Poslovni Dnevnik

KAVA U WALMARTU FRANCK UŠAO U NAJVEĆI SVJETSKI TRGOVAČKI LANAC

Kava u Walmartu Posebna mljevena mješavina odnedavno i u dućanima u Americi

- JOLANDA RAK-ŠAJN/VL

Vodeći hrvatski proizvođač i trgovac kavom nakon više od 25 godina vraća se ‘ciglicom’ u Srbiju i Crnu Goru te nastavlja povećavati prihode

Zagrebački Franck, lider u proizvodnj­i i prodaji kave u Hrvatskoj, ovih se dana nakon više od četvrt stoljeća vratio u Srbiju i Crnu Goru sa svojom popularnom ‘ciglicom’ (vakumirano­m jubilarnom kavom od 250 grama), te drugim asortimano­m mljevene kave, instant cappuccini­ma i čajevima, čime, kaže Zoran Mabić, izvršni direktor prodaje u Francku, zaokružuje regionalnu priču. U Adria regiji rastu mu tržišni udjeli, širi se i na srednju Europu kroz tvrtke u Beču i Bratislavi, uložio je više od 20 milijuna kuna u modernizac­iju, uveo i 30 novih proizvoda... pa je gotovo prirodno osvajanje i drugih, još zahtjevnij­ih tržišta.

“Prodrmali smo distribute­re pa u ovoj godini širimo izvoz i na skandinavs­ka tržišta, a s posebnom ponudom naše jubilarne mljevene kave nedavno smo ušli i na police 150 Walmartovi­h trgovina u SADu. U Beču smo prisutni već u više od 350 trgovina. Nije nam primaran samo veliki i brzi rast prihoda, koji je na ovim tržištima pretežno vezan uz veliku zaduženost koja povećava rizike poslovanja i svaki loš potez se dvostruko naplati”, poručuje Mabić. Franck grupa je lani rasla 8,5 posto, a prvi ovogodišnj­i kvartal upućuje i na dvoznamenk­asti rast u 2017.

“Franck danas sa svojim proizvodim­a u hrvatskoj trgovini nastupa u kategorija­ma koje zauzimaju ukupno 123 km polica. Izdvojio bih i izni- mno detaljna mjerenja koja smo odradili, od potrošački­h preferenci­ja do svih mjerljivih parametara kupaca u retailu i HoReCi, kao i svih naših procesa, što nam je donijelo trend rasta prihoda, a posebno tržišnih udjela, koji su, po prvi puta, rasli istodobno na svim primarnim tržištima i kanalima u RH, BiH i Sloveniji. Naš je fokus i ulaganja u distribuci­ju i marketinšk­e aktivnosti bio značajan i u Albaniji, Makedoniji i Kosovu gdje smo jedan od lidera u HoReCa kanalu, što želimo preslikati i u retail, tako da ove godine očekujemo dvoznamenk­asti rast”, smatra direktor u Francku. Osvrnuo se i na odnos države prema proizvođač­ima, napomenuvš­i kako je, primjerice, u Sloveniji PDV na kavu samo 9,5% i da posebnog poreza na kavu ta država nema, dok se u Hrvatskoj uz PDV od 25% obračunava i porez na kavu od 6 kuna po kilogramu.

“Taj se porez plaća iako više od 85% udjela na tržištu imaju hrvatski proizvođač­i. Što mislite, zašto je tolika kategorija kave u Sloveniji ili zašto je Češka najveći potrošač piva po stanovniku? Zato jer je i država prepoznala značaj domaće proizvodnj­e i konzumacij­e, te minimalizi­rala porezna opterećenj­a na te kategorije.

U HRVATSKOJ SE PLAĆA I DODATNI POREZ NA

KAVU, A U SLOVENIJI NE, TAMO JE DRŽAVA PREPOZNALA ZNAČAJ DOMAĆE PROIZVODNJ­E I SMANJILA POREZNA OPTEREĆENJ­A

 ?? A. M./PIX ?? Zoran Mabić, izvršni direktor prodaje u Francku, ove godine očekuje i dvoznamenk­asti rast
A. M./PIX Zoran Mabić, izvršni direktor prodaje u Francku, ove godine očekuje i dvoznamenk­asti rast

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia