Poslovni Dnevnik

Braća Hastor sa 412 milijuna dolara najbogatij­i u BiH

-

Magazin Forbes objavio je popis svjetskih milijarder­a za 2016. godinu, koja pokazuje da na prostoru regije žive osobe s milijardam­a na bankovnom računu.

U Bosni i Hercegovin­i najbogatij­i su Kenan i Damir Hastor, koji su naslijedil­i Prevent i ASA Group od oca Nijaza. Oni raspolažu sa 412 milijuna dolara. Na drugom mjestu je Izudin Ahmetlić, vlasnik HIFA Groupa, s imovinom vrijednom 364 milijuna dolara.

Službeno najbogatij­i čovjek u Crnoj Gori je Thaksin Shinawatra, bivši premijer Tajlanda koji živi i radi u Crnoj Gori, s imovinom od 1,61 milijardi dolara. Po bogatstvu u Crnoj Gori na drugom mjehovom stu je obitelj bivšeg premijera Mila Đukanovića, koja ima 167 milijuna dolara, ali o nji- bogatstvu ne postoje podaci, objavio je Forbes.

Najbogatij­i čovjek u Srbiji je Philip Zepter, koji ako ne živi u Srbiji ima državljans­tvo, a njegovo bogatstvo se procjenjuj­e na pet milijardi dolara. Slijedi Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, s bogatstvom od 540 milijuna dolara, a nakon njega je Miroslav Mišković, vlasnik Delta Holdinga, koji raspolaže sa 520 milijuna dolara.

U Sloveniji je najbogatij­i bračni par Iza i Samo Login, tvorci aplikacije Talking Tom Cat. Njihova imovina se procjenjuj­e na 700 milijuna dolara. Na drugom mjestu je Joc Pečečnik, vlasnik Ineterbloc­ka, s imovinom od 266 milijuna dolara, tvrdi Forbes. N1 nadrini da je u Hrvatskoj najbogatij­a hrvatskoči­leanska obitelj Lukšić, s imovinom od 15 milijardi dolara.

Slijedi austrijsko-hrvatski milijarder Dietrich Mateschitz, vlasnik Red Bulla, s bogatstvom od 10,8 milijardi dolara. Treći je Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, sa 499 milijuna dolara, četvrti Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Groupa, sa 208 milijuna dolara.

U Makedoniji, prema Forbesu, na vrhu se nalazi Jordan Kamcev, vlasnik Orka Holdinga, sa 238 milijuna dolara.

Drugi je Minco Jordanov, vlasnik Makstila sa 234 milijuna dolara, a tu je i Makedonac iz SADa Mike Ilitch, osnivač franšize Little Caesars Pizza, vlasnik Detroit Red Wingsa i ekipa NHL i Detroit Tigers, s bogatstvom od 6,1 milijardu dolara.

SAD je zemlja sa najvećim brojem milijarder­a, a odmah iza njih dolazi Kina, dok u Europi prvo mjesto dijele Njemačka i Velika Britanija, sa po 120 milijarder­a.

 ?? PD ?? Kenan i Damir Hastor Prevent i ASA Group naslijedil­i su od oca Nijaza
PD Kenan i Damir Hastor Prevent i ASA Group naslijedil­i su od oca Nijaza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia