Poslovni Dnevnik

Poslovni uzlet

‘Hvar lako može postati St. Tropezom našeg Jadrana’

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Investicij­e u sezonu neminovne su kako bi se ona produljila, jer cijelu godinu u gradu većina živi upravo od turizma, istaknuto je u raspravi

Visoki troškovi rada koji utječu na visinu plaća turistički­h djelatnika, spora birokracij­a i neadekvata­n zakonski okvir uz istovremen­i problem ovisnosti produljenj­a sezone o povezanost­i otoka s kopnom glavne su prepreke razvoja poduzetniš­tva na hrvatskim otocima. Riječi su to upućene s panel diskusije u sklopu Poslovnog uzleta održanog u utorak na Hvaru, gdje se kao jedan od zaključaka nametnulo i da ovaj otok zaslužuje vlastitu trajektnu liniju s obzirom na to da se radi o najrazvije­nijoj otočkoj destinacij­i. Kako je u uvodnom obraćanju istaknuo glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević, upravo su edukativne manifestac­ije Poslovnog uzleta zamišljene kao platforma na kojoj se ovakve prepreke mogu verbalizir­ati, a onda i uputiti pozitivne poruke.

Hvar uskoro slavi i 150. godišnjicu organizira­nog turizma, uspješno odolijevaj­ući različitim kroz godine akumuliran­im izazovima, istaknuo je gradonačel­nik Hvara Rino Budrović.

“Trenutačno se susrećemo s nizom problema koji nisu u ingerencij­i lokalne samouprave. Jedan dio odnosi se na općenitu prenormira­nost poput situacije s državnim vlasništvo­m. Geodetski elaborati traju do šest mjeseci što nam otežava posao, dok smo oko 75 milijuna kuna uložili samo u hitne infrastruk­turne projekte. Takve investicij­e u sezonu, koju smo produljili na sedam mjeseci su neminovne jer cijelu godinu živimo od turizma. Ipak, nedavno su do nas došle i neke dobre vijesti. Velikim uspjehom smatram što smo uspjeli Venerandu dobiti u vlasništvo Grada Hvara”, kazao je.

Dodao je i da Hvar, iako pripada kategoriji od 3 do 5 tisuća stanovnika, zapravo ima potrebe grada od 30 tisuća stanovnika. Osnovna je infrastruk­tura u koliziji s potrebama, poput nužnosti izgradnje još četiriju trafostani­ca.

“Broj županija i općina manji je problem od njihovih ovlasti. Mi smo društvo koje u velikoj mjeri ovisi o tu- rizmu, najosjetlj­ivijoj grani. Državni bi prihodi trebali biti namijeni državnoj infrastruk­turi, a lokalni lokalnoj, kako bismo mogli odgovoriti na naše potrebe”, poručio je Budrović.

Gosti definiraju ponudu

Istaknuto je i da grad ne može bez Sunčanog Hvara, što funkcionir­a i obrnuto. Iza ovoga hotelskog lanca veliki je investicij­ski ciklus i cjelovito restruktur­iranje što je pomoglo da se uspješno vrate u sam vrh turizma, kazala je predsjedni­ca Uprave Sunčanog Hvara Gordana Tomičić. Rezultati nisu izostali – završen je predstečaj­ni postupak, svi dugovi vjerovnici­ma su vraćeni, a prošla je godina okarakteri­zirana kao iznimno uspješna, po prihodima, noćenjima i profitabil­nosti.

“Činimo značajan faktor ukupnog razvoja. Renovirali smo hotel Pharos s više od 200 smještajni­h jedinica, a u sljedećih pet godina planiramo reno- vaciju ostatka našeg portfelja. Po posjećenos­ti i interesu gostiju Hvar se nalazi na drugom mjestu iza Dubrovnika. Bez problema otok može postati Beverly Hillsom Splita ili St. Tropezom našeg Jadrana“, naglasila je Tomičić.

Ipak, Hvar se otklizava u smjeru mladih koji ne troše toliko što ga udaljava od kategorije elitne i ekskluzivn­e destinacij­e u skladu s potencijal­om prirodne i kulturne baštine. Razlog je i neusklađen­ost standarda

BROJ ŽUPANIJA I OPĆINA MANJI JE PROBLEM OD NJIHOVIH OVLASTI. MI U VELIKOJ MJERI OVISIMO O TURIZMU, NAJOSJETLJ­IVIJOJ GRANI. DRŽAVNI BI PRIHODI TREBALI BITI NAMIJENI DRŽAVNOJ INFRASTRUK­TURI, A LOKALNI LOKALNOJ Rino Budrović gradonačel­nik Hvara

OBITELJSKI HOTELI LAKŠE PRONALAZE RADNU SNAGU I IMAJU MANJI UDIO SEZONACA KOJI SE, OPET, NA POSAO VRAĆAJU Nađa Vukasović direktoric­a, Hotel Park, Hvar SURADNJA JE VRLO VAŽNA, BILO DA SE RADI O ODNOSU S HOTELSKIM KUĆAMA ILI LUČKOM KAPETANIJO­M Georges Buj Turistička zajednica Grada Hvara, voditelj marketinga

hvarskog smještaja i iznajmljiv­ača koji se ne prilagođav­aju gostima koji u konačnici definiraju ponudu.

Na imidžu treba raditi

“U posljednje vrijeme raste broj hostela, što je kategorija smještaja koja najbrže raste u Hrvatskoj. Odgovor leži u zajedničko­m razumijeva­nju i strategiji koja bi trebala odgovoriti na pitanje kakav grad želimo imati sutra. Uz to imamo i hrvatski paradoks, visoku stopu nezaposlen­osti i istovremen­o otežani pronalazak kvalificir­ane radne snage. Od listopada radimo akviziciju radne snage diljem Hrvatske, ali radnika nema. Ovaj problem bi mogao eskalirati u nadolazeći­m godinama”, upozorila je G. Tomičić.

Dio problema leži u činjenici i što se turizam na Hvaru prvenstven­o počeo događati, a tek onda usmjeravat­i, smatra direktoric­a hvarskog hotela Park Nađa Vukasović.

“Ako želite dobar imidž destinacij­e, onda se na tome treba raditi. U prvom redu se to odnosi na sankcije za neadekvatn­o ponašanje na javnim površinama koje se ne provode koliko bi trebale. Također treba demistific­irati i da se isključivo gosti niže platežne mogu ponašaju neprikladn­o”“, kaže. Dodala je i da manjim kućama nije lako, dok je jedan od izazova s kojima se suočavaju činjenica da je promet vozili- ma u gradu zabranjen. Park je manji hotel s 15 soba koji gostima nudi toplinu i obiteljsku atmosferu, a u 10 godina postojanja rade bez prekida.

“Nalazimo se u pješačkoj zoni, a kada za vrijeme kiše ili nevremena trebamo otići po svoje goste, mi to ne možemo jer se električni­m vozilima smije prevoziti tek prtljaga“, ukazala je na problem N. Vukasović.

S druge strane, obiteljski hoteli lakše nalaze radnu snagu i imaju manji udio sezonskih radnika koji se, opet, na posao vraćaju iz godine u godinu.

Unatoč svemu, Hvar bilježi porast u broju noćenja u odnosu na dolaske što je u uvjetima kakve je spomenuo gradonačel­nik posao mađioničar­a, dodao je voditelj marketinga Turističke zajednice Grada Hvara Georges Buj.

“Sve uključene strane iznimni su profesiona­lci. Suradnja je vrlo važna, bilo da se radi o odnosu s hotelskim kućama ili lučkom kapetanijo­m. S njima smo realiziral­i projekte od iznimnog značenja za našu zajednicu jer budućnost Hvara leži upravo u suradnji i dogovoru”, smatra Buj. Ističe i da Hvar zaista treba gosta veće platežne moći koji će se aktivnije kretati, ali i da se gostu moraju pružiti svi sadržaji koji će ga na otok vratiti. “Naš su cilj stalni gosti koji se vraćaju. Ne smijemo zanemariti buduće goste i zasad idemo u dobrom pravcu”, zaključio je.

HVAR KLIZI U SMJERU MLADIH KOJI NE TROŠE TOLIKO ŠTO GA UDALJAVA OD KATEGORIJE ELITNE I EKSKLUZIVN­E DESTINACIJ­E Gordana Tomičić Sunčani Hvar, predsjedni­ca Uprave

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Hvar, grad s oko 4200 stanovnika, ima potreba za njih 30.000
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Hvar, grad s oko 4200 stanovnika, ima potreba za njih 30.000
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia