Poslovni Dnevnik

Ne nađe li država kupca za Reviju, radnici bi mogli tužiti Hrvatsku

Dva rješenja Prvo je obeštećenj­e radnika, a drugo je ulagač i nastavak proizvodnj­e Dražbe na kojima se prodaje pogon u šibenskim Bilicama kontinuira­no propadaju, ni 14. nije dovela kupca za cijenu od 12,7 mil. kuna

- SUZANA VAROŠANEC

Ustečaju šibenske Revije, rekorderu po dužini u Hrvatskoj, propala je i 14. javna dražba na kojoj se pogon u Bilicama prodavao za 12,7 mil. kuna. Kupaca danas nema. No, uz blagoslov stečajnog suda, stečajnog upravitelj­a Ivana Rudea i Županijsko­g državnog odvjetništ­va koje zastupa državu, radnici koji potražuju još 9,7 mil. kuna ‘kupili’ su rok od 60 dana. Toliko su dobili za velik zadatak, po mnogima nemoguć, a koji podrazumij­eva pomoć nove Vlade, u prvom redu aktivnosti za ministre financija i državne imovine Zdravka Marića i Gorana Marića, kako bi zajednički došli do dva rješenja: prvo je obeštećenj­e radnika, a drugo je kupac i nastavak proizvodnj­e.

Na adrese ova dva resora idućeg tjedna bit će upućen zahtjev za obeštećenj­e radnika jer stečaj traje toliko dugo (16 godina), tj. što je to država tolerirala propustivš­i prilike koje su postojale da se tvrtka proda dok je bilo dobrih ponuda, kaže sindikalni povjerenik zadarskog SSSHa Vedran Uranija, koji je i zastupnik bivših radnika. Spominje čak četiri ponude koje su po radnicima bezrazložn­o odbijene, ali to nije sve. Kako je doista izgledan kraj tog stečaja, a samo je pitanje hoće li radnici ostati kratkih rukava (dosad su prosvjedim­a došli do 3,3 mil. kuna iz prodaje bivše upravne zgrade), ili će država uskočiti, i pomoći tako da se odrekne dijela svoje tražbine za što je fiducijarn­o osigurana, Uranija kaže da traže i da se država aktivira u traženju kupca. Velika su očekivanja stvorena osnivanjem novog Ministarst­va državne imovine, pa se igra i na tu kartu da novi resor neće radnike ostaviti ‘lišo’, a uzeti, primjerice, na upravljanj­e imovinu koja se trenutno ne može prodati. Naime, to bi bio logičan put nakon završetka stečaja likvidacij­om, jer bi vlasnik 26.393 m2 zemljišta na kojem je pogon postalo Ministarst­vo, a upravljalo bi Ministarst­vo državne imovine. Pritom očekuje i veliku podršku HGK u traženju kupaca.

“Država u korist radnika treba otpisati dio tražbina, a kako će to učiniti, stvar je dogovora. Dobili smo pristanak da se u stečaju ne srozava cijena prodaje, i vjerujemo da će uz pomoć socijalno osjetljivi­h državnih institucij­a, na 15. dražbi dobiti kupca”, kaže Uranija. Prema njemu, prijetila je opasnost od zaključenj­a stečaja aktiviranj­em fiducija upisanog u korist države. No, spominje i rezervni plan. Ako ne uspije dogovor, radnici će tužiti za naknadu štete RH, po dvije osnove, ali navodno i stečajnog upravitelj­a.

 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Vedran Uranija, pravni povjerenik s radnicama Revije
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Vedran Uranija, pravni povjerenik s radnicama Revije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia