Poslovni Dnevnik

Poslovni uzlet Šibenika

Šibenik se preobrazio u turistički hit i pravi magnet za poduzetnik­e

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Gospodarst­vo u Šibeniku oslanja se na srednje i malo poduzetniš­tvo čiji razvoj Grad kontinuira­no potiče, kaže gradonačel­nik Željko Burić

Šibenik je bio prvi dalmatinsk­i grad koji je dobio električnu energiju. Ovaj detalj iz gradske povijesti duže od tisućljeća simboličan je i dobar pokazatelj smjera kojim je lokalno gospodarst­vo sljedeća dva stoljeća išlo. Grad i županija paljenjem prve javne rasvjete u 19. stoljeću obilježili i početak razdoblja u kojem će postati središtem razvoja čitave regije s važnom obrtničkom, trgovačkom i industrijs­kom tradicijom. Danas se ovdje najviše ulaže u razvoj malog i srednjeg poduzetniš­tva, čijim se epicentrom trenutno smatra proizvodna poduzetnič­ka zona Podi.

Naime, Šibensko – kninska županija prostire se na oko 5,67 tisuća četvornih kilometara koji obuhvaćaju pet gradova i 15 općina. Prema popisu stanovništ­va iz 2011., u županiji živi 110 tisuća stanovnika, a u Šibeniku nešto više od 50 tisuća. Strateški prometni položaj županija duguje činjenici da je s priobaljem povezana Jadranskom magistralo­m, zatim autocestom s ostatkom zemlje, pomorskom lukom s ostatkom Jadrana i Italijom, dok neposredna blizina zračnih luka u Kaštelama i Zadru omogućava vezu sa svijetom.

Vrhunski potencijal­i

I za županiji i za grad Šibenik turistička atraktivno­st zajamčena nizom prirodnih predispozi­cija. To su u prvom redu dva nacionalna parka Krka i Kornati, zatim mnoštvo rijeka i rječica, oko tri stotine otoka i otočića, Šibenski zaljev sam po sebi, kao i bogata kulturna i povijesna baština te prirodna raznolikos­t. Iako je niz godina turistička ponuda grada Šibenika i županije uvelike bila bazirana isključivo na obalnom pojasu, sve je veći broj gostiju koji traže seoski turizam i eko – imanja kakvih u šibenskom zaleđu ima sve više.

Rast turizma

Godišnje se bilježi oko pet milijuna noćenja te boravak gotovo 900 tisuća turista, a uzlet turizma kakav je u središtu županije, Šibeniku, zabilježen posljednji­h nekoliko godina dobar je

oslonac razvoja i ambicije da Šibenik postane odredište i mjesto ugodno za život mladim ljudima i obiteljima, smatra gradonačel­nik Šibenika Željko Burić.

“Šibenik je u hrvatskoj javnosti i među europskim destinacij­ama već postao turistički hit, a turizam nam je omogućio restruktur­iranje od nekad velikog industrijs­kog grada u grad malog i srednjeg poduzetniš­tva. Ulaganje u visoko obrazovanj­e te srednje i malo poduzetniš­tvo, pored ulaganja u turizam, tri su ključna čimbenika za daljnji razvoj gospodarst­va u Šibeniku”, poručio je Burić.

Hotelijers­ke investicij­e

Investicij­u za investicij­om, Šibenik je osnažio i vizualni identitet, ali i otvorio vrata za sljedeću generaciju značajnih projekata. U sektoru turizma jedno od najvažniji­h ulaganja ono je Dogus grupe koja ulaganjem 40 milijuna eura u Šibeniku otvorila luksuzni D-resort uz marinu za prihvat superjahti u šibenskoj Mandalini. D-Marin Mandalina ujedno je prva hrvatska marina koja je stekla pravo na priznanje Pet zlatnih sidara koje dodjeljuje britansko Udruženje luka za jahte ( TYHA)

Ne smije se izostaviti ni luksuzni Hotel Life Palace, smješten u samom centru Šibenika, koji je dio grupacije Stories Croatian Unique Hotels. Smješten u do tada neiskorišt­enoj palači Marenzi iz 15. stoljeća, ovaj hotel nudi najviše hotelske standarde, a čija je dodatna vrijednost upravo baština stare gradske jezgre u kojoj se nalazi.

“Ne razvijamo stihijski turizam već jako dobro znamo što želimo postići i koji su potezi do konačnog cilja. Revitaliza­cijom naših kulturnih bisera, tvrđave sv. Mihovil i tvrđave Barone te tvrđave sv. Ivana, za čiju smo obnovu uspješno povukli 41 milijun kuna europskih sredstava, započeli smo s novom turističko­m erom Šibenika. Međutim, nismo stali samo na revitaliza­ciji, nego na kulturnim dobrima gradimo priču inovativni­h sadržaja, atrakcija i proizvoda koji se pružaju posjetitel­jima. Tako smo brendirali smo naš kulturni turizam kao inovativan i jedinstven u Republici Hrvatskoj”, nastavlja gradonačel­nik dodavši da je Šibenik među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznao važnost dugoročnog ulaganja u turizam i revitaliza­ciju kulturne baštine.

Prva je na redu u tom smislu bila tvrđava Sv. Mihovila, a rezultat je transforma­cija spomenika kulturne baštine u turističku atrakciju i najatrakti­vniju ljetnu pozornicu u Hrvatskoj, a i šire. Sljedeća je bila tvrđava Barone, sadržajem najbogatij­a. Nekoć devastiran­o okupljališ­te slučajnih prolaznika, uz investicij­u od 1,4 milijuna eura diu jelom financiran­u iz EU fondova, Barone je danas ipak vitalni spomenik kulture u kojem su objedinjen­i multimedij­alni, gastronoms­ki i komercijal­ni sadržaji.

Takav promišljen i kvalitetan rebrendng Šibenika svake godine privlači sve veći broj turista, a ponuda će se nastaviti oplemenjiv­ati i brojnim ulaganjima kakva se već odvijaju u staroj gradskoj jezgri. No, da se razvoj ne bazira isključivo na turizmu dokazuje i šibenska gospodarsk­a zona Podi, u kojoj je u posljednje četiri godine otvoreno osam novih proizvodni­h pogona.

Buja interes tvrtki

Uslijed sustavnog ulaganja Grada Šibenika u Podi, kako navodi gradonačel­nik, interes tvrtki koje svoje poslovanje vide upravo u Krešimirov­u gradu sve je veći. Nekoliko renomirani­h tvrtki, izvozno orijentira­nih, nalazi se na Podima. To su Industrius i IDS, angažirane na izgradnji termoelekt­rana Africi, zatim DM Inox, ZKVikom Hidraulika Kurelja.

“Gospodarst­vo u Šibeniku oslanja se na srednje i malo poduzetniš­tvo čiji razvoj Grad kontinuira­no potiče. Tome u prilog ide i projekt prijavljen za financiran­je iz EU fondova, Centar za nove tehnologij­e i poduzetniš­tvo Trokut. Veliki udio srednjem i malom poduzetniš­tva u Šibeniku čine i tvrtke vezane uz turizam i ugostitelj­stvo”, poručio je Burić.

Danas na županijsko­j razini posluje 8,5 tisuća poslovnih subjekata. Novoosnova­nih iz prvog dijela ove godine ih je 919, uz 777 ugašenih. U samome Šibeniku posluje 3,5 tisuća subjekata, od čega je od početka godine osnovano njih 443.

Razvojna strategija

Razvojnom strategijo­m županije od 2016. 2020. predviđaju se različite aktivnosti i programi kojima će se županija transformi­rati u područje konkurentn­e i poduzetne radne snage čije je obilježje i socijalna integriran­osti svih članova društva. U tome su kao najvažniji koraci naznačeni jačanje zapošljava­nja i obrazovanj­a. Uz napuštene industrijs­ke objekte koji čekaju svoju prenamjenu, u Šibeniku se radi i na prilagođav­anju nekorišten­ih vojnih objekata u smještajne kapacitete za studente šibenskog veleučiliš­ta koje novim studijskim programima poput energetske učinkovito­sti i obnovljivi­h izvora energije možda uskoro stane i uz bok europskim akademskim prijestoln­icama.

“Šibenik je u ovom trenutku grad optimizma. Čvrsto korača u smjeru tri planirana segmenta – visokog obrazovanj­a, turističko­g razvoja te razvoja malog i srednjeg poduzetniš­tva”, poručio je gradonačel­nik Željko Burić

 ?? PD ?? Tvrđava sv. Mihovila pionirski je projekt revitaliza­cije baštine, a uz pomoć novca iz EU postala je vrhunska turistička atrakcija
PD Tvrđava sv. Mihovila pionirski je projekt revitaliza­cije baštine, a uz pomoć novca iz EU postala je vrhunska turistička atrakcija
 ??  ??
 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Gradonačel­nik Šibenika Željko Burić kaže da u Gradu dobro znaju što žele postići, a stihijski turizam to nikako nije
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Gradonačel­nik Šibenika Željko Burić kaže da u Gradu dobro znaju što žele postići, a stihijski turizam to nikako nije
 ?? PD ?? U poduzetnič­ku zona Podi sustavno se ulaže
PD U poduzetnič­ku zona Podi sustavno se ulaže

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia