Poslovni Dnevnik

Švicarski bankari bogatim klijentima savjetuju dionice

Ma, kakav rizik U Credit Suisseu i UBS-u ne brinu zbog političkih previranja

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ma, kakav rizik U Credit Suisseu i UBS-u ne brinu zbog političkih previranja

Ispod priče o političkim rizicima postoji mnoštvo pozitivnih ekonomskih trendova

Dvije velike švicarske banke poručile su svojim bogatim klijentima - kupujte dionice i ne brinite zbog političke situacije. Politički rizik nakon odluke o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i izbora Donalda Trumpa za predsjedni­ka SAD-a nagnao je dio investitor­a na zaziranje od dionica. S obzirom na uspon dionica nakon ta dva događaja, to se pokazalo kao greška.

Ako se uračunaju dividende, globalne su dionice u posljednji­h šest mjeseci porasle preko 11 posto, pokazuje izračun Bloomberga. S druge strane, državne obveznice u Europi i Japanu tek sada počinju davati prinos malo iznad nule. Mark Häfele, direktor u podružnici za upravljanj­e imovinom banke UBS, ističe kako svojim klijentima savjetuje izlazak iz obveznica i gotovine i ulaganje u dionice ili alternativ­ne oblike imovine, poput hedge fondova. Slično razmišljaj­u i u Credit Suisse.

“Koliko god klijenti misle da je teško i izazovno uložiti novac u dionice, to je često bolja investicij­a”, kaže za Blona omberg Burkhard Varnholt, zamjenik glavnog investicij­skog direktora u Credit Suisse. Pažnju investitor­a sada zaokuplja politička situacija u Europi. S jedne strane pred vratima je službeni početak britanskog razdruživa­nja s Europom, a s druge su ozbiljne šanse za pobjedu Marine Le Pen, liderice krajnje desnice, na francuskim predsjedni­čkim izborima. Međutim, to ne bi trebalo utjecati investitor­e.

“Možemo biti vrlo zaokupljen­i političkim rizikom koji dominira novinskim naslovima ovih dana. Ispod toga imamo prilično povoljno makroekono­msko okružje koje pokazuje oporavak te dobro potrošačko i poslovno povjerenje. Tu je i mnoštvo dugih pozitivnih ekonomskih trendova”, ocjenjuje Urban Angehrn, investicij­ski direktor u Zurich Insurance, najveće, osiguravat­elju u Švicarskoj.

 ?? FOTOLIA ?? Gotovina i obveznice trenutno nisu u modi, smatraju u banci UBS
FOTOLIA Gotovina i obveznice trenutno nisu u modi, smatraju u banci UBS

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia