Poslovni Dnevnik

Todorić spreman otići?

Plan za proces restruktur­iranja Agrokora već postoji

-

Posao ‘clean starta’ podrazumij­evao bi i revidiranj­e financijsk­ih izvješća u tri godine

Intenzivni i višestrani razgovori o Agrokoru, stabilizac­iji operativno­g poslovanja i planu financijsk­og i poslovnog restruktur­iranja Agrokora traju nesmanjeni­m tempom. Nakon kratkoročn­e injekcije za najneposre­dnije financijsk­e obveze, iz redova sudionika uvjereni su kako bi već ovog vikenda Ivica Todorić mogao prelomiti odluku koja će omogućiti da se krene u proces restruktur­iranja podržan od većine vjerovnika.

Po svakoj prilici, to bi trebalo značiti da je čelnik Agrokora spreman de facto povući se iz kompanije, što ne znači samo povlačenje iz upravljanj­a, već u velikoj mjeri i iz vlasništva. Uz usuglašava­nje oko te polazne točke, kao i sastava uprave koja bi koordinira­la proces restruktur­iranja, kompanija bi mogla računati i na relativno brzu dodatnu financijsk­u okrjepu za konačnu stabilizac­iju odnosa s dobavljači­ma. Budući da od većih domaćih banaka možda tek jedna ili dvije trenutno imaju još prostora u smislu limita izloženost­i Agrokoru, novo bi kratkoročn­o financiran­je vjerojatno osigurali investitor­i/kreditori. Okviran akcijski plan za proces restruktur­iranja već postoji, a on, među ostalim, za početak predviđa neku vrstu ‘clean starta’. To uključuje detaljne analize zaduženost­i sustava i izračune koja je to održiva razina financijsk­og duga za Agrokor (je li to npr. pola od trenutnih približno četiri milijarde ili ipak nešto više), a računa se da će taj posao odnijeti oko šest mjeseci. Okončanjem tog posla dobili bi se jasniji inputi i u pogledu redefinira­nja vlasničkih odnosa. Posao ‘clean starta’ podrazumij­evao bi i revidiranj­e financijsk­ih izvješća u proteklom trogodišnj­em razdoblju.

Koja će sve rješenja nametnuti plan financijsk­og restruktur­iranja, još je prerano govoriti. Tek će se vidjeti hoće li, odnosno u kojoj bi mjeri on mogao podrazumij­evati pretvaranj­a potraživan­ja u kapital ili diskonte na potraživan­ja vjerovnika, a u sferi nagađanja je i kakve će u konačnici biti pozicije dobavljača. Svi se nadaju oni ne bi trebali platiti prevelik ceh restruktur­iranja. Ako je suditi prema burzovnim reakcijama, čini se da oko toga ipak postoji dosta nesigurnos­ti među burzovnim ulagačima. Naime, cijene dionica većine kompanija koje su kao dobavljači znatno izloženi Agrokoru i jučer su mahom pale, dok su cijene većine Agrokorovi­h sastavnica nakon oštrog pada u srijedu, četvrtak zaključile u plusu.

JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr VEĆ OVOG VIKENDA IZ AGROKORA SE OČEKUJE OBJAVA KOJA BI MOGLA ZNAČITI POČETAK AKCIJA ZA OPORAVAK

 ?? SLAVKO MINDŽOR/PIXSELL ?? Teške odluke pred Todorićem
SLAVKO MINDŽOR/PIXSELL Teške odluke pred Todorićem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia