Poslovni Dnevnik

Filmovi za Oscara slabo zarađuju

Loša godina Nominirani nisu uspješni u kinima Devet kandidata za najbolji film zaradilo je do sada 481 milijun dolara, najmanje od 2015. godine

- TOMISLAV PILI

Ovogodišnj­i kandidati za Oscara u kategoriji najboljeg filma među najmanje su komercijal­no uspješnima otkako je američka Akademija za filmske znanosti i umjetnost proširila prije sedam godina tu kategoriju na više od pet filmova. Prema izračunu Wall Street Journala, devet ovogodišnj­ih kandidata do sada je ukupno zaradilo 481,4 milijuna dolara, od čega u prosjeku 53,5 milijuna dolara u SADu i Kanadi.

Jedini slučaj u posljednji­h sedam godina da su kandidati za najbolji film zaradili manje bila je 2015. godina. Tada su kandidati uprihodili svega 221,7 milijuna dolara. Međutim, valja naglasiti kako tada film “Američki snajper” još nije bio pušten u širu kinodistri­buciju u kojoj je kasnije zaradio 350 milijuna dolara. Osim toga, ni jedan od ovogodišnj­ih nominirani­h nije na putu zarade veće od 150 milijuna dolara, što se nije dogodilo od 2009. godine. Svega nekoliko na putu je zarade od 100 milijuna dolara.

To vrijedi za hvaljeni mjuzikl “La La Land” koji je zaradio 90 milijuna dolara, a osvojio je rekordnih, čak 14 nominacija za prestižnu filmsku nagradu. U toj je kategoriji filmova koji bi mogli prijeći zaradu od 100 milijuna dolara nalazi se i film “Dolazak” te “Hiden Figures” što je odličan rezultat s obzirom na nevelike budžete s kojima su snimljeni. S druge strane, nominacije za Oscara u pravilu potiču i gledanost. Primjeri za tu tvrdnju mogu se naći u 2004. kada je nominaciju osvojio “Gospodar prstenova: Povratak kralja” te 2010. u slučaju “Avatara”.

Većina ovogodišnj­ih nominirani­h za najbolji film tek čeka širu kinodistri­buciju. Iznimka je jedino “Hell or High Water” koji je na izmaku svog prikazivan­ja u kinima. Oscari se dodjeljuju 26. veljače.

 ?? REUTERS ?? Ryan Gosling i Emma Stone, zvijezde 'La La Landa'
REUTERS Ryan Gosling i Emma Stone, zvijezde 'La La Landa'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia