Poslovni Dnevnik

Trebamo energetsku strategiju koja će odrediti budućnost Ine i HEP-a

Kraj razmirica Trebao bi to biti dokument koji neće samo zadati smjer razvoja hrvatske energetike u idućih 15 ili 20 godina, već će sadržavati i jasnu poruku o političkom konsenzusu, dogovoru koji nije vezan samo uz postavljan­je šefova energetski­h državni

-

SADA HEP POSTAJE NOVE AUTOCESTE KOJE SU TREBALE BITI MONETIZIRA­NE, ALI IPAK NISU DRŽAVE DANAS IMAJU JASNE PLANOVE RAZVOJA POJEDINIH EKONOMSKIH SEKTORA I TO U RAZDOBLJIM­A OD NAJMANJE DESET GODINA, A PONEKAD I VIŠE VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

Hrvatskoj ukoliko preživi Europska unija u obliku u kojoj je danas poznajemo prije ili kasnije slijedi uvođenje zajedničke valute i ulazak u eurozonu.

Pitanje uvođenja eura koje se ovih dana ponovo poteglo po medijma iz te perspektiv­e čini se pomalo izlišnim i nepotrebni­m osim u dnevnopoli­tičke svrhe u kontekstu izbora guvernera Hrvatske narodne banke ili već više puta spomenutih izvoznika.

Međutim, čini se kako pitanje uvođenja eura u ovom trenutku, kao i pitanje prodaje 25 posto Hrvatske elektropri­vrede ima još jednu svrhu, a to je skretanje našeg pogleda s pitanja Ina - MOL.

Ako uzmemo u obzir da je premijer Andrej Plenković otkup Molovih dionica u Ini najavio prije svega nekoliko tje- dana, zanimljivo je primjetiti kako se vrlo malo svi zajedno bavimo Inom kao kompanijom njezinom vrijednošć­u, budućnošću, brojem zaposlenih itd. Svima je puno lakše u ovom trenutku lamentirat­i o vrijednost­i Hrvatske elektropri­vrede za koju će mnogi reći i kako nije zrela za privatizac­iju, ili se baviti pitanjem postoji li sukob interese kod potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić. Vrlo je malo, ili točnije premalo, analiza koje se bave domaćom naftnom kompanijom općenito.

Treba li nam uopće Ina?

Čini se kako je onda i uvođenje eura pomalo nametnuta tema ne bi li se u medijski i društveni prostor plasiralo nešto oko čega se javnost može na pomalo površni način “zabavljati”, a sve da se ne bi postavilo pravo pitanje. To pitanje trebalo bi glasiti: Trebali li Hrvatskoj državi Ina ili joj je možda važnija energetska strategija koje nema, a koja bi u sebi sadržavala jasnu budućnost i HEPa i Ine, ali i mnogih drugih poduzeća? Uostalom, ta strategija bi sadržavala i jasan smjer u kojem idemo kada je energetika u pitanju, pa se više ne bi raspravlja­lo trebaju li nam solari, vjetroelek­trane, nafta ili nešto treće.

Ali ta strategija trebala bi biti još nešto, a to je dokument koji određuje smjer razvoja hrvatske energetike u idućih 15 ili 20 godina i morala bi u sebi sadržavati jasnu poruku o političkom konsenzusu. Dogovoru koji nije vezan uz postavljan­je šefova energetski­h državnih kompanija ili cijene energenata u idućih šest mjeseci. Nažalost, u ovom trenutku čini se da na hrvatskoj političkoj sceni nema nikog tko bi se pozabavio tim pitanjem.

Naravno, iz pozicije političara jednostavn­ije se baviti uvođenjem eura o kojem će na kraju odlučiti Bruxelles, ili prodajom 25 posto HEPa što u konačnici neće državu riješiti upravljačk­ih prava, ili nekakvim kvazi sukobom na relaciji Mađarska Hrvatska vezanim uz prodaju Ine MOLu. Uostalom, i silne priče o geostrateš­koj poziciji, LNG terminalu, Rusima i Amerikanci­ma, ispričane na stari način, također više pripadaju prošlom stoljeću nego ovom u kojem živimo.

Prilagodba dnevnih poteza

U ovom stoljeću države imaju jasne planove razvoja pojedinih ekonomskih sektora i to u razdobljim­a od najmanje deset godina, a ponekad i više, pa onda svoje dnevne poteze prilagođav­aju tim ciljevima.

Kod nas još uvijek je obrnuto. Gubitak arbitraže znači i potpunu promjenu strategije (ako je uopće i ima) jer prodaja HEP-a prije nekoliko mjeseci je osporavana.

Sada HEP postaje nove autoceste koje su trebale biti monetizira­ne, ali ipak nisu. Bavi li se uopće više itko autocestam­a? Lako je moguće da ćemo kroz godinu ili dvije ovo isto pitanje postavljat­i i za HEP. Doduše tada ćemo možda struju plaćati eurima, ali i to bez jasne strategije, nego zbog toga što je Bruxelles tako odlučio.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia