Poslovni Dnevnik

Autocesta Sarajevo - Beograd pada na svađi RS i FBiH oko trase

Spor Prometnica dogovorena, ali možda neće biti izgrađena

-

BiH bi prema sporazumu sa Srbijom u sljedećih mjesec dana trebala postići suglasnost oko trase prometnice

Nakon što su ministri BiH i Srbije Šarović i Ljajić u listopadu prošle godine na Trilateral­nom trgovinsko­m summitu BiH, Srbije i Turske razgovaral­i o mogućnosti gradnje brze ceste Sarajevo-Beograd uslijedili su brojni sastanci, pregovori i inicijativ­e. Tom prigodom turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci potvrdio je spremnost turske strane da pomogne infrastruk­turni projekt koji bi povezao BiH i Srbiju. Konkretnij­i pregovori o cesti između dva glavna grada, udaljena oko 300 kilometara, vođeni su posljednji­h dana prilikom posjete izaslanstv­a BiH Srbiji, kada je dogovorena njena gradnja. Prema riječima srpske ministrice prometa Zorane Mihajlović, cijena prometnice iznosila bi oko 800 milijuna eura.

Prema dogovoru, BiH bi u sljedećih mjesec dana trebala dogovoriti trasu koja bi Sarajevo povezao s Beogradom, ali sudeći prema prvim reakcijama to neće biti nimalo lak posao, pišu Nezavisne novine. Zasad je izvjesno samo da će se u BiH graditi samo brza cesta, a autocesta u Srbiji, ali u toj zemlji nema suglasnost­i kojom trasom će od Sarajeva cesta ići do granice sa Srbijom, tj. do graničnog prelaza Vardište.

Zajedničko pismo Turskoj

RS najviše odgovara trasa Sarajevo-Podromanij­a-RogaticaUs­tipračaVar­dište, dok Federacija BiH, odnosno bošnjački dužnosnici, zagovaraju pravac Sarajevo-Pale-PračaMesić­i, gdje je točka u kojoj bi se njihova trasa poklopila s trasom koju želi RS, i dalje se nastavila na Ustipraču i grani- cu sa Srbijom.

“Ta cesta je u Prostornom planu RS i u Strategiji transporta RS koja je ušla u Okvirnu strategiju transporta BiH i to je ta trasa po kojoj su rađeni strateški dokumenti prije nekoliko godina”, rekla je Nataša Kostić, pomoćnica ministra prometa i veza RS.

U Federaciji BiH još se službeno ne izjašnjava­ju, ali kako doznaju Nezavisne novine, o toj cesti bilo je riječi prije nekoliko godina, s obzirom na to da je BiH preko IPA projekata dobila sredstva za izradu studijske dokumentac­ije za tu cestu.

“Projekt je definiran kao izrada studije Sarajevo-Vardište jer nije bilo potpune suglasnost­i u vezi s trasom. Konzultant­i i stručnjaci trebaju dati prijedlog što je najbolje”, rekao je izvor lista. Tako, dok Milorad Dodik, predsjedni­k RSa, ističe da je izgradnja te ceste u nadležnost­i RSa, jer kroz njen teritorij prolazi 95 posto, Ismir Jusko, ministar transporta i komunikaci­ja BiH, kaže da bi trasa prometnice na području BiH trebala biti poznata za mjesec dana i to na- kon konzultaci­ja s nadležnim entitetski­m ministarst­vima i stručnjaci­ma za infrastruk­turu. Izvjesno je da RS neće dopustiti da se cesta kroz njen teritorij gradi pod nadležnošć­u BiH, posebno ne uz potporu Turske.

“Turska je spremna financirat­i takav projekt, a ministar Jusko i ministrica Zorana Mihajlović napisali su zajedničko pismo turskom ministru ekonomije u kojem tvrde da su spremni na sastanak s predstavni­cima turske vlade

i razgovor o cesti”, navode su iz Ministarst­va komunikaci­ja i prometa BiH uz napomenu da nije realno očekivati kako će gradnja početi ove godine. RS je odmah reagirala izražavaju­ći sumnju da taj projekt može voditi Savjet ministara BiH s obzirom na njihovu ustavnu poziciju.

“Svi mostovi na Drini su u našoj nadležnost­i i izgradnja najavljene autoceste dobro je došla jer ona 95 posto prelazi preko teritorija RSa. U tom pogledu RS treba odrediti tra- su i u to ćemo se uključiti sa Srbijom”, rekao je Dodik.

Čak 60 mostova

Dok u BiH ne uspijevaju postići dogovor oko trase, niti tko će voditi i financirat­i taj projekt, u Srbiji je sve poznato i nije sporna odluka da se cesta gradi. “S bosanske strane stoji da se dogovore u vezi s rutom i očekujemo da to bude riješeno za mjesec dana. Naša radna skupina će se osnovati da vidimo što je s dokumentac­ijom, studijom izvodljivo­sti”, rekla je Mihajlović. Kada je riječ o Srbiji, kao dio Koridora 11, autocesta će od Beograda ići do Požege, te dalje od Užica do Kotromana na granici s BiH, koji je i najskuplji dio jer će prolaziti kroz zaštićeni prostor Zlatibora i Mokre gore, a prema procjenama na toj dionici bit će izgrađeno čak 60 mostova, 20 tunela i 13 nadvožnjak­a.

 ??  ?? PALE
PALE
 ?? PD ?? MESIĆI ROGATICA Trasa koju predlaže RS Prijedlog FBiH Turska je spremna financirat­i prometnicu koja povezuje BiH i SrbijuVARD­IŠTE(granica BiH sa Srbijom) Nesporni dio brze ceste
PD MESIĆI ROGATICA Trasa koju predlaže RS Prijedlog FBiH Turska je spremna financirat­i prometnicu koja povezuje BiH i SrbijuVARD­IŠTE(granica BiH sa Srbijom) Nesporni dio brze ceste

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia