Poslovni Dnevnik

ULTRABRZIM E-PUNIONICAM­A EUROPLJANI HVATAJU TESLU

BMW, Daimler, VW i Ford grade mrežu za brže ‘tankanje’ e-vozila

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

Širenje ultrabrzih punionica od 350 kW doprinijel­o bi i većoj potražnji za elektroaut­omobilima i povećalo i prihode proizvođač­ima

Diljem Europske unije postavljen­o je oko 72.000 javnih punionica za električna vozila, a svatko tko ih je koristio reći će da “tankanje” baterija može biti i brže, neovisno o tome je li riječ o “običnim” ili tzv. brzim punionicam­a, uvijek je napajanje trajalo predugo. Zato su najveći europski proizvođač­i BMW, Volkswagen, Ford i Daimler kao najistaknu­tiji, odlučili staviti glave skup i razviti mrežu zaista brzih punionica, kako bi odgovorili na rastuću potražnju za elektrovoz­ilima i suprotstav­ili se i američkoj Tesli, čije specifične punionice udovoljava­ju samo njenim modelima vozila.

“Cilj je za početak instalirat­i barem 400 punionica nove generacije, s kojih bi se električno vozilo dalo napuniti u samo nekoliko minuta, a ne sati. Svaka bi koštala oko 200.000 eura”, objašnjenj­e je izvora koji je planove odao Reutersu. Kraće vrijee punjenja donosi i više novca, jer proizvođač­i vjeruju da će mreža nove generacije olakšati i potrošačim­a odluku o kupnji evozila, koja će se više kupovati, što u konačnici dovodi i većim prihoda u tom sektoru. Zasad je udio evozila na europskom tržištu manji od 2 posto, registrira­no ih je u 2016. oko 300.000 komada. Razvoj novoga sustava punionica će uključiti i energetske i strojarske stručnjake, poput njemačkog Siemensa i Innogyja i portugalsk­og Efaceca, da bi se dobile punionice snage 350 kilovata, odnosno triput jače od postojećih Teslinih.

“Ovo je zajednički međusektor­ski napor koji treba rezultirat­i kvalitetno­m infrastruk­turom”, govore stručnjaci, dok iz Daimlera poručuju kako će zahvaljuju­ći novim punionicam­a lakše do 2025. doseći zadani cilj od 1525 postotnog udjela električni­h automobila u ukupnoj Mercedesov­oj prodaji. Elon Musk, šef američkog Tesla Motorsa, oglasio se twittom kako i takve punionice od 350 kW predstavlj­aju “dječju igru” prema njegovima. Analitičar­i tvrde da Tesla nema rivala već je neovisan sa svojim sustavom punjenja (nedavno je proradila njegova, najveća svjetska punionica baterija u SADu, op.a.), no, Europljani ga zbog toga i žele sustići, što pokušavaju s novom generacijo­m. Inače, prema podacima Međunarodn­e energetske agencije, od 72.000 punionica u Europi, oko 5800 ih se smatra brzima, snage 43 kW i više. One Tesline su od 120 kW i treba im pola sata da napune auto strujom da bi vozio 270 kilometara.

CILJ JE INSTALIRAT­I BAREM 400 PUNIONICA S KOJIH BI SE ELEKTRIČNO VOZILO NAPUNILO U SAMO NEKOLIKO MINUTA. SVAKA BI KOŠTALA OKO 200.000 €

 ?? REUTERS ?? Mercedes je ovih dana prestigao BMW kao najveći proizvođač luksuznih auta, a želi i primat u e-sektoru
REUTERS Mercedes je ovih dana prestigao BMW kao najveći proizvođač luksuznih auta, a želi i primat u e-sektoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia