Poslovni Dnevnik

Uberovi vozači nisu zaposlenic­i

Presedan Sud u Parizu odbacio zahtjev da američka kompanija mora uplatiti doprinose

-

Francuska podružnica Ubera pobijedila je u sudskoj bitci s državom, a presuda priječi da se Uberovi vozači službeno vode kao zaposlenic­i kompanije. Pariški sud za radne sporove odbacio je zahtjev države da se vozačima koji rade za tu kompaniju za iznajmljiv­anje vozila s vozačem uplaćuju doprinosi. Zahtjev je podnio URSSAF, institucij­a koja se bavi prikupljan­jem doprinosa na plaću.

Kako navodi Bloomberg, francuske vlasti tražile su uplatu oko pet milijuna eura na ime neuplaćeni­h doprinosa od siječnja 2012. do lipnja 2013. godine. URSSAF je odbio komentirat­i presudu tek dodavši da će se na nju žaliti.

Podsjetimo, francuske vlasti prošle su godine zatražile od Ubera da vozače vodi kao svoje zaposlenik­e. Kako bi podržao taj zahtjev, URSSAF je objavio kako je našao dokaze koji govore o hijerarhij­skoj strukturi između francuskog Ubera i vozača. S druge strane, Uber je tvrdio kako nije obvezan isplaćivat­i doprinose s obzirom da su vozači neovisni poduzetnic­i. Inače, Uber se širom svijeta suočava s problemima oko tumačenja svog poslovnog modela i radnih uvjeta vozača koji rade za tu kompaniju.

U Velikoj Britaniji sud za radne sporove presudio je kako vozači imaju pravo na minimalnu plaću i plaćeni godišnji odmor. Skupina vozača u Kalifornij­i također je podnijela tužbu zbog kršenja radničkih prava. Londonski sud nedavno je stao na stranu prometnih vlasti toga grada koje su zahtijeval­e da svi vozači Ubera moraju znati engleski jezik.

 ?? REUTERS ?? Država je potražival­a pet milijuna eura
REUTERS Država je potražival­a pet milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia