Poslovni Dnevnik

ZBOG DUGOVA DOBAVLJAČI NAJAVILI BLOKADE OPSKRBE

Drama u zdravstvu Tržište lijekova opet je pred kolapsom, za preživljav­anje potrebna milijarda kuna

- MARIJA CRNJAK

Ukupan dug zdravstven­ih ustanova za lijekove i medicinske proizvode iznosi oko 3 milijarde kn, a dospjeli dug oko 2,5 milijarde kuna

Rokovi plaćanja bolnica prema veledroger­ijama ponovno su dosegli kritičnih 500tinjak dana u prosjeku, s tim da neke opće bolnice veledroger­ijama lijekove nisu platile dulje od 1000 dana. Stanje je alarmantno i kad su u pitanju kliničko bolnički centri, na koje otpada najveći promet, a rokovi plaćanja KBCa su na oko 400 dana u prosjeku, upozoravaj­u veledroger­ije te najavljuju blokade u opskrbi javnog zdravstva ako država hitno ne pronađe rješenje. Da bi se to spriječilo, kažu, u su- stav je hitno potrebno ubaciti oko milijardu kuna za početak. Naime, ukupan dug zdravstven­ih ustanova za lijekove i medicinske proizvode iznosi oko 3 milijarde kuna, a dospjeli dug iznosi oko 2,5 milijarde.

“Zatražili smo hitan sastanak s ministrom zdravstva kako bismo mu pojasnili zašto je situacija postala neodrživa. Zbog rokova plaćanja koji u velikom broju bolnica premašuju 700900 dana bit ćemo prisiljeni ići na tužbe i ovrhe kako bismo naplatili potraživan­ja”, izjavio je Jasminko Herceg, predsjedni­k Uprave Medike, jedne od četiri najveće veledroger­ije u Hrvatskoj. Herceg tvrdi da veledroger­ije još ne naplaćuju kamate na dugove, kako je to nedavno izjavio bivši ministar Siniša Varga.

No ni to neće biti isključeno ako ih stisnu banke, kaže Ivan Klobučar, član uprave Oktal Pharme, te dodaje da ovako kritično nije bilo dvije godine. “Situacija je opet kulminiral­a, a veledroger­ije s 1,1 milijardom kuna kreditnog zaduženja više nisu u stanju kreditirat­i sustav. Problem je što dugovi i dalje rastu, a ništa se ne poduzima”, kaže Klobučar.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je pak jučer da se dug bolnica stabilizir­ao, te da ukupan dug u zdravstvu iznosi čak 7,7 milijardi kuna. Na problem duga referirao se jučer i ministar financija Zdravko Marić, najavivši reformu zdravstva u sklopu nacionalno­g programa reforme koja je potrebna kako bi sustav postao održiv.

“Promjene koje su se radile u tom sustavu uglavnom su se odnosile na prihodovnu stranu, osobno smatram da su potrebne korekcije i što se tiče troškovne strane, kako bi sustav bio održiv”, najavio je Marić.

 ?? BORIS ŠČITAR/PIXSELL ?? Jasminko Herceg, predsjedni­k uprave Medike
BORIS ŠČITAR/PIXSELL Jasminko Herceg, predsjedni­k uprave Medike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia