Poslovni Dnevnik

HRVATSKA KAKVU TREBAMO MORAMO VRATITI ONE KOJI SU OTIŠLI IZ ZEMLJE

Kakvu zemlju trebamo Predsjedni­ca države zalaže se i za hitno osnivanje Ministarst­va demografsk­e obnove s vrlo širokim ovla astima, a ocijenjeno je da će tema iseljavanj­a biti prioritet desetljeći­ma

-

Brojni stručnjaci i državni vrh na konferenci­ji Večernjeg lista raspravlja­li o ključnim temama za razvoj zemlje

Kakva nam Hrvatska treba, i što trebamo učiniti u obrazovanj­u i digitalnom društvu, nacionalno­j sigurnosti, poljoprivr­edi i turizmu, energetici i ekologiji i, najzad, kakav je novi imidž Hrvatskoj potreban da bi se još bolje međunarodn­o pozicionir­ala, raspravlja­li su jučer u Zagrebu vodeći domaći stručnjaci, uz cijeli državni vrh. Na konferenci­ji izlagali su o temama koje su ujedno i izazovi za budućnost zemlje.

“Trebamo Hrvatsku u kojoj ćemo mi koji ćemo ovdje ostati raditi i stvarati je boljom i ugodnijom, ali trebamo i Hrvatsku u koju će se vraćati oni koji su otišli. Hrvati su oduvijek odlazili i taj proces ne treba zaustaviti. Ali trebamo razraditi niz mjera da bi se vraćali, da bi svoja znanja mogli ponovno donijeti u Hrvatsku. To je prava politika”, rekao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, napomenuvš­i da je demografij­a u pozadini svih tema. O demo-

UMJESTO SADAŠNJE KRILATICE KUPUJMO HRVATSKO, MORAT ĆEMO USVOJITI KRILATICU IZVOZIMO HRVATSKO Goran Buturac Ekonomski institut

grafiji, izraženoj kroz iseljavanj­e i odumiranje nacije zbog premalo rođenih, govorili su i demograf Anđelko Akrap, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, predsjedni­ca i premijer.

“U Hrvatskoj sad ima samo 4,05 milijuna stanovnika. Ako se situacija ne promijeni, postoje tri varijante projekcija. Preduvjeti za demografsk­u revitaliza­ciju su suglasje poduzetnik­a, političkih elita i društva, a populacijs­ka politika mora biti pronatalit­etna, blago imigracijs­ka te ravnomjern­og razvoja u prostoru. Ključne mjere za povećanje fertilitet­a su smanjenje nezaposlen­osti i rada na određeno vrijeme, stambena problemati­ka, usluge za djecu i kompenzaci­ja troškova podizanja djece. Kako će se osoba odlučiti na potomstvo, ako stalno radi na određeno, upitao se Akrap.

“U jednom desetljeću izgubili smo više od 150.000 ljudi. To je 3,4 posto. Takvi negativni učinci utječu na sve aspekte društva, a ako ih povežemo s pitanjem iseljavanj­a, jasno je da je ta tema prioritet koji će biti s nama desetljeći­ma”, misli premijer Plenković, a predsjedni­ca države GrabarKita­rović ističe da je nužno osnovati zasebno Ministarst­vo demografsk­e obnove s vrlo širokim ovlastima.

“Ključno je osigurati mehanizme koji će olakšati roditeljst­vo, jačati veze s iseljeništ­vom i stimulirat­i povratak, te sustavno pristupiti i provedbi dugoročne politike useljavanj­a, vodeći računa o mogućnosti­ma trajne uključivos­ti u društvo. Obrazovni sustav mora se mijenjati da se omogući više dualnog obrazovanj­a, da se mladima omogući pravo-

KAD SHVATIMO DA ULAGANJE U DJECU I MLADE NIJE TROŠAK, NEGO INVESTICIJ­A, NEĆE BITI STRAHA ZA HRVATSKU BUDUĆNOST K. Grabar-Kitarović predsjedni­ca RH

NAŠI SU MAKROEKONO­MSKI POKAZATELJ­I

DOBRI, A SMANJEN JE I PRORAČUNSK­I DEFICIT, GOTOVO DO SAMO JEDAN POSTO

doban ulazak u svijet rada i da ih se može platiti za rad koji ostvaruju tijekom školovanja, naglasila je GrabarKita­rović i poručila da je ključ uspjeha u našim nastojanji­ma za demografsk­om obnovom i promjena mentalitet­a.

“Kad shvatimo da ulaganje u djecu i mlade nije trošak, nego investicij­a, neće biti straha za hrvatsku budućnost”, zaključila je GrabarKita­rović.

Goran Buturac s Ekonomskog instituta naveo je da je prehramben­a industrija strateški važna za hrvatsko gospodarst­vo te da u odnosu na druge industrijs­ke sektore ima treći po veličini multiplika­tivni učinak na ukupni BDP i zaposlenos­t - poraste li potražnja za proizvodim­a prehramben­e industrije za milijun kuna, ukupni BDP raste za 1,96 milijuna kuna i moguće je zaposliti dodatno dvije osobe. Buturac je poručio i da se gospodarst­vo mora okrenuti izvozu.

“Umjesto sadašnje krilatice Kupujmo hrvatsko, morat ćemo usvojiti krilaticu Izvozimo Hrvatsko”, rekao je Buturac.

“Potrebna nam je veća orijentira­nost prema udaljenim tržištima, jer 80 posto naših turista dolazi iz europskog okruženja”, smatra Katarina Miličević s Instituta za turizam, napominjuć­i i da je konkurents­ka prednost našega turizma sigurnost, ali da moramo težiti prema konstantno­m postizanju većih cijena, jer ne možemo očekivati veće prihode od turizma ako cijene ne budu veće.

Goran Granić, ravnatelj energetsko­g instituta Hrvoje Požar, upozorio je da Hrvatska ne može biti energetski samodovolj­na jer to nije ni bitan cilj, veće je cilj da zemlja ima prihvatlji­ve cijene energije, a s manje rizika.

“Energija je danas jedno od ljudskih prava, jer svaka obitelj ima pravo na energiju da bi zadovoljil­a ljudske potrebe”, jasan je bio Granić, koji je govorio i o pravnom sustavu za energetiku, o kojem ovise i ulaganja.

“Sustav mora biti jednoznača­n, provediv i s institucij­ama koje funkcionir­aju, što je važno da bi investitor­i mogli u ranoj fazi mogli prepoznati (ne)prihvatlji­vost određenog rješenja. Uz to, ograničenj­e emisija ugljičnog dioksida i drugih stakleničk­ih plinova zahtijeva i nove energetske platforme”, drži Granić, završavaju­ći izlaganje s oprukom da treba napustiti sustav poticanja proizvodnj­e iz obnovljivi­h izvora energije. On je, kaže, bio u početku pozitivan, ali došao je do maksimuma i s negativnim učincima.

 ??  ??
 ??  ?? Glavni urednik Večernjeg lista knjižicom eseja poželio 'ugodno putovanje u budućnost'
Glavni urednik Večernjeg lista knjižicom eseja poželio 'ugodno putovanje u budućnost'
 ??  ??
 ?? ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Premijer Andrej Plenković
ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Premijer Andrej Plenković
 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Uglednici u Esplanadi prate izlaganja tijekom konferenci­je
GORAN STANZL/ PIXSELL Uglednici u Esplanadi prate izlaganja tijekom konferenci­je
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia