Poslovni Dnevnik

Vukovar ulaže u istraživan­je geotermaln­ih izvora

Energija Iz gradskog je proračuna za studiju izdvojeno 62.500 kuna, a za geofizička istraživan­ja na Olajnici i u Borovu naselju trebalo bi osigurati dodatnih tri milijuna kuna

-

Vukovarske gradske vlasti pokrenule su projekt istraživan­ja mogućnosti pronalaska geotermaln­ih izvora na području Vukovara, u sklopu kojega je izrađena studija iz koje se zaključuje da je na području grada moguće izravno korištenje geotermaln­e energije.

“U istraživan­jima na postojećih sedam bušotina, koGradonač­elnik je datiraju iz sredine prošlog pronađena je voda čiji je kemijski sastav pogodan za korištenje. Dubine bušotina iznose od 877 metara, gdje je maksimalna temperatur­a 42 stupnja i do 1750 metara gdje je maksimalna temperatur­a 82 stupnja”, kazala je Staša Borović iz Hrvatskog geološkog instituta.

Istraživan­ja bi se radila na gradskom zemljištu u blizini višestambe­nih objekata u četvrtima Olajnica i Borovo naselje, kako bi se geotermaln­a energija iskoristil­a za grijanje stanova u tim naseljima te obližnjih sportskih i gospodarsk­ih objekata i poslovnih zona. Vukovarski gradonačel­nik Ivan Penava kaže da je grad za izradu studije izdvojio iz proračuna 62.500 kuna dok bi za geofizička istraživan­ja trebalo osigurati dodatnih tri milijuna kuna. Bušenje je najsku- plje, a cijena po bušotini procjenjuj­e se na oko 15 milijuna kuna. “Radimo vrlo ozbiljno na ovom kapitalnom projektu. U slučaju pozitivnih rezultata očekujemo niže cijene grijanja za građane u višestambe­nim objektima, kao i nižu cijenu energije za gospodarst­vo i ustanove u vlasništvu Grada Vukovara te povećanje gradskih prihoda”, rekao je Penava.

 ?? D. J. /PIXSELL ?? Vukovara Ivan Penava
D. J. /PIXSELL Vukovara Ivan Penava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia