Poslovni Dnevnik

Zara počinje otvarati goleme trgovine

Promjena strategije Španjolski se trgovac odjećom nada da će novim megadućani­ma pospješiti prodaju

- TOMISLAV PILI

Analitičar­i smatraju da zatvaranje malih trgovina predstavlj­a poticaj i za internetsk­u prodaju

Veće trgovine, ali i više klikova u internetsk­oj prodaji nova je prodajna strategija Zare u vlasništvu španjolsko­g modnog diva Inditexa. Kako stoji u izvješću za prošlu godinu, Inditex namjerava pokrenuti investicij­cu ski ciklus tijekom kojeg bi zatvorio veći broj manjih trgovina i zamijenio ih velikim trgovinama koje bi nudile kompletan asortiman.

Početak u La Coruni

U vodećem svjetskom trgov- odjećom nadaju se da će na taj način kupci više kupovati. S novim konceptom Zara je započela u “rodnoj” La Coruni gdje je u rujnu velika trgovina koja se prostire na pet katova i više od 5000 četvornih metara zamijenila četiri manje trgovine. Kompanija namjerava u potpunosti integrirat­i fizičke trgovine i internetsk­o poslovanje, izjavio je izvršni direktor Pablo Isla, a prenosi Wall Street Journal. To znači da će se odjevni predmet kupljen u trgovini moći vratiti putem interneta ili će se internetsk­a narudžba moći napraviti u trgovini uz pomoć prodavača.

Gašenje 200 malih

Inditex tijekom ove godine namjerava velikim trgovinama zamijeniti između 150 i 200 postojećih, manjih trgovina. Točan broj velikih trgovina koje namjeravaj­u otvoriti nisu otkrili. Prošle godine kompanija je otvorila 279 trgovina, pa ih sada širom svijeta ima 7300. Analitičar­i smatraju kako nova strategija otvara mnoštvo prostora razvoju internetsk­e kupnje, a bez narušavanj­a prometa u fizičkim trgovinama. Kako kažu u Berenbergu, zatvaranje­m manjih trgovina kupci koji neće biti blizu velikih trgovina usmjeravat će se na internetsk­u prodaju. Prema ocjenama analitičar­ke Anne Critchlow iz Société Générale, prodaja u Inditexovi­m trgovinama koje posluju najmanje godinu dana porasla je osam posto u prvih šest tjedana ove fiskalne godine.

INDITEX NAMJERAVA U POTPUNOSTI INTEGRIRAT­I FIZIČKE TRGOVINE I INTERNETSK­O

POSLOVANJE, PA ĆE BITI MOGUĆE ODJEVNI PREDMET KUPLJEN U TRGOVINI VRATITI PUTEM INTERNETA

 ?? REUTERS ?? Prva velika trgovina na 5000 četvornih metara otvorena je u rujnu
REUTERS Prva velika trgovina na 5000 četvornih metara otvorena je u rujnu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia