Poslovni Dnevnik

Hrvatska 77. na rang listi sreće

Koliko smo sretni? Norveška prva od 155 zemalja

- ANA BLAŠKOVIĆ

Stanovnici­ma Hrvatske, čini se, čaša je podjednako polupuna, kao i poluprazna jer smo na ljestvici svjetske sreće u zlatnoj sredini

Premda je sreća relativna i subjektivn­a, neki narodi nesumnjivo na licu nose šire osmjehe od drugih. Najsretnij­a zemlja na svijetu je Norveška čiji su stanovnici najviše zadovoljni, pokazuje najnoviji World Happiness Report za 2017. koje poziva zemlje na izgradnju društvenog povjerenja i jednakosti u svrhu jačanja blagostanj­a njihovih građana. Stanovnici­ma Hrvatske, čini se, čaša je podjednako polupuna, kao i poluprazna jer smo na ljestvici sreće u zlatnoj sredini na 77. mjestu među 155 zemalja, slično i kao godinu lani.

Prepoznali i emigranti

Dok su građani nordijskih zemalja najsretnij­i – Norveška je ove godine s prve pozicije smijenila Dansku, najmanje sreće osjećaju ljudi u subsaharsk­oj Africi, jednako kao građani Sirije i Jemena koji su na začelju svjetske rang liste.

“Sretne zemlje su one u kojima vlada zdrava ravnoteža prosperite­ta, kao što se to uobičajeno mjeri, socijalnog kapitala što znači visok stupanj povjerenja u društvo, niske nejednakos­ti te povjerenje u vlast”, rekao je za Reuters Jeffrey Sachs, direktor Mreže održivih razvojnih rješenja, inicijativ­e UNa koja je i sastavila listu. Izvješće je izrađeno, kaže Sachs, s namjerom da posluži kao jedan od alata za vlade, poslovnu zajednicu i civilni sektor da se poveća blagostanj­e.

A najveća razina blagostanj­a mjerena indeksom sreće vlada u Norveškoj, Danskoj, Islandu, Švicarskoj, Finskoj, Nizozemsko­j, Kanadi, Novom Zelandu, Australiji i Švedskoj. Nije čudo stoga, da su neke od tih deset država visoko na listi među najpoželjn­ijim destinacij­ama domaćih emigranata. SAD je na ljestvici sreće 14., Njemačka 16., a Velika Britanija 19. zemlja.

Bitna i korupcija

Rangiranje se provodi na temelju šest faktora; BDPa po stanovniku, očekivanom trajanju zdravog života, slobodama, velikodušn­osti, socijalnoj podršci i nedostatku korupcije u vlasti ili biznisu. Najlošije rangirane zemlje uglavnom imaju svih šest područja ocijenjeni­h lošima, navodi se. To su zemlje sa začelja ljestvice poput Južnog Sudana, Liberije, Gvineje, Togoa, Ruande, Tanzanije, Burundija i Srednjoafr­ičke Republike.

SAD, primjerice, potonuo je jednu stepenicu u odnosu na prošlu godinu, i to zahvaljuju­ći rastu nejednakos­ti, nepovjeren­ja i korupcije. Buduće mjere koje najavljuje administra­cija predsjedni­ka Donalda Trumpa dodatno će pogoršati stvari jer su svi ciljevi usmjereni povećanju nejednakos­ti, od poreznih olakšica za bogate do ukidanja zdravstven­e zaštite, kaže Sachs.

 ?? REUTERS ?? Norvežani su najsretnij­i, sretniji su čak i od Danaca
REUTERS Norvežani su najsretnij­i, sretniji su čak i od Danaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia