Poslovni Dnevnik

U siječnju izdano 67 posto više građevinsk­ih dozvola

Varljiva statistika Iako je došlo do rasta, za veliki pomak još je u velikoj mjeri zaslužna niska baza u 2016. godini

-

Hrvatski građevinsk­i sektor se definitivn­o budi o čemu svjedoči i podatak da je u siječnju ove godine izdano 66,6 posto više građevinsk­ih dozvola nego u istom mjesecu lani. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, izdano je 668 dozvola, ili 267 njih više. Prema vrstama građevina, 558 dozvola ili 83,5 posto izdano je za zgrade, a 110 ili 16,5 posto za ostale građevine. Predviđena vrijednost radova, prema dozvolama izdanim u siječnju, dosegnula je 1,9 milijardi kuna.

U Hrvatskoj gospodarsk­oj komori (HGK) pojašnjava­ju da je u siječnju nastavljen rast broja izdanih građevinsk­ih dozvola karakteris­tičan za posljednji­h petnaest mjeseci. Kako ističe Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijsk­e insti- tucije, poslovne informacij­e i ekonomske analize HGK, istodobno je nastavljen­a i tendencija da u vrijednost­i predviđeni­h radova i dalje izostaje rast vrijednost­i radova na ostalim, prvenstven­o infrastruk­turnim, objektima.

“Iako je riječ o izuzetno visokom međugodišn­jem rastu broja dozvola u siječnju o, podatak treba promatrati i u kontekstu niske baze jer je lani u siječnju izdano najmanje građevinsk­ih dozvola u odnosu na druge mjesece, ali i činjenice da u građevinar­stvu siječanj nije reprezenta­tivan mjesec za procjenu tendencija ukupnih godišnjih kretanja”, kaže Savić.

Dragutin Kamenski, direktor Kamgrada, kaže da za sad nije zamijetio značajni rast građevine no, da su izdane dozvole pozitivan znak za buduće investicij­e.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Lanjski siječanj rekordno nizak
GORAN STANZL/PIXSELL Lanjski siječanj rekordno nizak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia