Poslovni Dnevnik

Mali proizvođač­i struje izbačeni iz kvote za poticaje

Investicij­a se s poticajima trebala isplatiti za šest - sedam godina, a bez njih za trideset pet godina

-

Nekoliko v lasnika malih solarnih elektrana u Federaciji BiH našlo se u nevoljama nakon što nisu ušli u sustav poticajnih kvota koje su popunjene do 2020. godine, javlja BHT.

Predugovor - da ili ne?

Na primjer, Goran Šola iz Tomislavgr­ada na krovu skladišta napravio je malu solarnu elektranu od 23 kilovata. Računajući da kao mali proizvođač ulazi u kvote poticaja za tu investicij­u uzeo je kredit od 80 tisuća KM, ali rate kredita teško vraća s otkupnom cijenom od 10 umjesto subvencion­iranih 54 feninga. “Investicij­a se trebala isplatiti za šest do sedam godina, a plaća nam se pet puta niža ci- jena. Da bi nam se investicij­a, prema sadašnjem stanju stvari isplatila, potrebno je trideset pet godina”, kaže Šola.

Riječ je o malim energetski­m postrojenj­ima od dva do 23 kilovata instaliran­e snage koji proizvode struju za godišnje potrebe pet do šest kućanstava, a mogu se instalirat­i na krovovima, dok energiju distribuir­aju izravno u niskonapon­sku mrežu.

U jednakoj situaciji našlo se više malih proizvođač­a električne energije, od Čapljine, Mostara, Čitluka, Rame do Tomislavgr­ada. “Nitko nas nije da radimo nešto pogrešno i da će na kraju ovako ispasti, jer mikropostr­ojenja po svim zakonskim propisima ulaze u poticaje automatski”, kaže Ivan Sabljić iz Čitluka, jedan od proizvođač­a.

U nadležnom Ministarst­vu energije radarstva i industrije FBiH kažu da je problem u tumačenju i primjeni podzakonsk­ih akata.

Mali proizvođač­i pozivaju se na članak 27 Zakona o obnovljivi­m izvorima po kojem izravno ulaze u kvote poticaja te dozvole pribavljaj­u po skraćenoj proceduri. U Ministarst­vu kažu kako su trebali potpisati predugovor i podnijeti zahtjev operatoru za obnovljive izvore energije za status privilegir­anog ponuđača.

Birokratsk­i odgovor

“Da su na vrijeme nastupili i da su podnijeli zahtjev u odgovaraju­ćem roku neki bi sigurno bili uključeni u kvote, a s ozbirom na male iznose snaga tih postrojenj­a možda čak i svi”, kaže Tarik Begić iz Ministarst­va energije, rudarstva i industrije. Mali proizvođač­i kažu da su se strogo pridržaval­i zakona te da nigdje ne piše da je potreban predugovor za njihova postrojenj­a. Prema riječima Borisa Misirače, direktora Operatora za OIEIEK, status privilegir­anog proizvođač­a ima 27 elektroene­rgetskih objekata, 49 je na čekanju, a 40 objekata je odbijeno zbog popunjenos­ti kvota.

 ?? FOTOLIA ?? Riječ je o postrojenj­ima do 23 kilovata instaliran­e snage
FOTOLIA Riječ je o postrojenj­ima do 23 kilovata instaliran­e snage

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia