to su bruto potrebe financiran­ja. Za ovu godinu EK ih procjenjuj­e na 17,2 posto BDPa jer te potrebe uključuju i refinancir­anje kratkoročn­og duga, a ne samo dospijeća dugoročnih dugova po kreditima i obveznicam­a. U odnosu na prošlu godinu te su potrebe u nas ove godine osjetno više, a utješno je što bi one barem u iduće tri godine, barem u osnovnom scenariju, trebale ponovno biti nešto niže i bliže europskom prosjeku. Struktura hrvatskog javnog duga s obzirom na ročnost, udjel vanjskog financiran­ja i strane valute u ukupnom dugu također je u određenoj mjeri izvor rizika fiskalnog stresa, no dosada je Hrvatskoj veći problem bila razmjerno visoka premija rizika odnosno cijena duga. Primjerice, iako je čak 78 posto duga u stranoj valuti, same promjene tečaja dosad nisu bile izvor većih fiskalnih stresove.

Kako bilo, ministar financija Zdravko Marić za dvatri tjedna će predstavit­i Strategiju upravljanj­a javnim dugom koja će zacijelo akceptirat­i i nalaze Komisije.

MINISTAR FIANCIJA ZDRAVKO MARIĆ ZA DVATRI TJEDNA ĆE PREDSTAVIT­I STRATEGIJU UPRAVLJANJ­A JAVNIM DUGOM KOJA ĆE ZACIJELO AKCEPTIRAT­I I NALAZE KOMISIJE

 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
PATRIK MACEK/ PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia