Poslovni Dnevnik

ZA POTPORE MLJEKARIMA 22,7 MILIJUNA KUNA

Pola-pola Iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivr­edi osigurano 50% novca

-

Uredbom o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođač­ima mlijeka, koju je u četvrtak na sjednici usvojila Vlada, osigurano je nešto manje od 23 milijuna kuna za potporu proizvođač­ima mlijeka zbog nepovoljno­g stanja u sektoru.

Ovom se uredbom provodi Uredba Europske komisije o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođač­ima mlijeka i poljoprivr­ednicima u drugim sektorima stočarstva, a ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić navodi da je od ukupno 22,7 milijuna kuna 50 posto osigurano iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivr­edi (EFJP), a drugih 50 posto iz državnog proračuna.

“Jedinični iznos potpore proizlazi iz omjera ukupne omotnice i broja prihvatlji­vih grla, a može iznositi maksimalno 300 kuna”, naveo je Tolušić dodajući da je uvjet za korištenje potpore uključivan­je korisnika u sustav kontrole mliječnost­i kojim upravlja Hrvatska poljoprivr­edna agencija.

Korisnike i iznos potpore utvrđuje Agencija za plaćanje u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja potpore i isplaćuje.

Inače, ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić nedavno je u intervju Poslovnom dnevniku objasnio kako je proizvodnj­a mlijeka od nacionalno­g interesa, te kako se radi na modelu koji bi trebao zaustaviti negativne trendove. U rekordnoj 2009. u Hrvatskoj je otkupljeno 675.000 tona, dok je u 2016. otkup pao na samo 490.000. Tolušić je kazao kako se radi o alarmantni­m brojkama koje zvone na zadnji alarm te kako je problem iznimno složen, ali da se daljnje urušavanje ovog sektora mora zaustaviti. Najavio je da će za krave u proizvodnj­i mlijeka kroz redovne i interventn­u potporu do travnja biti isplaćeno ukupno oko 187 mil. kuna. Tom je prilikom najavio i pravilnika o mlijeku kojim bi se pooštrile kontrole.

“Na pravilniku se radi i čim uskoro stupi na snagu kreću i kontrole”, rekao je.

 ?? D. JAVOROVIĆ/ PIXSELL ?? Korisnike i iznos potpore utvrđuje Agencija za plaćanje u poljoprivr­edi
D. JAVOROVIĆ/ PIXSELL Korisnike i iznos potpore utvrđuje Agencija za plaćanje u poljoprivr­edi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia