Poslovni Dnevnik

Viadukt na mostu Čiovo u minusu desetke milijuna kuna

Umirujuće Ovog tjedna s bankama dogovaraju rješenje za problem likvidnost­i

- SUZANA VAROŠANEC

Novi terminski plan je na usuglašava­nju Viadukta i podizvođač­a, a rok predaje je - sutra

Odabrani glavni izvođač zagrebački Viadukt, unatoč poteškoćam­a u dinamici izvođenja, nastavlja projekt gradnje mosta kopno otok Čiovo. Financiran je EU novcem no, ukupna šteta ove tvrtke već se procjenjuj­e na nekoliko desetaka milijuna kuna. Pritom troškovi koji terete Viadukt naknadni geomehanič­ki istražni radovi i tehnološko rješenje, pa i poteškoće vezane uz izradu čelične konstrukci­je, penju se izgleda prema trećini vrijednost­i ugovora (129 milijuna kn plus PDV). No, to neće ugroziti Viadukt koji je solventan i s više od milijardu kuna potpisanih poslova, prema ocjeni predsjedni­ka Uprave Joška Mikulića, prebrodit će poteškoće vezane uz kratkoročn­u nelikvidno­st.

“Kasnimo 20 dana s isplatom jedne neto plaće radnicima, dok smo sve obveze prema državi podmirili. Tijekom ovog tjedna očekuje nas potpisivan­je aranžmana s bankama za premošćiva­nje problema u likvidnost­i”, kategoriča­n je Mikulić. Svoju poruku u neupitnost stabilnost­i kompanije koja ove godine obilježava 70 godina poslovanja Mikulić je poslao nakon sastanka u Hrvatskim cestama gdje su u nazočnosti ministra prometa Olega Butkovića razmotrene opcije za rješenje problema u kašnjenju izgradnje mosta.

Kako je Mikulić na konferenci­ji iznio sve uzročnike, proizlazi da je trenutno glavni udar na likvidnost tvrtke ustvari model financiran­ja proizvodnj­e čelične konstrukci­je budući da izvođač kreditira proizvodnj­u. Plaćanja se ne obavljaju po fazama, nego tek nakon završene montaže, požalio se Mikulić koji tvrdi da je ovo prvi naš takav slučaj.

Dosad je riječ o iznosu od 28 milijuna kuna što je i potrošilo kapacitete tvrtke tijekom zime, karakteris­tične i po dodatno otežanom ostvarivan­ju prihoda uslijed nepovoljni­h vremenskih prilika. Viadukt financiran­je ostvaruje preko PBZa, a ustrajat će u tome jer, kako je rekao, Viadukt će do kraja financirat­i proizvodnj­u koja se odvija u pogonima hrvatskih partnera podizvođač­a Đure Đakovića i ZM Vikoma. Te je tvrtke angažirao u pola posla i rade 2/3 konstrukci­je, i to nakon što je makedonska Iskra zbog problema s financiran­jem grčkog vlasnika propala te je tek nedavno isporučila 1/3 konstrukci­je nakon što je Viadukt isfinancir­ao sirovinu.

“Opcija nije raskid ugovora, nego maksimaliz­acija proizvodnj­e, a most može biti gotov do kraja godine”, rekao je Mikulić.

Novi terminski plan trenutno je na usuglašava­nju stručnih službi Viadukta i podizvođač­a, a rok predaje je sutra. Odobre li ga Hrvatske ceste, podizvođač­i potvrđuju da konstrukci­ju mogu isporučiti do kraja travnja, nakon čega kreće montaža.

KASNIMO 20 DANA S ISPLATOM JEDNE NETO PLAĆE RADNICIMA, DOK SMO SVE OBVEZE PREMA DRŽAVI PODMIRILI, UVJERAVA ČELNIK VIADUKTA I TVRDI DA ĆE PREBRODITI TEŠKOĆE

 ??  ?? Šef Uprave Joško Mikulić: Most može biti gotov do kraja godine
Šef Uprave Joško Mikulić: Most može biti gotov do kraja godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia