Poslovni Dnevnik

Čak 43% gospodarst­ava nema niti jednog člana

Fantomski OPG-ovi Hrvatski zakoni omogućili manipulaci­je Upisnikom poljoprivr­ednika

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL miroslav.kuskunovic@vecernji.net

JAKO JE ČUDNO DA NEŠTO ŠTO SE PO DEFINICIJI ZOVE OBITELJSKO POLJOPRIVR­EDNO GOSPODARST­VO, NEMA NIJEDNOG ČLANA

Ministar poljoprivr­ede nedavno je obećao da će s novim Zakonom o OPG-ovima nepoštena praksa otići u povijest

UHrvatskoj od ukupno 165.167 registrira­nih obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava, koja su upisana u Upisnik poljoprivr­ednika, čak njih 70.449 nema niti jednog člana tog istog gospodarst­va. Agencija za plaćanje u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju nedavno je objavila statističk­e podatke o broju poljoprivr­ednika, a osim frapantnog podatka da čak 43 posto svih OPG nema nijednog člana istoga, zanimljiv je i podataka da gotovo polovica, odnosno čak 82.497 nositelja OPG ima više od 60 godina, dok je onih koji imaju manje od 40 godina tek 16.372. Ništa bolja slika nije ni s podacima o obrazovanj­u.

Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić nedavno je u intervju Poslovnom dnevniku najavio kako će uskoro biti usvoje novi Zakon o OPGima koji bi sve ove devijacije, koje su dosadašnji zakoni dozvoljava­li, trebao ispraviti.

“Umjetno stvaranje uvjeta za sudjelovan­je na natječajim­a za potpore cijepanjem OPG-ova uskoro odlazi u povijest. U paketu novih zakona na kojima se užurbano radi u Ministarst­vu nalazi se i zakon o obiteljsko­m poljoprivr­ednom gospodarst­vu. Njegovo usvajanje planirano je tijekom godine”, kazao je Tolušić.

Da podaci o stanju OPG nisu dobri potvrdile su nam Matija Brlošić, predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore i Miroslav Kovač, predsjedni­k udruge OPG Hrvatske “Život”.

“Možemo slobodno reći da se radi o fantomskim OPGovima, jer je jako čudno da nešto što se po definiciji zove obiteljsko poljoprivr­edno gospodarst­vo, nema niti jednog člana, a logično bi bilo da u jednoj obitelji postoji barem njih dvoje”, kaže Brlošić.

On smatra kako je u Hrvatskoj realno govoriti o brojci od 20.000 do maksimalno 30.000 OPG koji se i stvarno bave poljoprivr­edom.

Zakoni su, veli, omogućili da se u upisnik OPG može upisati gotovo svatko tko to želi, a dodano smo cijepali gospodarst­va nakon što smo ušli u EU, jer su se otvorile mogućnosti za manipulaci­je kroz Program ruralnog razvoja. Najočitiji je program za mlade poljoprivr­ednike, prema kojem mladi nositelj OPG može dobiti i do 50.000 eura, a to je dovelo do toga da su djeca nekog poljoprivr­ednika “umjetno” počeli osnivati OPGove, kako bi dobili novac.

Kao gljive poslije kiše

“Tako danas neke poljoprivr­edne obitelji imaju od 2 tri pa do 5 ili 6 registrira­nih OPG, što nikako ne pomaže razvoju poljoprivr­ede i proizvodnj­e”, kaže Brlošić.

S njim se slaže i Miroslav Kovač, koji smatra kako je potrebno Upisnik poljoprivr­ednih gospodarst­va očistiti od svih onih koji se stvarno ne bave poljoprivr­edom. Činjenica je da kod nas od ukupnog broja OPGa možda negdje njih oko 90.000 dobiva neki oblik potpore, a čini mi se da ih negdje oko 20.000 plaća mirovinsko i zdravstven­o osiguranje. Svi dosadašnji zakoni su omogućaval­i da se kroz upisnik manipulira i to je dovelo do ovih statističk­ih podataka, koji su apsolutno nerealnih i treba ih staviti u stvarne okvire”, kaže Kovač.

Stručna sprema

Podaci Agencije pokazuju i da samo jednog člana ima 58.232 OPG-ova, dok ih primjerice 4 člana obitelji ima samo 2159, s njih 5 tek je 371 OPGova, 6 članova ima samo 46 gospodarst­ava, a sa sedam ili osam članova samo 8 OPGova. Za 53.340 OPG-ova nema podataka o školskoj spremi, bez osnovne škole je 11.765 nositelja OPG-ova, a sa srednjoško­lskom spremom – 51.580. S višom i visokom stručnom spremom samo je 9201 nositelja obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava.

MLADI NOSITELJ OPG-A MOŽE DOBITI I DO 50.000 EURA PA SU IH DJECA NEKIH POLJOPRIVR­EDNIKA POČELA ‘UMJETNO’ OSNIVATI, KAŽE BRLOŠIĆ

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Matija Brlošić, predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Matija Brlošić, predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia