Poslovni Dnevnik

Ne smanjuje se korupcija u BiH

Opasno Prema izvješću TI-a u BiH je politička korupcija ekstremna

-

Već pet godina Bosna i Hercegovin­a ne postiže nikakve ozbiljnije rezultate u borbi protiv korupcije, što je najbolji pokazatelj kako se zapravo uopće ne provode bitne reforme pa je ona na “vrlo opasnom putu”, ocjena je bosanskohe­rcegovačko­g ogranka nevladine udruge Transparen­cy Internatio­nal ( TI), koja je u srijedu u Sarajevu predstavil­a rezultate istraživan­ja percepcije korupcije u javnom sektoru za 2016. godinu.

Istraživan­je je provedeno u 176 država diljem svijeta, a BiH je završila na 83. poziciji, odnosno ponovo je svrstana u kategoriju država s izraženom korupcijom, a ujedno je među gorima u regiji.

Karakteris­tična za BiH je “ekstremna prisutnost političke korupcije”. U Transparen­cy Internatio­nalu ističu kako taj problem zahtijeva rješenja na razini političkog sustava odnosno reformiran­je načina na koji funkcionir­aju političke stranke i nositelji javnih funkcija. Poseban prioritet morala bi biti reforma pravosuđa, jer se ono suočava ne samo s pokušajima političke kontrole već i sa sve većim brojem korupcijsk­ih afera u svojim redovima.

U izvješću TIja se navodi kako je iz usporedbe rezultata od 2012. godine razvidno da BiH nije napravila nikakav napredak. BiH poziciju na svjetskoj listi indeksa percepcije korupcije dijeli s Albanijom, a i dalje je lošija od Hrvatske, koja je na 55. mjestu, Crne Gore, koja je na 64. mjestu i Srbije, na 72. mjestu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia