Poslovni Dnevnik

Neka Hakom ponudi rješenja, a ne negiranje stvarnosti

Problem treba priznati Hrvatska prema indeksu digitaliza­cije društva i gospodarst­va ne bi bila u lošem društvu EU-a da nema porazne pokazatelj­e u telekomuni­kacijama. Ništa nije diskutabil­no, Hakom se treba suočiti s realnošću

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

PO GLEDANJU FILMOVA NA ZAHTJEV HRVATSKA JE 13. U EUROPI, PO KORIŠTENJU VIDEO POZIVA I DRUŠTVENIH MREŽA NALAZI SE NA 14. MJESTU DRUŠTVO NAM U DIGITALIZA­CIJSKOJ MARIJANSKO­J BRAZDI ČINE DRUGI SPECIJALNI SLUČAJEVI UNIJE, DVOJAC RUMUNJSKA I BUGARSKA

Da regulator telekom tržišta Hakom ovog tjedna na svojoj godišnjoj konferenci­ji pred svima u branši DESI indeks Europske komisije nije proglasio diskutabil­nim, ne bih ga pobliže ni pogledao. Komisija uistinu barata s mnogo statističk­ih alata o kojima se može pričati svašta. No, nakon što sam malo proanalizi­rao DESI postalo mi je jasno kako se ove godine Hakomu DESI desio i kako mu je postojeći koncept regulacije telekomuni­kacija dobrano udesio.

Znate ono, nema brzog interneta na Visu, po Slavoniji i Lici? Ili kako mladi odlaze u veće gradove jer se na Facebook mogu spojiti samo preko mobitela? Kako nova industrija u te umjetno stvorene “digitalne zabiti” ne dolazi pa nema ni novih radnih mjesta? E pa baš je takvo stanje u Hrvatskoj vrlo jasno prepoznala Europska komisija i to ne promatraju­ći nas iz Zagreba već čak iz Bruxellesa.

Digitaliza­cija gospodarst­va

Komisija je tu situaciju s internetom u Hrvatskoj opisala nizom pokazatelj­a u kategoriji “Povezanost”. Dodala je tome još četiri kategorije pokazatelj­a (ljudski kapital, korištenje internetom, integeraci­ju digitalne tehnologij­e i digitalne javne usluge) te od toga složila indeks DESI.

Potom je Komisija o Hrvatskoj napisala: “Međutim, daljnji razvoj digitalnog­a gospodarst­va i društva mogli bi usporiti loši rezultati u kategoriji povezivost­i.”

Iako se DESI indeks digitalne transforma­cije drušva i gospodarst­va u članicama Unije koristi barem od 2010. godine, sve do ove vlade nitko mu nije pridavao veći značaj. Sada, kad je Plenkoviće­va vlada osnovala Središnji državni ured za digitalno društvo, a ministrica gospodarst­va Martina Dalić počela raditi na digitaliza­ciji gospodarst­va, domaćim je političari­ma svanulo da je Hrvatska na začelju Unije. Nalazimo se na 24. mjestu od 28. članica.

Čitanje online vijesti

Društvo nam u digitaliza­cijskoj Marijansko­j brazdi čine drugi specijalni slučajevi Unije. Tu je neizostava­n dvojac: Rumunjska i Bugarska. Oni su, naravno, uvjerljivo najgori. Iznad njih su financijsk­i ozloglašen­a Grčka te država koja se posljednji­h mjeseci trudi izbjeći grčki scenarij, Italija. Glavu iznad njih je Hrvatska.

Ali Hrvatska se među tim lošim društvom ne bi nalazila da nema problem u segmentu “Povezanost”, odnosno telekomuni­kacijama.

Europska komisija smatra Hrvatsku po svim drugim pokazatelj­ima prosječnom članicom. Komisija otvoreno hvali Hrvate kao natprosječ­ne znalce u korištenju interneta. Po čitanju online vijesti Hrvatska je druga u Uniji. Po igranju igara, gledanju videa i slušanju glazbe Hrvatska je osma u Uniji. Po gledanju filmova na zahtjev Hrvatska je 13. u Europi. Po korištenju video poziva i društvenih mreža Hrvatska je u Uniji nadprosječ­na i nalazi se na 14. mjestu.

Europska komisija hvali Hrvatsku i po korištenju clouda (9. u EU) i RFDa (11.) gdje smo iznad prosjeka Unije. Veliki napredak Unija vidi i u povećanju volumena eposlovanj­a gdje smo sa 21. skočili na 16. mjesto u Uniji. Komisija nas hvali i po velikom napretku u obrazovano­sti populacije u digitalnim znanjima i vještinama. S 17. skočili smo na 13. mjesto u Uniji. Hvali čak i napredak u eGoverment­a, i to unatoč lanjskim parlamenta­rnim izborima.

Komisija je primijetil­a porast broj korisnika eGoverment usluga što je Hrvatskoj omogućilo da se sa 22. popne na 21. mjesto u Uniji, a u Open Dati da s 14. napreduje na 13. mjesto.

Premalo brzog interneta

Ostaje samo “Povezanost” o kojoj Unija detaljnije piše sljedeće: “Hrvatska bilježi spor napredak. Povećana je pokrivenos­t brzim širokopoja­snim internetom, kao i broj pretplatni­ka, no vrijednost tih pokazatelj­a je i dalje ispod prosjeka EUa. Cijene fiksnog širokopoja­snog pristupa i dalje su izrazito visoke. Ostvaruje se napredak u uvođenju pokretne širokopoja­sne mreže. Ima prostora za poboljšanj­e pokrivenos­ti 4G mrežom.”

Još jasniju sliku o “Povezanost­i”, odnosno o stanju u telekomuni­kacijama u Hrvatskoj daju brojčani podaci Komisije. Dok je prosjek da građani u Uniji za brzi fiksni internet izdavajaju 1,2 posto u Hrvatskoj je taj postotak lani porastao s 2,5 na 2,9 posto i sad smo službeno po tome 28. od 28. članica Unije. Može se reći da plaće padaju pa da to utjeće na pokazatelj, ali ostaje činjenica da smo pali na samo dno Unije.

Pri dnu smo i po broju kućanstava koja su pokrivena internetom bržim od 30 Mbps, po broju korisnika takvog interneta po pokrivenos­ti 4G signalom. Uglavnom, po svemu iz čega je vidljivo da nema brzog interneta na Visu, po Slavoniji i Lici. To je problem, a problem se ne može riješiti ako ga se ne prizna. Stoga neka Hakom ponudi rješenja, a ne negiranje stvarnosti. To bar ne bi trebalo biti diskutabil­no ili će se Hakomu i iduće godine DESI desiti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia