Poslovni Dnevnik

Bitcoin na udaru u Kini

Potop Kineski regulator najavio istragu zbog manipulaci­ja tržištem

-

Nakon rušenja rekorda u posljednje vrijeme, digitalna valuta bitcoin iznenada je zaronila po objavi da će biti predmetom istrage u Kini. U srijedu ujutro bitcoinu je pala vrijednost 12 posto na 797 dolara, što je pad od 108 dolara. Do njega je došlo nakon što je Kina objavila da otvara istragu o trgovanju bitcoinima radi manipulaci­ja na tržištu, pranja novca, neovlašten­og financiran­ja i drugih pitanja, objavio je Reuters. Kineska središnja banka u priopćenju najavila je da će 17. siječnja provesti nadzor u tvrtkama koje trguju bitcoinom u namjeri da utvrdi posjeduju li sve potrebne licencije, kao i poštuju li propise o sprečavanj­u pranja novca i postoje li manipulaci­je tržištem.

Istragu neki na tržištu tumače u svjetlu činjenice da kineski investitor­i dominiraju globalnom trgovinom bitcoinom, a već neko vrijeme kineski regulator ne skriva zabrinutos­t oko bitcoina i njegovog potencijal­no negativnog efekta na kineski renminbi. Slabljenje vrijednost­i kineske valute i topljenje kineskih de- viznih rezervi koje su posljedica spašavanja valute posebno je izraženo u posljednje vrijeme jer tržišta reagiraju na zaoštrenu retoriku budućeg američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa.

Bitcoin je 2016. zaključio većim skokom vrijednost­i od ostalih valuta, a početkom godine premašio je 1000 dolara. Pad je došao iznenada nakon što se činilo da je ušao u fazu stabilizac­ije te se tri dana držao između 880 i 920 dolara. Tečaj mu snažno oscilira od dana otkad je stvoren. U dva mjeseca 2013. vrijednost mu udeseteros­tručena, prekoračiv­ši 1100 dolara, da bi potom u par tjedana nakon hakerskog napada na tokijsku trgovinsku platformu Mt. Gox potonuo ispod 400 dolara.

 ?? FOTOLIA ?? Na tržištu se sumnja da Kina istragom želi pomoći juanu
FOTOLIA Na tržištu se sumnja da Kina istragom želi pomoći juanu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia