Poslovni Dnevnik

Preko servisa Hitro.hr lani osnovano 13,5% više tvrtki

Rast gospodarst­va U strukovnim udrugama kažu da je oporavak sve vidljiviji Među novoosnova­nim tvrtkama prevladava­ju jednostavn­a društva ograničene odgovornos­ti kojih je lani osnovano 4096

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Rast gospodarst­va U strukovnim udrugama kažu da je oporavak sve vidljiviji

Iz godine u godinu raste broj poduzeća i obrta osnovanih preko servisa Hitro.hr, a lani ih je prema analizi Financijsk­e agencije (Fina) bilo osnovano 6559 što je 13,5 posto više nego u godini prije kada ih je bilo osnovanih 5778. Konstanta je da prevladava­ju jednostavn­a društva ograničene odgovornos­ti (jdoo) kojih je samo lani bilo 4096 novopokren­utih.

Iz Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) komentiral­i su da se ovaj rast broja novoosnova­nih poduzeća može pripisati i intenzivir­anju gospodarsk­e aktivnosti, odnosno nastavku gospodarsk­og oporavka Hrvatske te nekim pozitivnim makroekono­mskim trendovima, kao što su rast osobne potrošnje, prometa u trgovini na malo, rast industrijs­ke proizvodnj­e i robnog izvoza te postupna stabilizac­ija na tržištu rada.

“U HGK očekujemo da će se takvi pozitivni gospodarsk­i trendovi nastaviti jer i u ovoj godini očekujemo pozitivnu stopu gospodarsk­og rasta, ali i daljnja rasterećen­ja poslovanja gospodarst­venika putem novog Vladinog akcijskog plana za rasterećen­je gospodarst­va. Sve navedeno će, zajed- no s olakšanim i bržim postupkom registrira­nja novih poduzeća, u konačnici doprinijet­i daljnjem porastu broja novootvore­nih trgovačkih društava i obrta”, kažu u Komori.

U Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (HUP) kažu da osnivanje novih poduzeća uvijek treba promatrati u kontekstu opće gospodarsk­e situacije ali i percepcije, kako opće javnosti ali i pojedinca, postoje li uvjeti da pojedinac svoju poduzetnič­ku ideju ili priliku pretvori u pothvat. Anny Brusić, direktoric­a HUP Udruge malih i srednjih poduzetnik­a ističe da sva relevantna istraživan­ja poka- zuju da na odluku o osnivanju poduzeća više utječe percepcija poduzetniš­tva u društvu, a manje postupak osnivanja poduzeća. “Svjesni smo činjenice kako posljednji­h godina dominira negativna percepcija poduzetnik­a, često potaknuta kriminalni­m radnjama i nepoštenim poslovanje­m pojedinaca, ali štetu trpi cijela poduzetnič­ka zajednica.

Zato, osim provođenja mjera za poduzetnik­e, danas je više nego ranijih godina, potrebno iznova kreirati politike i mjere za smanjenje negativne percepcije poduzetniš­tva”, kaže A. Brusić. Dodaje da je Hitro.hr jedan od alata kojim se treba pojednosta­viti, ubrzati i pojeftinit­i način osnivanja poduzeća, ali nije presudan za donošenje odluke o pokretanju poduzeća.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Direktoric­a HUPUdruge malih i srednjih poduzetnik­a Anny Brusić
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Direktoric­a HUPUdruge malih i srednjih poduzetnik­a Anny Brusić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia