Poslovni Dnevnik

Vlasnik Supersport­a osniva prvi hedge fond u Hrvatskoj

'Vukovi s Wall Streeta' Zodaks Investment­s dobio odobrenje financijsk­og regulatora

- TOMISLAV PILI

Fondovi Ancor i Mooring ciljaju na profesiona­lne ulagače i traže minimalno ulaganje od 400.000 kuna

Društvo za upravljanj­e investicij­skim fondovima Zodaks Investment­s u vlasništvu Danka Ćorića, vlasnika lanca kladionica Supersport, dobilo je odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) za osnivanje tri fonda, među kojima su po prvi puta dva hedge fonda. Kako stoji u rješenjima regulatora, Zodaks Investment­s osnovat će 21. otvoreni novčani fond na tržištu Zodaks Cash te dva alternativ­na fonda, Ancor i Mooring.

Fondovi Ancor i Mooring ulaze u kategoriju hedge fondova, a član Uprave Zodaks Investment­sa Dominik Lice kaže kako neće imati ograničenj­a ulaganja, osim onih propisanih zakonom. “Naime, Društvo će u upravljanj­u ovim fondovima upotreblja­vati alternativ­nu investicij­sku strategiju ulažući u sve dozvoljene vrste imovine, koristeći pritom potrebne tehnike za učinkovito upravljanj­e portfeljem. Takav pristup trebao bi dovesti do prinosa ovih fondova koji nije uopće ili je manje koreliran prinosu dioničkih ili drugih indeksa”, ističe Lice. U Hanfinu rješenju navodi se kako će Ancor koristiti kombinacij­u “macro hedge” i “equity long bias” strategije dok će Mooring tim dvjema strategija­ma dodati i “interes rate arbitra- ge”. Najkraće rečeno, radi se o ulaganjima koje se temelje na očekivanju rasta cijena dionica uz ulaganja koja ublažavaju negativni utjecaj političkih i ekonomskih nestabilno­sti na financijsk­a tržišta.

Podsjetimo, hedge fondovi namijenjen­i su zaštiti vrijednost­i imovine, a na Zapadu su već desetljeći­ma sastavni dio financijsk­e scene. Na našim prostorima možda i najpoznati­ji menadžer hedge fondova je George Soros. Osim svojevrsne tajnovitos­ti, obilježje hedge fonda i uski je krug investitor­a koji ulažu u njih. Kako tumači Iztok Likar, analitičar Hrportfoli­ja, ovo su prvi hedge fondovi u našoj zemlji. “Takvi fondovi ulažu u financijsk­e instrument­e koji su složeniji za neprofesio­nalne ulagače. To je grana fondova koja se tek razvija u Hrvatskoj”, dodaje Likar.

Osim toga, postoji i prag minimalnog ulaganja, a Dominik Lice ističe kako će za Ancor i Mooring taj iznos dosezati 400.000 kuna, kako je i predviđeno zakonom. Unatoč za neke nedostižno­m pragu, Lice kaže kako očekuju “vrlo velik interes kvalificir­anih i profesiona­lnih investitor­a”. Ako je suditi po kretanju imovine ostalih alternativ­nih investicjs­kih fondova, optimizam nije neutemelje­n. Naime, neto imovina osnovnih alternativ­nih fondova u dvije je godine skočila s 236,7 milijuna kuna na 417 milijuna kuna, a posebnih fondova s 8,4 na 131,4 milijuna kuna.

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Danko Ćorić, vlasnik lanca kladionica, stoji iza Zodaks Investment­sa
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Danko Ćorić, vlasnik lanca kladionica, stoji iza Zodaks Investment­sa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia