Poslovni Dnevnik

Sljedeće godine počinje gradnja autoceste Niš-Priština

Nova prometnica Cestovni pravac povezat će Jadran s Koridorom 10, te s Koridorom 4 koji prolazi kroz Rumunjsku i Bugarsku

-

Radovi na izgradnji autoceste Niš-Priština, koja će povezivati ne samo Srbiju i Albaniju, već će biti glavno prometno čvorište Zapadnog Balkana i veza od Turske do Europske unije, prema procjenama trebali bi početi sljedeće godine, a ukupna vrijednost projekta iznosit će oko 800 milijuna eura, izjavio je za Tanjug direktor Sektora za ekonomske odnose s inozemstvo­m PKSa Nenad Đurđević.

Autocesta koju je Europska komisija uvrstila na popis prioritetn­ih infrastruk­turnih projekata za regiju Zapadnog Balkana, imala bi vrlo veliki značaj za gospodarst­vo regije i korist od njene izgradnje nadmašila bi novac koji treba uložiti, smatra Đurđević.

“Ta autocesta imat će veliki značaj, ne samo dio između Beograda i Prištine, koji povezuje Srbiju s Albanijom i lukom Drač, već i svi ostali koridori koji su u planu izgradnje u sklopu Berlinskog procesa”, rekao je Đurđević. Autocesta bi povezala Niš i Prištinu, ali bi bila i glavna veza s Koridorom 4, koji prolazi kroz Bugarsku i Rumunjsku, kao i Koridora 10 s Rutom šest (Skoplje-Priština) i Rutom 2b, od Sarajeva, preko Podgorice do Valone. Autocesta bi bila dio veze Tirane, Prištine, Niša, Sofije i Turske, s jedne strane, i Europske unije s druge.

Taj cestovni pravac povezat će Jadran s Koridorom 10 prema istoku, sjeveru i jugu Europe i s Koridorom 4, konost ji vodi kroz Rumunjsku i Bugarsku. Kada je riječ o Kosovu, Đurđević objašnjava da je to tržište značajan partner jer se tamo godišnje iz Srbije izveze proizvoda vrijednih oko 400500 milijuna eura.

Od ukupne dužine od 384 kilometra izgrađena su 234 kilometra od Prištine prema Albaniji, a kako dodaje Đurđević nedostaje dionica između Prištine i Niša, zbog čega je magistrala oko Prokuplja značajno opterećena.

Procijenje­na vrijednost radova, kako kaže Đurđević, iznosi oko 800 milijuna eura za poluprofil autoceste, odnosno za po dvije trake u svakom pravcu, a već je završena studija izvodljivo­sti i traje priprema projektno tehničke dokumentac­ije.

Očekuje se da domaće građevinsk­e kompanije u značajnoj mjeri sudjelovat­i u izgradnji autoceste Niš-Priština. “Pretpostav­ljam da će se potpuna konstrukci­ja, tko finansira i koje su mogućnosti, znati na summitu u Trstu”, rekao je Đurđević.

PROCIJENJE­NA VRIJEDNOST RADOVA NA PROMETNICI

NIŠ-PRIŠTINA IZNOSI OKO 800 MILIJUNA EURA ZA POLUPROFIL AUTOCESTE, ODNOSNO ZA PO DVIJE TRAKE U SVAKOM PRAVCU

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Očekuje se da će biti dosta posla za domaće građevinsk­e kompanije
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Očekuje se da će biti dosta posla za domaće građevinsk­e kompanije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia